Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Interview: Swashbuckle
Met Admiral Nobeard
Door Tonnie
Geplaatst in september 2009

Back To The Noose is de titel van de nieuwe cd van Swashbuckle. Deze piraten uit New Jersey stonden onlangs op Wacken Open Air, en binnenkort kun je ze zien op de Paganfest tour. Tijd dus om eens een kijkje op hun boot te nemen.

Swashbuckle

Zoals jullie ook wel weten hadden wij Nederlanders enkele eeuwen geleden een grote vloot, en er waren vast ook Nederlandse piraten. Stroomt er Nederlands zeilbloed door jullie aderen?

Dat weet ik niet, ik heb mijn stamboom lang terug omgekapt om er een boot van te bouwen.

Maar waardoor zijn drie mannen en een papegaai uit New Jersey op een piratenboot beland?

Door hetzelfde als dat jij nu dit interview met ons doet: het was ons lot.

Waar op de boot is jullie oefenruimte?

We oefenen gewoon op het dek, met de wind in de zeilen en metal in de lucht.

Wat voor soort boot hebben jullie eigenlijk? En wat zijn jullie taken aan boord?

Onze boot heet de S.S. We'llFuckYourShipUp. Mijn taak is het om de mooie vrouwen het zo aangenaam mogelijk te maken.

Hoeveel kanonnen heeft jullie boot?

Meer dan Charlton Heston zou kunnen dromen.

Iedereen weet dat muzikanten alle vrouwen scoren. Zijn de andere bemanningsleden niet jaloers op jullie?

Nee want wij zijn met z'n drieën de hele bemanning. Wij besturen heel de boot. Zo feesten wij.

Swashbuckle - Back to the Noose Heb je al eens iemand gekielhaald die niet van jullie muziek hield?

Nee, dat niet, maar we hebben 'm wel dood gemosht.

Kielhalen of van de plank af lopen?

Van de plank af. Dan zie ik tenminste nog hun angstige smoelen als ze door de haaien aan stukken gereten worden.

In Somalië zijn tegenwoordig ook piraten actief. Vind je dat ze eerlijke piraten als jullie een slechte naam geven?

Ik heb een gruwelijke hekel aan die piraten in Somalië. Ze kapen schepen en houden de bemanning gegijzeld, om geld te vangen. Wij echte piraten vermoorden de crew, jatten hun geld, en laten dan hun boot zinken. Laat nooit sporen achter! Zij doen het gewoon helemaal fout!

19 september is "International Talk Like A Pirate Day", waarop iedereen ongegeneerd als piraat mag praten. Wat is jouw mening daarover?

Ik vind het wel grappig. Elke andere dag is namelijk "International Talk Like An Asshole Day."

Waar kan je het beste rum drinken?

Dat maakt niet uit, zolang het maar rechtstreeks uit de fles komt.

Dan nu toch wat serieuzer. Back To The Noose is jullie tweede album. Ik moet bekennend dat ik jullie debuutalbum niet ken. Verschilt deze nieuwe veel van de eerste?

Back To The Noose is harder, sneller, agressiever, en klinkt stukken beter. We zijn een stuk beter geworden in het schrijven van nummers, en daardoor is heel het album gewoon beter.

Humor is erg belangrijk in de nummers van Swashbuckle. Maar hoe zorg je dat het leuk blijft, en niet lachwekkend?

We zitten vaak tegen het lachwekkende aan. Gelukkig is de humor ondergeschikt aan de muziek, maar we weten het soms nog wel erg bont te maken.

Jullie wonnen de MySpace competitie van Nuclear Blast, en daarmee hebben jullie en platencontact bij hen gescoord. Welk nummer was het dat bij Nuclear Blast het meest in het oog sprong?

Dat waren enkele van onze oudere nummers, X Marks The Spot, Drink Up en Upon The Spanish Main. We hebben ze ook nog een demo gestuurd met nummers van de nieuwe cd, en gelukkig vonden ze die ook heel goed. Ze waren ook benieuwd hoe die zouden klinken als we ze echt zouden afmaken, en daarom hebben ze ons getekend.

Hoe gaat die competitie eigenlijk in z'n werk?

Geen idee! Een van ons had ons ingeschreven en daarna kregen we ineens te horen dat Nuclear Blast ons wilde hebben.

In jullie biografie staat dat Ron "Bumblefoot" Thal jullie ooit eens in een bar zag spelen. Maar hoe is het uiteindelijk zo gekomen dat hij jullie plaat heeft geproduceerd?

Nou, hij heeft niet alles geproduceerd hoor. Len Carmichael van Sound of the Revolution Studios was het meeste betrokken als engineer en producer, net als op ons eerste album. Ron zag ons een keer in een of andere klote tent spelen, en daarna hebben we Crewed by the Damned op zijn label Bald Freak Music uitgebracht. Daarna zijn we goede vrienden geworden. En hij is een hele toffe gast en een geweldige shredder. En daarom hebben we hem ook gevraagd voor een gastbijdrage op de cd.

Denk je dat hij een goede piraat zou zijn?

Hij doet z'n best! Hij is nog niet zover dat we hem meenemen op onze boot, maar als hij zo doorgaat zal dat wel een keer gebeuren.

Swashbuckle

Running Wild was een van de eerste piratenmetal bands, en heeft onlangs op Wacken Open Air afscheid genomen. Gaan jullie hun plaats als beste piratenmetal band overnemen?

Nee we zijn niet uit om iemand's plaats in te nemen. We willen gewoon gave nummers schrijven en tegelijkertijd veel plezier beleven aan het maken van muziek. Het is wel jammer dat Running Wild gestopt is, want ze hebben hele brute cd's gemaakt. Maar Rock-n-Rolf had er geen zin meer in. Na 30 jaar kan ik me ook wel voorstellen dat hij eens wat anders wil doen.

Deze maand staan jullie op de Paganfest tour, met Korpiklaani. Wat kunnen we dan van jullie verwachten?

We gaan het publiek eens goed wakker schudden. We gaan veel lol maken, rum drinken en de hele zaal platthrashen!

Hoe ziet een Swashbuckle show er eigenlijk uit? Hebben jullie piratencostuums aan, of wat decorstukken van jullie schip? Heb je je hand afgehakt en vervangen door een haak?

Je kan niet goed thrashen met een haak, helaas. Dus nee, we hebben al onze ledematen nog. Een Swashbuckle show ziet er uit als een dronken piraat die een feestje bouwt op het dek. Iedereen is dan aan het moshen op goeie muziek!

En wat staat er na de Paganfest tour gepland?

Begin 2010 varen onze schepen weer naar Europa. Daarvoor gaan we eerst nog door de Verenigde Staten op tour, maar begin volgend jaar komen we weer naar jullie, om jullie oren te pijnigen en vrouwen te versieren.

Nog enige laatste woorden?

Bereid je maar vast voor op een hoop piratenmetal! WE’RE COMING FOR YE AND YAR CHOCOLATE!!! AVAST!

[ Terug naar de Interviews ]