Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Eluveitie - Evocation II - Pantheon
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records
Eluveitie - Evocation II - Pantheon
Vorig jaar was het een komen en gaan van bandleden bij Eluveitie. Merlin Sutter werd ontslagen, soulmates Anna Murphy en Ivo Henzi besloten daarop te vertrekken. De drie formeerden vervolgens Cellar Darling. Het debuutalbum daarvan is inmiddels verkrijgbaar. Gitarist Jonas Wolf, drummer Alain Ackermann, Michalina Malisz (draailier) en Fabienne Erni (Keltische harp, mandola en zang) zijn de nieuwe gezichten bij de formatie van Chrigel Glanzmann.

Levert dat een andere sound op? Nee, dat niet. Alhoewel Evocation II - Pantheon een akoestisch album is, zijn de Eluveitie-karakteristieken in stand gebleven. Kenmerkend voor deze release zijn het ontbreken van gitaren met distortion en de extreme vocalen van Chrigel. Slechts op de achtergrond is hij verspreid over het album te horen. Verder zijn het de authentieke (Keltische) folkinstrumenten die de boventoon voeren.

De zang van Fabienne ligt in het verlengde van die van Anna Murphy. Ze toont haar kwaliteiten met name in Catvrix, Artio en Esvs. Ook zijn er in het Goidelisch gesproken passages (Tovtatis) en wordt op geslaagde wijze een karakteristieke, mythologische sfeer neergezet. Elke track is een referentie aan een Keltische god. De plaat bevat een cinematische touch door het toevoegen van geluiden als water (in onder meer de single Epona), wind (Dvressu), zwaarden (Svcellos II (Sequel)) en rituelen (het tribale Catvrix).

Toch is het bij de eerste luisterbeurten moeilijk om een lijn erin te ontdekken, want de release schakelt door de vele, korte tracks snel tussen emoties. Er zijn vrolijke songs, maar schijn bedriegt en er is soms een dreigende ondertoon. Er zijn tragere, melancholieke nummers, het hypnotiserende Artio, veel instrumentale passages en het prachtige Antvmnos, waarin net als in Grannos de akoestische melodieën elkaar versterken.

De twee vrijgegeven singles werpen zich al snel op als hoogtepunten van het album. Vooral Lvgvs, gebaseerd op het in 1929 geschreven Bretonse Ev Chistr ’Ta Laou! zal snel geliefd zijn. De melodie komt onder andere terug in Zeven Dagen Lang ("Kom laten we drinken") van BOTS. Andere memorabele momenten zijn die van Ogmios (op melodie van het achttiende-eeuwse Tri Martolod, beter bekend van de hit La Tribu De Dana) en Taramis.

Evocation II - Pantheon is een goed vervolg op het eerste deel. Het is een prettige kennismaking met de nieuwe bandleden. Het is echter niet alles goud wat er blinkt. Soms lijkt een flow te ontbreken doordat uiteenlopende fases elkaar snel opvolgen, maar de Castlefest-vriendelijke muziek blijft karakteristiek. Er is duidelijk veel moeite gedaan om een veelzijdig, sfeervol en pakkende collectie songs uit te brengen. Tekstueel is het zelfs een wetenschappelijk project. Het is een release die niet Eluveitie-fans zal aanspreken die de akoestische uitstapjes weten te waarderen, maar ook liefhebbers van Keltische muziek die niets kunnen met de metal en extreme vocalen waar Eluveitie normaalgesproken om bekendstaat.

Tracklist:
1. Dureððu
2. Epona
3. Svcellos II (Sequel)
4. Nantosvelta
5. Tovtatis
6. Lvgvs
7. Grannos
8. Cernvnnos
9. Catvrix
10. Artio
11. Aventia
12. Ogmios
13. Esvs
14. Antvmnos
15. Tarvos II (Sequel)
16. Belenos
17. Taranis
18. Nemeton

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 20 augustus 2017

Koop dit album in

Meer Eluveitie:

[ Terug naar de Album Reviews ]