Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Interview: Gorgoroth
Met Infernus
Door Kristof
Geplaatst in juli 2006

Gorgoroth is een blackmetalband die al vaak in het nieuws is gekomen. Het te bloederige concert in Polen haalde het reguliere wereldnieuws en zowel zanger Gaahl (mishandeling) als gitarist Infernus (aanwezigheid bij verkrachting) zullen de komende tijd in een Noorse cel doorbrengen. En dat is artistiek beschouwd zeer jammer, want met Ad Majorem Sathanas Gloriam bewijzen de heren dat ze zich in een creatieve bui bevinden. Het enige originele lid Infernus deelt met ons onder andere zijn visie over black metal in deze geseculariseerde maatschappij.

Gorgoroth

Vorige week was je in Amsterdam om wat interviews te doen. Daar konden we jammer genoeg niet bij zijn, maar wat vond je van de stad?

Hej! Ja, ook al waren we er om zaken te regelen, we hebben toch twee dagen de stad kunnen bezoeken. En ik moet zeggen dat mijn initiale impressie van de mensen en hun mentaliteit positief was.

Gefelicteerd met Ad Majorem Sathanas Gloriam dat toch wel een van de meer overtuigende Gorogorth albums is. Het is koud, agressief en heeft een duister sfeertje. Maak eens een vergelijking met jullie oudere platen?

Hehe. Om eerlijk te zijn als ik mag kiezen, wil ik dat liever niet doen. Laat andere mensen maar vergelijkingen zoeken. En ik ben nu ook zo gefocust op het nieuwe werk dat ik niet echt een eerlijke of deftige vergelijking kan maken.

Dit is jullie eerste album voor Regain Records. Hadden jullie het gevoel dat Nuclear Blast jullie niet begreep?

Gorgoroth - Ad Majorem Sathanas Gloriam Ik ben niet zo geïnteresseerd om achteraf te filosoferen of ze nu ons begrepen of niet. Het is een feit dat wij gezamenlijk uit elkaar zijn gegroeid. Ze hadden ons wel een hogere prioriteit moeten geven en ze hadden niet moeten proberen om zich enkele keren te mengen in ons artistieke werk. Alsook, op een basis van moraal hadden ze hun mond meer moeten dichthouden. Bijvoorbeeld, je tekent een band die constant groeit en die een min of meer een Satanische benadering heeft, dat je dat dan op de eerste plaats gebruikt voor economische doeleinden. Dat is fout. Dan moet je ook niet verschieten dat ze plots aankomen zetten met een artworkdesign met een brandende kerk erop.

Frost van Satyricon drumt op de nieuwe Gorgoroth. Ik praatte eerder dit jaar met Frost en hij zei dat je niets moet zeggen over blackmetalmuziek. Het is zoals een schilderij en dat moet je niet verklaren. Ben je het daar mee eens?

Tot een zeker niveau begrijp ik wat je bedoelt. Maar ik zou me meer comfortabel voelen als ik de context van je citaat zou weten. Ik denk dat blackmetal veel parallellen vertoont met wat fenomeen Richard Wager ‘gesamtkunst’ noemt. Het is moeilijk om een mening te vormen als je bepaalde ingrediënten isoleert. Het is wel een zeer duidelijk feit dat blackmetal, bijvoorbeeld live, komt met een grote vorm van psychodrama. Je kunt blijven lullen over de reden om corpsepaint te gebruiken en andere effecten, maar dat leidt meestal uit in onzinnige pogingen om meningen uit te wisselen over een zeer moeilijk onderwerp.

Blackmetal is ontstaan uit de drang naar revolutie. Maar kan je nog steeds revolteren in ons huidige maatschappij?

Blackmetal, als iemand het goed begrijpt, gaat inderdaad zoals jij het zegt niet enkel over esthetiek en een muzikale richting. Het zal automatisch een ideologie aanhangen en een satanische kijk op het leven verspreiden. En ook al verandert de maatschappij, misschien de christelijke secularisatie waarnaar jij verwijst, de basiswaarden van de gewone man veranderd dan toch trager dan wat je aan de buitenkant ziet. Ook als elke kerk en elk christelijk dogma verbrand en geweigerd wordt, zal de mens nog niet gaan zoeken naar echte sterkte, schoonheid en de weigering van het leven.

De nieuwe albums van Satyricon en Darkthrone bevatten rock-and-roll elementen. Wat vind je van die mix van groovy rock en ijskoude blackmetal?

Ik hou niet van rock and roll muziek en zeker niet van wat jij waarschijnlijk zou omschrijven als een rock-and-roll mentaliteit.

Gorgoroth

Terug naar Gorgoroth. Welk album vind je het meest geslaagd?

Zoals bijna elke muzikant ben ik het meest trots op mijn laatste werk. Dat heeft te maken met evolutie en verandering sinds het vorige album, maar ik denk ook dat mentaal veel vraagt van iemand om met een dergelijk werk bezig te zijn dat je achteraf tijd moet vrijmaken om je zelf er van te distantiëren. Ik heb een erg goed gevoel over Ad Majorem Sathanas Gloriam en ik ben erg nieuwsgierig of het de tand des tijds zal doorstaan.

Over verandering gesproken. Is bassist King weggegaan om zich te concentreren op de nieuwe superband “I”?

De reden is al gegeven toen we bekend maakte dat hij niet meer in de band zat. En voor zover ik me kan herinneren, vermeldde dat nieuwsbericht niets over andere bands.

Heb je de laatste tijd nog wat interessante boeken gelezen?

Niet echt, dat is al een tijd geleden. Ik verlang ernaar meer tijd te hebben om een goed boek te lezen om alle stress en zorgen van de laatste tijd achter mij te laten. Maar die problemen zorgen ervoor dat ik niet veel tijd kan vrijmaken voor zulke zaken.

Laatste vraag. Wat zijn je vijf favoriete blackmetalalbums?

Mmmm. Dat is een erg moeilijke vraag. Ik eindig met een lijstje van vijf metalalbums die ik kan aanraden volgens mijn smaak.
- Masters Hammer - The Jilemnice Occultist (1992)
- Sarcofago, INRI (1987)
- Yngwie Malmsteen, Fire and Ice (1992)
- Bathory, Blood Fire Death (1988)
- Dissection, Reinkaos (2006)

[ Terug naar de Interviews ]