Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Verslag

Epica - Requiem For The Indifferent luistersessie

Door Tonnie, december 2011

Een aantal jaren terug werkte ik in Weert, maar sindsdien kom ik eigenlijk nog amper in Limburg. Toch ben ik er dit jaar al diverse keren geweest; meer dan in de jaren ervoor. En opvallend genoeg was dat dan meestal in het dorpje Reuver. Daar blijken namelijk een aantal zeer getalenteerde muzikanten vandaan te komen. Je kent ze wel van After Forever (R.I.P.) en Epica. Laatstgenoemde komt in het voorjaar met een nieuwe plaat, Requiem For The Indifferent. Binnen- en buitenlandse pers was daarom op een zonnige zaterdag in december uitgenodigd om kennis te maken met het nieuwe album.

Epica

Bij binnenkomst in het Epica-hoofdkwartier staan de hapjes en drankjes al te wachten, en ook zijn er al wat collega's van andere Nederlandse en Belgische media aanwezig. De buitenlandse pers is wat verlaat, omdat het Nuclear Blast busje over een dusdanig GPS-systeem beschikt dat men de touristische route voorgeschoteld krijgt. Ondertussen worden de aanwezige dames en heren al verleid tot het nuttigen van een bekend kruidenbitter. Epica wordt per slot van rekening gesponsord door het drankmerk. "Neem een Jägermeister, dan klinkt het album wèl goed", wordt er al door toetsenist Coen Janssen gezegd. Of hij het grappig bedoelt, of bloedserieus is, zal blijken als we het album ook daadwerkelijk gaan luisteren. De bus met Duitse, Franse, Italiaanse en Engelse pers is dan inmiddels zoveel te laat dat besloten wordt om zonder hen te beginnen.

Epica - Requiem For The Indifferent

Net als alle vorige albums begint Requiem For The Indifferent ook weer met een bombastische intro, Karma. Typisch Epica dus. En dat omschrijft eigenlijk heel het album, zo op het eerste gehoor. Nergens doet Epica dingen die totaal niet bij Epica passen, en dat is maar goed ook. Het album staat vol met afwisselende nummers van rond de zeven à acht minuten (Monopoly On Truth, Requiem For The Indifferent, Deep Water Horizon), maar er staan ook wat kortere nummers op. Delirium begint als pianoballad, maar na verloop van tijd komen er steeds meer instrumenten bij om tot een bombastische climax te komen. Voordat het langste nummer (Serenade Of Self-Destruction) aan bod komt, komen we nog wel langs ondermeer het schitterende Deter The Tyrant, waarop zangeres Simone Simons een compleet nieuwe kant van zich laat horen. In dit nummer komen ook weer wat Arabischklinkende samples naar voren, dus de thema's die op vorige albums werden aangesneden zijn ook nu weer terug. Anima is een piano-intermezzo van een minuutje, welke - in tegenstelling tot wat ik verwacht had - door gitarist Mark Jansen geschreven is, zo vertelt de toetsenist me na afloop. Avalanche is net een echte lawine: het begint als een rustige ballad, maar wordt naarmate het nummer vordert steeds heftiger, en eindigt ook weer met typisch Epica-bombasme.

Mark Jansen, Simone Simons en Coen Janssen van Epica

Wat kan ik nog vertellen na slechts één luisterbeurt? Dat er wat mij betreft nog vele zullen volgen. De 74 minuten die het album duurt vlogen om, want nergens kakt het in. Echter, daar waar alle vorige Epica-albums duidelijk van elkaar verschilden qua geluid, gaat Requiem For The Indifferent verder waar Design Your Universe ophield. Het album ligt dus wel in het verlengde van zijn voorganger, wat ik persoonlijk helemaal niet erg vind. De wisselwerking tussen de prachtige zang van Simone en de grunts van Mark (en soms Ariën) blijft gehandhaafd, en de grunts zijn ook deze keer weer prominent aanwezig. Epica is dus sowieso niet softer geworden.

Poging tot omkoping Na afloop van de luistersessie worden er met Jägermeister wederom pogingen tot omkoping gedaan, al is dat echt niet nodig. Het album is van de kwaliteit die we van Epica inmiddels wel kunnen verwachten. Het busje met buitenlandse pers heeft dan het hoofdkwartier ook eindelijk gevonden. Terwijl de Nederlandse en Belgische gasten met de aanwezige bandleden napraten over het album, gaan de laatkomers ook het album beluisteren. Een uitgebreid interview met gitarist Mark Jansen en een uitvoerigere review van Requiem For The Indifferent kun je binnenkort verwachten.

Reactie op Epica - Requiem For The Indifferent luistersessie
Door op 29-12-2011 om 22:59uKom maar op dermee!

Reactie op Epica - Requiem For The Indifferent luistersessie
Door Elessar op 29-12-2011 om 23:27uEen heel boeiend verhaal. Ik heb het met plezier gelezen. Je hebt mij in ieder geval geënthousiasmeerd.

Reactie op Epica - Requiem For The Indifferent luistersessie
Door Timo op 30-12-2011 om 09:16uMan, wat een lelijke albumhoes.

Reactie op Epica - Requiem For The Indifferent luistersessie
Door sikkie op 30-12-2011 om 11:40uZoals jullie ongetwijfeld al weten komt Epica volgend jaar met een nieuwe CD. "Requiem for the Indifferent" zal op 9 maart uitkomen en op 16 maart gepresenteerd worden voor het publiek. Er is een kans om de nieuwe nummers eerder live te horen en wel op de officiële try-out. Deze show waar de nummers voor het eerst live gespeeld gaan worden zal plaatsvinden in de Escape in Veenendaal op 10 maart 2012.

heb er zin in!!

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.