Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Interview

Derek Sherinian
Door Tonnie
Geplaatst in december 2004

Derek Sherinian is een van die muzikanten die voor altijd in verband wordt gebracht met Dream Theater. Toch is hij daar ook al jaren weg, en maakt hij nu albums met onder andere Planet X, en is hij op tour met Billy Idol. Hij heeft onlangs zijn vierde solo album uitgebracht, getiteld Mythology. Daar had hij ook wel het een en ander over te vertellen...

Derek Sherinian

Hey Derek, je was onlangs nog in Europa met Planet X. Waarom kwam je niet even naar Nederland?

Ik wil heel graag, maar dan moet er wel iemand zijn die ons de mogelijkheid geeft om bij jullie te komen spelen. Onze eerste tournee begon trouwens in Nederland. Dat was in 2000. Ik zou graag terug komen.

Ga je binnenkort nog meer optreden met Planet X?

Nee. Ik heb vanochtend met Virgil gesproken, want we gaan in januari beginnen aan een nieuw album.

Je hebt dit jaar ook weer wat optredens gedaan met Billy Idol.

Ja. Ik speel nu ongeveer drie jaar met hem. Ik heb nu ook zijn gitarist, Steve Stevens, op mijn nieuwe solo album. En van Billy komt er volgend jaar voor het eerst in tien jaar een album met nieuw materiaal uit, dus volgend jaar ga ik weer met hem op tournee.

Laten we doorgaan naar jouw nieuwe album, Mythology. Waarom die titel?

Mijn moeder komt uit Griekenland, en door haar ben ik geïnteresseerd geraakt in dat onderwerp. Ze las me vroeger verhalen voor uit de Griekse mythologie. Ik vond het een coole titel, dus vandaar.

Zit er een mythologisch thema in je nummers, ondanks dat dat vrij moeilijk is met instrumentale muziek?

Misschien hier en daar iets, maar dat is het nadeel met instrumentale nummers. De titels zeggen niet zoveel.

Hoe kies je dan je titels?

Dat is het lastigste. Soms heeft een nummer een bepaalde uitstraling en dan zoek je woorden die daar bij passen. Maar het komt ook voor dat je geen idee hebt van hoe je een nummer moet omschrijven, en dan is de titel echt het lastigste om te bedenken.

Het zijn jouw solo albums, met jouw naam erop, maar wat opvalt is dat jij zelf niet echt de meest prominente plaats inneemt. Je laat dat meer over aan de gitaren, en zelf zit je meer op de achtergrond.

Absoluut. Ik weet van te voren wie er op mee gaan spelen, en daar hou ik rekening mee als ik de muziek componeer. Ik wil daar dan de beste basis voor leggen die ik kan, zodat zij zichzelf kunnen zijn. Maar dan wel op een manier dat je ze nog nooit gehoord hebt op hun eigen platen.

Je houdt er niet van om zelf op de voorgrond te staan?

Mij maakt het niet uit, zolang het maar goed in het nummer past. Mensen vragen me wel vaker, waarom ik gitaargeörienteerde albums maak. Dat is nu eenmaal de muziek die ik in m'n hoofd hoor, ondanks dat ik zelf een keyboardspeler ben. Maar al die gitaristen hebben mij juist beïnvloed in hoe ik nummers schrijf, en hoe ik speel. Als ik dus een solo schrijf zal dat erg anders zijn dan wanneer andere keyboardspelers dat doen.

Bespeel je zelf ook nog andere instrumenten?

Ik speel een klein beetje gitaar, meer niet. Maar niet goed genoeg om dat op een album te laten horen.

Wat vind je zelf het beste nummer op Mythology?

Day Of The Dead. Dat was het eerste nummer dat ik schreef voor dit album. Het contrast tussen Zakk Wylde en Allan Holdsworth is het beste voorbeeld van de fusie tussen diverse soorten metal, die ik op dit album uitgeprobeerd heb.

Je hebt heel wat gastmuzikanten op dit album. Hoe heb je ze allemaal zo bij elkaar gekregen?

Zakk is al jaren een goede vriend van me, en dit is al het derde album van me waar hij op meespeelt. Steve Lukather heeft al vaker op mijn albums gespeeld, net als Simon Phillips en Tony Franklin. De nieuwen zijn gitaristen Steve Stevens, Allan Holdsworth en John Sykes. John belde me begin 2004 op om te vragen of ik op een Blue Murder album wilde meespelen, en mee op tournee door Japan. Dat heb ik direct aanvaard want ik ben een grote fan van hem. Daarna heb ik gevraagd of hij op mijn album wilde spelen. Hij is te horen in God Of War, samen met Zakk Wylde.

Heb je ze allemaal tegelijk in de studio gekregen?

Nee, op verschillende tijdstippen, anders was het gewoon niet te doen. De meesten kwamen naar mij thuis voor de opnames, maar Allan Holdsworth heeft het in zijn eigen studio opgenomen.

Schrijf je alle nummers echt van te voren tot in de puntjes uit?

Nee. Ik weet voor alle secties wel ongeveer hoe het moet worden, maar ik laat vooral in de gitaarsolos ruimte over voor de gitaristen, dat ze het zelf kunnen invullen.

Als je dit album vergelijkt met Black Utopia, wat is dan het grootste verschil?

Mythology is diverser. En het geheel klinkt zelfverzekerder, wat waarschijnlijk komt doordat ik in de studio ook zelfverzekerder ben. En dan klinkt het beter.

Ben je nog met andere dingen bezig, behalve Planet X en deze plaat?

Ik ben alweer bezig met ideeën voor m'n volgende solo album.

Ga je nog live optreden voor Mythology?

Ik ga proberen alle gastmuzikanten voor 1 show bij elkaar te krijgen, in Los Angeles. Dat wil ik dan opnemen voor een dvd. Maar het wordt erg lastig, want de agenda's van iedereen moeten het wel toelaten.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.