-
7 december:
- Lord Vulture, Shuulak en Vexation
- Mouflon, Bad Omen en Messor Falce
- Ter Ziele, Oltas en Dodentocht 8 december:
- Cradle Of Filth, Butcher Babies en Mental Cruelty 10 december:
- As I Lay Dying, Decapitated, Caliban en Left To Suffer
- Eihwar 11 december:
- As I Lay Dying, Decapitated, Caliban en Left To Suffer
- Eihwar
- Obituary en Sadus 12 december:
- Eindhoven Metal Meeting Warm-Up Evening
- Obituary en Sadus
- Tusky 13 december:
- Eindhoven Metal Meeting
- John Coffey
- Obituary en Sadus
- Tusky
- Anthony "T-bone" Tabone (Crimsonfire) - 52
- Christophe "Kristof" Gérardin (Kronos) - 46
- Dominic Howard (Muse) - 47
- Fredrik Norrman (Katatonia) - 50
- James McIlory (Cradle Of Filth) - 47
- Maarten de Brauwer (Consensus) - 40
- Nita Strauss (Alice Cooper) - 38
- Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer) - 2016
- Jacques van Oevelen (Picture) - 2016
Sabaton kan zich geen mooiere locatie wensen dan het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel om een albumpresentatie te houden van de nieuwe langspeler The War To End All Wars. Het museum beschikt over een grote collectie uniformen, voertuigen en wapens uit de Eerste Wereldoorlog en laat nu het nieuwe Sabaton-album precies weer over die oorlog gaan. Weer? Ja, want ook het vorige album The Great War behandelde de periode van 1914 tot en met 1918.
Op deze kille herfstdag verzamelen een vijftigtal journalisten uit heel Europa zich in het museum, waar we opgevangen worden door wat mensen van platenbaas Nuclear Blast, alvorens we een wandeling gaan maken door het museum. Daar komen we de bandleden van Sabaton tegen, die ons meenemen naar een zaal waar we het tiende studioalbum van de Zweedse band gaan beluisteren. Als we plaatsnemen onder een V1-bom (die weliswaar van een Wereldoorlog later is, maar we begrijpen dat het museum die niet eventjes kan verwisselen voor iets uit WO1) krijgen we - na een korte introductie door de band - het album voorgeschoteld. Deze keer begint het album bij het begin van de oorlog, namelijk de moord op aartshertog Frans Ferdinand in Sarajevo en eindigt de plaat met het verdrag van Versailles, waar de oorlog op papier mee eindigde. De gids van het museum vertelt me later dat in Oost-Europa de conflicten tussen de Slavische volkeren nog lang door zouden etteren.
Het album begint dus bij het begin van de oorlog en eindigt bij het einde, maar daartussen staan de nummers niet in chronologische volgorde. Zo staat Christmas Truce tegen het einde van de plaat, maar gaat het over een bekende gebeurtenis die redelijk in het begin van de oorlog plaatsvond. Ook staan deze keer bepaalde mensen centraal. The Unkillable Soldier gaat over Sir Adrian Carton de Wiart, die alleen in de Eerste Wereldoorlog al acht maal gewond raakte. Hij vocht in totaal in drie oorlogen en dit nummer vertelt zijn verhaal met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog. Hellfighters gaat over een compagnie van gekleurde Amerikaanse en Puerto Ricaanse soldaten, die door het Amerikaanse leger als minderwaardig werden beschouwd en daarom bij het Franse leger werd ondergebracht, waar ze gewoon als gelijkwaardig gezien werden. Milunka Savic wordt in de bijbehorende animatiefilm afgebeeld als een soort one woman army. Ze was een oorlogsheldin uit het Servische leger en de meest onderscheiden vrouwelijke soldaat. Haar verhaal komt tot leven in het nummer Lady Of The Dark.
Er zijn nog meer onderwerpen. Bijvoorbeeld de uitvinding van een nieuw soort soldaten, namelijk de 'Sturmtruppen'. Dan heeft Sabaton het natuurlijk niet over de mannen in het wit uit Star Wars, maar een groep soldaten uit het Duitse leger die volgens nieuwe tactieken vocht waarmee de vijand overrompeld werd. Die komen aan bod in het snelle Stormtroopers. Soldier Of Heaven, dat opent met erg jaren 80 klinkende drums, gaat over gevechten hoog in de bergen, waarvan de slachtoffers nu nog altijd onder sneeuw begraven liggen en Race To The Sea speelt zich af in België, toen redelijk in het begin van de oorlog de Duitsers vastliepen tijdens hun poging om door België naar Frankrijk te komen en ze besloten om het dichter bij de kust te proberen.
Muzikaal gezien ligt The War To End All Wars in de lijn van The Great War. Dat is niet geheel verrassend, want de sound van Sabaton ligt redelijk vast. Je hoeft hier dus geen radicale koerswijziging te verwachten, al heeft de nieuwe plaat wel wat minder koortjes dan zijn voorganger. Het album bevat diverse sterke tracks, al wordt er ook best wat zelfplagiaat gepleegd. Gelukkig gaat de band nergens echt de mist in, maar toch zijn niet alle nummers even pakkend. Wellicht hebben ze wat meer tijd nodig om te groeien. Al met al is de plaat zeker de moeite waard.
Na de luistersessie volgen er interviews met de band en kunnen we op ons gemakje het hele museum door. Voor wie geïnteresseerd is in militaire geschiedenis is dit natuurlijk prachtig, want het museum staat vol met interessante objecten waar veel uit te leren valt. Er zijn ruime afdelingen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, er is een hal vol met harnassen, een hal met wapens en een afdeling met tanks. De grootste hal is echter die waar de vliegtuigen en helikopters staan. Het museum is zeker een aanrader en als je een van de gidsen om uitleg vraagt, kom je nog meer te weten.
De oplettende lezer heeft een paar paragrafen terug al het woord 'animatiefilm' gezien. 's Avonds worden krijgen we bij wijze van verrassing nog een film te zien, waarvoor we volgens bassist Par Sundström als testpubliek dienen. De verhalen van de songs komen tot leven in de film en worden door de voice-over goed verbonden. Opvallend is dat de nummers nu wel in chronologische volgorde voorbijkomen. De animaties zijn misschien niet zoals je kent uit een big budget Pixar-film, maar zeker niet slecht gezien het budget van een hele andere orde is. Je wordt in ieder geval het verhaal ingezogen en het geheel zorgt voor heel wat verduidelijking bij de muziek. De film zal waarschijnlijk pas op een later tijdstip te zien zijn, dus niet als het album uitkomt.
Fans hebben 4 maart 2022 natuurlijk al op hun kalender omcirkeld (met blauw en geel, volgens een collega), maar ook de reguliere metalfan kan vanaf die datum best een uurtje uittrekken om deze plaat te checken. The War To End All Wars mag er namelijk best zijn.
-
6 december:
- Among These Ashes - Embers Of Elysium
- Svarttjern - Draw Blood
- Valdaudr - Du Skal Frykte 13 december:
- Helloween - Live At Budokan
- Injector - Endless Scorn
- Mörk Gryning - Fasornas Tid
- Nordein - Bergart
Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.