Enquête

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory – A Fine Day To Die
Behemoth – Ov Fire And The Void
Burzum – Dunkelheit
Carach Angren – When Crows Tick On Windows
Celtic Frost – Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth – From The Cradle To Enslave
Darkthrone – Transilvanian Hunger
Deafheaven – Dream House
Deströyer 666 – I Am The Wargod
Dimmu Borgir – Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection – Where Dead Angels Lie
Emperor – I Am The Black Wizards
Immortal – Withstand The Fall Of Time
Kvelertak – Mjød
Marduk – Panzer Division Marduk
Mayhem – Freezing Moon
Mercyful Fate – Satan's Fall
Primordial – Empire Falls
Samael – Baphomet's Throne
Satyricon – Mother North
Taake – Myr
Venom – Black Metal
Wiegedood – Ontzieling
Windir – Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 januari:
  • Hexis
  • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
  • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
  • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
  • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
  • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
  • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Interview

Born From Pain
Met Rob Franssen
Door Jan
Geplaatst in november 2006

Born From Pain uit Limburg is over de jaren heen uitgegroeid tot één van de boegbeelden van de Nederlandse hardcore- en metalscene. Met War heeft de band haar tot op heden meest veelzijdige en volwassen album afgeleverd. Tijd dus om met bassist Rob eens van gedachten te wisselen over het nieuwe album, de huidige toestand in de wereld en veel touren.

Born From Pain

Jullie nieuwe album heet WAR. Aan wie heeft Born From Pain de oorlog verklaard?

Aan de staat van de maatschappij en de wereld in hett algemeen. Het probleem is gewoon dat alles langzaam naar de kloten gaat en wij daar de dupe van zijn . oorlogen in het belang van mensen en doeleinden waar 99% van de wereldbevolking niets mee te maken heeft, de natuur die op hol slaat, de samenleving op zich die uitgehold wordt van alle sociale zekerheden, kansen en mogelijkheden... Het moet niet veel gekker worden...

Misschien voortbordurend op de eerste vraag: op jullie site las ik dat de teksten een stuk sociaal kritischer geworden zijn. Aangezien ik bij de promo nog geen teksten gekregen heb wil ik vragen om dit sociaal kritische aspect nog wat te verduidelijken.

Nou, eigenlijk gelijke strekking als het antwoord op vraag 1. We zien dat allemaal gebeuren en ervaren het aan eigen lijf. Het is niet meer de tijd, vinden we zelf, om alleen nog maar met de stroom mee te zwemmen. We wilden perse een kritische stem verheffen tegen het aftakelen van de wereld en het naaien van de mensheid in het algemeen.

Jullie nieuwe album klinkt verrassed melodisch bij vlagen, heeft de nieuwe gitarist Dominik Stammen voor een nieuwe input gezorgd of was dit het resultaat van het algehele schrijfproces?

Dat zeker. We wilden er sowieso naartoe om meer van dat soort accenten te zetten, maar sinds Dom bij de band zit kan dat ook een stuk gemakkelijker omgezet worden omdat het meer zijn stijl van spelen is. Stefan had gewoon een andere stijl. We zijn erg gelukkig over de manier waarop dat gebeurd is. We wilden perse weg blijven bij allerhand metalcore clichees en ik denk dat dat ook gelukt is.

Het artwork is vrij strak en toch doeltreffend gehouden. Is dit precies zoals jullie het wilden hebben?

Born From Pain - WarJa. We wilden niet veel tierelanteintjes, maar een to-the-point concept, met een to-the-point message. Dit artwork is 2 dimensionaal gehouden omdat we een plakatieve indruk wilden creeeren en de meassage direct wilden overbrengen. Het moet meteen duidelijk zijn . Mensen moeten niet lang hoeven zoeken naar de verklaring van de titel. Ik denk dat ook dat aardig gelukt is. Verder is het grafisch gedeelte natuurlijk altijd een zaak van smaak, maar over de doeltreffendheid valt volgens mij niket te twisten.

Over de jaren heen heeft Born From Pain de nodige line-up wisselingen gekend. Is het zo zwaar om in Born From Pain te spelen of wat zijn de redenen?

Het is zwaar om de reden dat wij gewoon zeer veel onderweg zijn en dat het daarom voor mensen vaak een te groot offer is geworden. Een normale baan zit er niet in en je relatie moet ertegen bestand zijn. Verder moet je zelf natuurlijk dan wel overtuigd zijn dat het is wat je wilt anders heeft het geen zin. Onder elkaar is de sfeer super, maar als je niet meer het offer kunt brengen dan wordt het misschien te zwaar. Wij zijn nu eenmaal een werkende band. Stilzitten is voor ons de laatste optie.

Jullie zitten bij Metal Blade, gaan met metalbands op tour en spreken dus ook een steeds groter metalminnend publiek aan. In hoeverre zijn jullie nog verwant aan de hardcore scene?

Wij zijn nog altijd evenveel verwant aan de hardcore scene als vantevoren. Wij spelen graag met metal bands en vinden het feit dat we meer metalpubliek aantrekken ook fantastisch. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij gewoon onze identiteit behouden hebben als hardcore band. Ik denk dat wij met onze sound ook heel interessant zijn voor metal-minded lui (net als voor de hardcore mensen) maar onze attitude is gewoon dezelfde gebleven. Daar is niets aan veranderd. Wij willen ons ook helemaal niet voordoen alsof we nu opeens een metalband zijn, want dat is niet zo. Die labeltjes op bands plakken is sowieso bullshit. Je vindt iets goed, of je vindt iets niet goed. Klaar. Helaas werkt het niet altijd zo. We spelen nog altijd veel hardcore shows en dat zal ook nooit veranderen. Dat is onze scene. We spelen echter net zo lief metalshows.

Metal Blade is een vrij groot label met erg veel bands, behoren jullie tot de prioriteiten van het label en krijgen jullie genoeg support?

Ja, we behoren tot de prioriteiten. Ze duwen erg hard aan de kar en pakken groot uit met de hele promotie voor WAR. Aan support heeft het nooit gescheeld. We zijn erg tevreden!

Jullie stijl wordt vaker metalcore genoemd. In hoeverre zijn jullie tevreden met deze benaming en hoe kijken jullie aan tegen het enorme aantal metalcore bands dat er momenteel rondloopt?

Wij zijn in principe niet zo tevreden met de benaming metalcore in ons geval. Wij passen que muziekstijl niet geheel in dat stramien. We zijn geen band van melodieuze Gothenburg-style deathmetal. Dat is toch in 95% van de gevallen de leest waarop de meeste metalcore bands hun muzieken schoeien. Onze invloeden moet je meer zoeken in de oude metalcore van begin jaren 90, zoals Merauder, Earth Crisis, Integrity en de vroege death metal van Obituary en Bolt Thrower. Dat is ons ding. We zetten veel meer op groove en agressie. Proberen weliswaar hier en daar melodieuze accenten te zetten maar laten ze nooit de overhand nemen of de voorhand krijgen op de agressie van een song. Wij zien onszelf ook niet als onderdeel van die trend. De hele golf aan dat soort bands is ook enorm ja. Er zit veel rotzooi tussen. Maar volgens mij klapt dat binnenkort in en blijven alleen de grotere en betere bands over. Zoals dat met elke trend uiteindelijk gebeurd.

Mede door de productie van Tue Madsen is de sound op jullie laatste schijven redelijk hetzelfde gebleven. Zien jullie dit als positief of wordt het na WAR misschien ook weer tijd voor een nieuwe sound?

Ik vind persoonlijk dat de sound op WAR toch wel anders is als op de vorige cd's. Het is een veel opener geluid en weer een stuk agressiever. Tue denkt veel in het karakter van de songs en probeert geen sound te kopieeren. Ook niet als het je eigen is. We zijn erg tevreden met Tue, omdat hij de band gewoon goed begrijpt en ook weet hoe we willen en moeten klinken als Born From Pain, inclusief de richting waarin we ons ontwikkelen. Dus, nee, geen niewue producer.

Op het album zijn verschillende bekende gastzangers te horen zoals bijvoorbeeld Lou Koller van Sick Of It All, maar ook iemand die niet echt voor de hand ligt zoals Jan Chris de Koeyer van Gorefest. Hoe zijn jullie op het idee gekomen met hem samen te werken en ligt het aan mij of heeft het nummer (Crusader) ook een aardige Gorefest feel?

Nou, we hadden een tijdje terug gewoon het idee om mensen uit beide scenes op de cd mee te laten doen om ook vooral alle puristen in metal en hardcore te laten zien dat wij een band zijn die wel degelijk openminded is en om een statement in deze te maken. Al die elitaire bullshit in metal en hardcore doet veel meer slechts dan goeds jammergenoeg. Terwijl beide scenes wel degelijk een hoop bands hebben die iets voor de mensen in de nadere scene te bieden hebben. Jan Chris nam contact met ons op na "In Love With The End" omdat ie de cd super vond en we zijn sindsdien in regelmatig contact gebleven. Hij bood zelf aan om iets op de cd te doen en dat hebben we niet afgeslagen. "Crusader" was al af voordat we het idee hadden Jan Chris daar op te laten zingen. We schrijven geen songs opzettelijk in een bepaalde stijl. We hadden Gorefest daarbij ook niet in het achterhoofd...

Born From Pain

Jullie touren ontzettend veel. Is er misschien een erg leuke, aparte of vreemde gebeurtenis op tour die jullie eens hebben meegemaakt?

Oh, dat zijn er ergggg veel. Ik kan er zo direct niet 1 noemen. Je komt in zoveel bizarre situaties terecht en vreemde mensen tegen, daar kun je een boek over schrijven.

Jullie zitten bij een groot label, touren rondom de hele aardbol en Born From Pain is een begrip. Wat willen jullie nog in de toekomst bereiken en hadden jullie ooit gedacht zover te komen?

Toen we begonnen hadden we dat niet gedacht nee. Maar hoe verder je gaat hoe hoger je je doelen stelt. Volgende doelen zijn in Azie, Zuid Amerika en de US een even grote naam op te bouwen als we in Europa hebben. Met grotere en meer favoriete bands van ons te spelen en goede platen op te nemen. Er is nog veel te doen!

Zijn er nog specifieke bands waar jullie nog eens heel graag mee zouden touren of bepaalde landen waar jullie heel graag eens zouden spelen?

Bands, poeh, Iron Maiden, Metallica, Slayer, Earth Crisis, Bolt Thrower! Veel van de bands waarvan we houden hebben we al mee gespeeld, dus dat is eigenlijk wel erg cool. Landen waar we nog heen willen zijn definitief China, Argentinie en natuurlijk weer terug naar de US en Japan en Brazilie. We gaan nog dit jaar naar Turkije en in Januari naar Rusland, dus dat zit al vast goed!

Hartelijk bedankt voor het interview, de laatste woorden zijn voor jou.

Dank je wel voor je tijd en het interesse in ons. Aan iedereen voor het lezen en kom eens langs op een show en zeg hallo. Check onze cd vanaf 20 Nov. In de winkels te krijgen. Blijf nadenken en ben kritisch. Deze wereld is van jou!

Meer:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.