Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Cradle Of Filth, Gorgoroth, Moonspell en Septicflesh
Op 3 december 2008 in 013, Tilburg
Een review door Justin
Foto's door Renée
Eerder dit jaar bracht Cradle Of Filth de nieuwe plaat Godspeed on the Devil's Thunder uit, en om hiervoor te touren stelde de band een leuke package samen. Met Gorgoroth (de Gaahl/King ov Hell versie), Moonspell, Septicflesh en Asrai trokken de Britten Europa door, en op 3 december kwam de karavaan naar 013 in Tilburg.

De show van Asrai is zoals voor vele anderen ook voor ondergetekende te vroeg en daarom is het aan het Griekse Septicflesh om de smerige festiviteiten in Tilburg echt van start te laten gaan. Het gezelschap is sinds 2007, na een afwezigheid van vier jaar, weer teruggekeerd in de metalwereld en maakte begin dit jaar een verrassend sterke come-back met het nieuwe album Communion. Het volk dat na Asrai langzaam in steeds grotere getale de weg naar de 013 heeft gevonden, wordt door de Grieken 'getrakteerd' op een stevige dosis bombastische metal voornamelijk afkomstig van de laatste schijf. Ondanks dat de nummers doorgaans van prima kwaliteit zijn, komen ze deze aanvond nauwelijks tot hun recht; de sterke punten verzuipen grotendeels in een slecht geluid waar vooral de basgitaar een negatieve hoofdrol in heeft. Echter, het beukgehalte wordt er wel flink door verhoogd en gezien de heren zich flink lieten gaan op het podium kwam het als geheel niet eens zo slecht over. Toch zou men van een band als Septicflesh meer mogen verwachten, zeker gezien het rijke verleden dat deze Grieken hebben. Vanavond presteert het gezelschap qua sound in ieder geval onder niveau, hopelijk dat er nog een herkansing komt met beter geluid, want een schijf als Communion is het meer dan waard.

Septic Flesh @ 013 Tilburg, 3-12-2008

Voor het Portugese Moonspell is het niet de eerste keer en ongetwijfeld niet de laatste keer dat men met de vrienden van Cradle of Filth tourt. Onder leiding van de charismatische zanger Fernando Ribeiro is het vijftal vanavond weer van de partij en zoals altijd valt het gezelschap vanaf begin af aan goed bij de Filth fans. Of het bewust voor deze avond is laat ik in het midden, maar het valt op dat men in de opening vooral kiest voor werk van de laatste twee (Under Satanæ uitgezonderd) albums Memorial (2006) en het dit jaar verschenen Night Eternal. A Light at the End of the Earth, Blood Tells en Night Eternal, het zijn de tracks waarin drummer Miguel Gasper zijn dubbele bassdrum flink mag intrappen en Fernando zich vooral kan richten op zijn grunt in plaats van zijn diepgewortelde cleane vocalen. Met Scorpion Flower laat de band zijn meer melancholische'gothic'-zijde zien, waarbij het gezelschap overigens bij wordt gestaan door Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering); een combinatie die live even sterk klinkt als op plaat. Het gezelschap schakelt vervolgens naar een versnelling lager qua snel- en hardheid, maar de uitstekende sfeer blijft tijdens de klassieker Opium gewoon behouden. Sterker nog, met de ambiance wordt tijdens het gitzwarte oudje Vampiria, afkomstig van het debuutalbum Wolfheart (1995), alleen maar indringender. Ondanks de lengte en de traagheid van het nummer weet Ribeiro zijn publiek te boeien. Na het eveneens van Wolfheart afkomstige Alma Mater bedankt de sympathiek zanger uitgebreid de zaal, voordat men de klassieke afsluiter en hoogtepunt uit het Moonspell oeuvre Full Moon Madness inzet. Moonspell bewijst met uitstekend geluid en een professionele show wederom dat de Portugezen hun plaats in de metalwereld inmiddels meer dan verdiend hebben.

Moonspell @ 013 Tilburg, 3-12-2008

Voor wie Gorgoroth dit jaar eerder live aan het werk heeft gezien (Wacken, anyone?) is het doel van de vier kruizen die voor aanvang van de show het podium op reden worden geen verrassing meer. Waar Moonspell het met een vrij eenvoudige visuele effecten z'n optreden extra flair gaf, doet het Noorse black metal gezelschap dat met vier naakte mensen, twee mannen/twee vrouwen, die (met behulp van een plateautje) aan de kruizen 'hangen'. Gedurende de hele show, zeker veertig minuten, blijven ze nagenoeg onbewegelijk staan, waardoor de aandacht al snel verschuift naar het viertal dat de boxen in Tilburg terroriseert. Hoewel de muziek er op zichzelf al naar neigt, is het geluid evenals eerder op de avond tijdens de show van Gorgoroth niet optimaal te noemen. Zeker in het begin is elk bandlid wel gedwongen een of meerdere keren naar de zijkant van het podium te lopen om het geluid te laten bijstellen, met succes want na verloop van tijd begon de band beter te klinken. Echter, hoewel de kruizen prima passen bij de overdosis spikes, corpsepaint en de trueheid van black metal van deze heren; de muzikale zwartgalligheid komt niet erg overtuigend over. De screams van de heer Gaahl zijn bij tijd en wijlen krachtig, maar de bandleden laten het qua performance en sfeer toch wel veel liggen. Men doet zich heel kwaadaardig voorkomen, doch om echt evil te zijn is meer nodig dan wat Gorgoroth deze avond heeft neergezet.

Gorgorth @ 013 Tilburg, 3-12-2008

Minder evil, wel stukken meer overtuiging zit er in de show van de headliner van vanavond: Cradle of Filth. De Britten keerden na het zogenaamd 'experimentele' (een synoniem voor crapalbum) Thornography eerder dit jaar sterk terug met het waardige Godspeed on the Devil's Thunder, waarop de band zijn sound weer heeft gevonden. Opdondertje Dani Filth en kompanen zijn vanavond niet alleen naar Tilburg gekomen om het nieuwe album te promoten, maar vooral ook om het publiek te vermaken zo blijkt wel uit een uitstekende, zeer gevarieerde setlist. Van the good old, tracks als The Principle of Evil Made Flesh (1994) tot het snoeiharde Nocturnal Supremacy (1996), tot gloed nieuwe nummers (Shat Out of Hell, Honey and Sulphur) en verschillende zooi van de albums ertussen, alles in een setlist. Men heeft enkele klassiekers moeten schrappen, maar voor een keer kan het geen kwaad om From The Cradle to Enslave achterwege te laten. Het is wellicht de variatie in de setlist die het deze avond voor Cradle's nieuwe drummer Martin Škaroupka een lastige opgave maakt om foutloos te spelen, want de opvolger van Adrian Erlandsson is soms niet helemaal zeker in z'n partijen. Het blijft echter bij een aantal kleine foutjes, maar met een machtige drum in de mix is het wel iets dat opvalt. Pogingen het geluid verder aan te passen maken weinig verschil, het blijft 'slechts' van redelijke kwaliteit; waar vooral de heren gitaristen van te leiden hebben. De heer Filth zelf schreeuwt, grunt en krijst echter wel overtuigend boven alles uit, zijn voorkomen samen met de dynamische, visuele achtergrond met clips en albumscovers de belangrijkste steunpilaren voor het uitstekende optreden wat gezelschap neerzet. De drie/vier meter hoge pop tijdens Dusk.. And her Embrace, kwam wat simpel over evenals een vonkschietende figuur waren wat ondergetekende betreft slechts loze opvullingen, de show zelf was gelukkig van beter niveau. Prima show!

Cradle Of Filth @ 013 Tilburg, 3-12-2008
Cradle Of Filth @ 013 Tilburg, 3-12-2008

Gorgoroth:

Gorgorth @ 013 Tilburg, 3-12-2008

Moonspell:

Moonspell @ 013 Tilburg, 3-12-2008

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Cataclysm Child op 22-12-2008 om 01:15u


"A Light at the End of the Earth, Blood Tells en Night Eternal, het zijn de tracks waarin drummer Miguel Gasper zijn dubbele bassdrum flink mag intrappen en Fernando zich vooral kan richten op zijn grunt in plaats van zijn diepgewortelde cleane vocalen" A Light At The End of the Earth => dat nummer het gewoon "Finisterra" hoor :D

Reactie van Viridian op 22-12-2008 om 16:12u


Goede recentie, situatie heel goed weergegeven. Zo heb ik een en ander ook wel ervaren. Met de opmerking erbij dat ook Asrai gebukt ging onder slecht geluid.

Reactie van iron_dennis op 22-12-2008 om 22:36u


Bij ieder band behalve Moonspell was er bijna geen gitaar te horen maar alleen een tikende bassdrum en zang. Jongens, dit moet anno 2008 toch echt beter. De vele pubertjes die er waren geven hier waarschijnlijk geen zak om maar de wat meer ervaren concertbezoeker moet zich hier gigantisch aan gestoord hebben. Je maakt het toch bijna nergens meer me dat bands de hele avond een kutgeluid hebben...

Reactie van Geert op 24-12-2008 om 13:17u


Ik heb deze show in Hof ter lo in Antwerpen gezien. Het geluid was in ieder geval heel goed. Bij de eerste 2 nummers van Cradle leek het even mis te lopen, maar dat probleempje was snel verholpen. De verrassing van die avond was voor mij Septic Flesh. De woestheid, puurheid en Evilness dat van die frontman afstraalde was van ongezien niveau. Echte klasse. Asrai was kut, zoals Asrai altijd kut is. De mannen staan daarzich kei hard te concentreren, groof te doen, en al wat je hoort zijn van die ping pong riffjes en drums. tak tak tak, van het eerste tot het laatse nummer. Jongens toch. Voor de rest heb ik van alles genoten.

Reactie van Raf Mordant op 29-12-2008 om 00:17u


Heb ook het optreden in Hof ter Loo gezien. Daar was de drummer van COF op geen enkele fout te betrappen. Hoewel ik geen COF-fan ben vond ik hen, en dan vooral de drummer, voor de eerste keer in jaren indrukwekkend goed. ps: lijden is met lange ij :-)

Reactie van Kees op 01-01-2009 om 15:44u


Cradle is echt het zieligste wat ik ooit heb gezien.

Reactie van Geert op 10-01-2009 om 21:40u


Dan ken jij duidelijk geen reet van Metal, want als Cradle het zieligste is dat je kent neem je geen interesse in onbekendere acts die veel zieliger zijn en hou je het gemakkelijk door alleen te luisteren wat je op je bord belandt.