Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Column

Opgeofferd

Door Greg, maart 2010

We zijn aan het wachten op de Dublin Death Patrol. Over ruim een halfuur zullen ze op het tweede buitenpodium staan, en gezien de rest van de spelende bands niet echt van ons gading is besluiten we een rondje te lopen over het terrein. We lopen even over de Metalmarkt, halen wat te drinken, en in de verte zien we de volgestouwde treintjes op de achtbanen van Walibi World op en neer gaan. We passeren de schreeuwwedstrijd waar degene met de hardste metalbrul wint, en ergens heb ik wel zin om mee te doen. De prijs is twee kaartjes voor de volgende editie van het festival. Hmm. Ik glimlach, en besluit door te lopen. De zon schijnt af en toe... en ik bedenk me dat het eigenlijk best een mooie middag is, op deze eerste festivaldag.

Met een kwartier te gaan voor Souza, Billy en heel de bende het podium beklimmen loop ik samen met de groep naar het grote veld voor de Main Stage, waar op dat moment Machine Head bezig is. Van een afstandje blijven we even kijken.

Maar als ik het podium nader bekijk ga ik twijfelen. "Sinds wanneer heeft Machine Head meer dan zes leden?" bedenk ik mezelf. "Dat kan toch niet?" Ze zijn allemaal in het zwart, ok, dat hoort er wel bij. En daarnaast, zo bekend met Machine Head ben ik nou ook weer niet. Het zal wel.

Maar dan herken ik de reus van een brulboei, die normaliter in Testament z'n brood verdient. Chuck Billy. 'GODV---', schreeuw ik, terwijl ik een weerloos drinkbekertje wegtrap. Het is de Dublin Death Patrol. Ik check m'n programma nog maar eens, en jawel, het staat er toch echt anders... Machine Head hoort hier nu bezig te zijn.

Maar dat is dus niet zo. Het is die bende gekke Dubliners, en God weet hoe lang ze al bezig zijn. Ik snel me een weg naar voren, maar voordat ik eenmaal de moshpit goed en wel bereikt heb is het laatste nummer al zo goed als afgelopen. Kwaad en verongelijkt loop ik met ferme passen weer terug naar de groep. Ik voel me bestolen.

Naar het schijnt kon Machine Head niet afkomen, dus leek het de organisatie een goed idee om het schema maar even op de schop te nemen. Heel leuk allemaal natuurlijk, maar dat is door niemand omgeroepen of doorgegeven. En niemand die vervolgens weet waar hij aan toe is. Het blijft ook niet bij 1 bandwisseling - de omvang van dit kunststukje wordt de rest van de dag duidelijk. Pain of Salvation staat voor een paar geluksvogels te spelen op een ander podium, DragonForce is nog aan het opbouwen als ze al moeten spelen, en ga zo nog maar even door.

Als we eenmaal terug in het kamp zijn ben ik er nog steeds boos over. Je betaalt de volle mik, maar wat krijg je ervoor? Schemacreativiteit, op het allerslechtste moment. Petje af hoor, echt waar.

Een jaar later gaat hetzelfde festival niet door. De kaartverkoop loopt niet goed genoeg, doordat de line-up niet in de smaak valt bij het publiek. Ik voel me toch gerevancheerd, voor de naaistreek een jaar eerder. Maar het stopte er niet... wat te denken van alle andere gevestigde festivals die door Rob en z'n kornuiten worden opgeofferd voor grote concerten in het Goffertpark of Gelredome. Ook zo'n feest.

Maar gelukkig zal dat allemaal niet meer gebeuren, he Meneer Trommelen? Want in het genre "zit weinig groei", en jullie zijn daarnaast "niet zo goed in kleine festivals."

Wie het kleine niet eert...?

De hatelijke groeten, en tot nooit meer ziens.

Reactie op Opgeofferd
Door Jack panzer op 28-03-2010 om 21:36uDit komt een beetje als mosterd na de maaltijd..

Reactie op Opgeofferd
Door Jari op 28-03-2010 om 21:59uJa.. En nou?

Reactie op Opgeofferd
Door Uil op 28-03-2010 om 22:00uHulde! Eigenlijk zouden we met een groep enthousiastelingen op moeten staan en MOJO laten zien dat het wel degelijk mogelijk is wat te organiseren. Ik denk aan Jagermeister, Aardschok, wat platenlabels, noem maar op...een fijn echt metalfestival op zetten...

Reactie op Opgeofferd
Door matt op 28-03-2010 om 22:03umischien mosterd na de maaltijd maar het klopt wel

Reactie op Opgeofferd
Door op 28-03-2010 om 22:58uDe beste stuurlui staan aan wal, zeggen ze wel eens. Je hebt geen idee hoe het er aan toegaat bij Mojo, wat Rob van Trommelen precies doet en hoe de organisatie van een festival in elkaar steekt. Tenzij jij het beter kunt, moet je niet 3 jaar na Fields Of Rock gaan zeiken.

Reactie op Opgeofferd
Door KoenM op 28-03-2010 om 23:16uHij heeft alle recht om te zeiken over wat er toen gebeurd is. Want dat is schofterig. Daar mag hij over 20 jaar nog over zeiken. De beste stuurlui staan aan wal, maar in dit geval gaat het wel om een klant die goed geld heeft betaald en niet heeft gekregen wat hij redelijkerwijs mocht verwachten.

Reactie op Opgeofferd
Door Beastie op 29-03-2010 om 00:03uIeder zijn vak, maar een festival organiseren kun je ook leren. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Neem eens een kijkje bij onze omringende buurlanden. Of huur echte pro's in.

Ik begrijp werkelijk niet hoe Mojo kan zeggen dat het genre niet meer levensvatbaar is? Mojo moet juist investeren in dit soort initiatieven, juist ook voor de langere termijn. Dit soort korte termijn reacties zijn nooit goed. Je komt er nu even de crisis mee door, maar je imago is ruined.

ZIe dit maar eens op te lossen. Dit is zo zonde.

Reactie op Opgeofferd
Door lampje op 29-03-2010 om 00:08uMijns inziens niet helemaal mosterd, omdat het onderwerp Mojo/metalfestivals wel degelijk actueel is. Verder kan ik me wel vinden in de insteek van de column. Ik besloot dat jaar voor 1 keer Graspop te laten voor wat het was en te kiezen voor Fields of Rock, vooral omdat dat zo'n beetje bij mij om de hoek was (ik woon in de polder)en de line-ups redelijk overeen kwamen. En spijt dat ik heb gehad. En dat wijt ook ik inderdaad grotendeels aan de onkunde van de organisatie om fatsoenlijk om te gaan met (last-minute?) wijzigingen. Daardoor miste ik inderdaad (gedeelte van)optredens die voor mij juist reden waren om er heen te gaan.
Daarnaast vond ik de verhouding prijs/inhoud catering, eten en drinken dus, onder de maat vergeleken met Graspop. En dan doel ik met name op de mini glaasjes drank voor meer geld.
Verder vind ik ook nog dat Mojo zich inderdaad met een drogreden afmaakt van hun voornemen om geen (grote) metalfestivals meer te (willen?) organiseren. Dat laat de populariteit van vergelijkbare festivals in de landen om ons heen wel zien.

Reactie op Opgeofferd
Door john op 29-03-2010 om 10:32uGreg, wat moet jij een zwaar leven hebben.
Psychiatrie zit toch wel in je zorgpakket?

Reactie op Opgeofferd
Door Old Mhb op 29-03-2010 om 10:33u@ KoenM: Volledig mee eens ! En wat Mojo betreft, vroeger was er geen Mojo en het ging ook als de wil er was. Mojo suck's !

Reactie op Opgeofferd
Door ewing1 op 29-03-2010 om 12:48u@Koenm,old-mhb:precies,ik was er ook.nog nooit zo'n rommelig puin festival gezien.Alles veel te duur,ik vergeet nooit meer die borrelglaasjes bier.kutgeluid-veel te zacht.het parkeren was een drama etc.Ben blij dat het er niet meer is;ik ga lekker naar rock hardfestival,die weten wat ze doen!

Reactie op Opgeofferd
Door Gast op 29-03-2010 om 15:00uHet is idd belachelijk dat je zoveel moet betalen en dat je er weinig voor terug krijgt

Reactie op Opgeofferd
Door Nicolas op 29-03-2010 om 16:48uIk was bij hetzelfde Fields or rock en heb veel bands moeten missen door al het geschuif, ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat mojo niet de weg is om een festival te organiseren, maar de eerdere reactie over een samenwerking tussen bijv jagermeister, aardschok, misschien wat andere metalorganisaties er bij betrekken en ik denk dat je als je kleinschalig begint hier in nederland echt wel kunt groeien, vooral als je anders dan bijv graspop niet alleen op enorme namen trakteert maar juist die bandjes die hier toch elke keer weer een melkweg of 013 weten uit te verkopen, ik noem een Sonata Arctica, Kamelot, Lamb of god, Dragonforce, Arch Enemy enz. enz. Laten we eerlijk zijn nedeland heeft geen enkel metalfestival van betekenis meer en dan kan echt anders, ik houd me ogen gericht op de metalweide van zwarte cross die misschien nog wel eens kan uitgroeien tot iets moois.

Reactie op Opgeofferd
Door Tomgoroth op 29-03-2010 om 20:22uLaten we vooral Fortarock niet vergeten!!

Reactie op Opgeofferd
Door op 29-03-2010 om 20:50uIk denk dat we door de jaren heen veel aan Rob en mojo,te danken hebben, ze hebben veel voor de metalwereld betekend, en voor veel avonden, van plezier gezorgt..dat t fout gelopen is,en dat Nederland nu zonder een echt metalfestival van betekenis zit..is het misschien niet t feit dat de monopolist, zich wou blijven meten met de grotere om ons heen,wacken,rock am ring,werchter,enz waarom moest t als maar groter en groter.. tiamat.kon ook een d.o.a afsluiten, en prompt moest metallica t een jaar later doen in mierlo,(of all places) omdat rob dat z,n ultieme natte droom was.....Misschien zijn er nu al een paar actieve gasten bezig met een festival op een parkeer plaats, en groeit dit uit, tot iets moois..maar t zal nooit meer worden wat t was, Dat is voor de nieuwe garde weggelegd..En daar moeten wij oldtimers (36) ons gewoon bij neer leggen...accepteer het..en ga veder...

Reactie op Opgeofferd
Door Joep op 29-03-2010 om 20:58uRob wordt oud en grijs en valt van zijn geloof, of is verplicht het geloof van de dollar te volgen. Mojo heeft al weinig meer te vertellen, het zijn de amerikanen die aan de touwtjes trekken. The "mighty" dollar is our God.

Reactie op Opgeofferd
Door OMamrznFCRx op 15-10-2015 om 12:19uBeste Tikvoet,ik ben zojuist een Philips Bx522A tmegngekoeen op marktplaats, mocht ik deze winnen, is het dan mogelijk om nogmaals zo''n phuzz-machine er van te maken?ik hoor het wel,Vriendelijke groeten,Martijn

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.