Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Interview

Dead Quiet
Met Kevin Keegan
Door Hugo
Geplaatst in november 2023
Het Canadese Dead Quiet brengt in de zomer van 2023 zijn vierde langspeler IV uit, een prima heavyrockplaat met een progressieve insteek. Qua ontvangst op deze prima release is de bandnaam helaas illustrerend. Het blijft namelijk wat stilletjes rondom IV. Reden voor Hugo om eens met zanger/gitarist Kevin Keegan te praten over de band en het nieuwe album.

Dead Quiet

IV is nu een paar maanden uit. Hoe zie je dit album ten opzichte van de andere?

Ik denk dat dit het meest gezamenlijke album van ons is. We hebben de nummers echt vormgegeven met de hele band. Hierdoor klinkt het over het geheel gezien stukken dynamischer. Daarom denk ik dat dit de meest interessante release van ons tot dusver is.

De laatste keer dat we een interview deden, was in 2017 en Dead Quiet had net Grand Rites uitgebracht. Op dit album begonnen jullie met langere en ambitieuzere songs te schrijven. Als ik luister naar IV, hoor ik dat jullie nog meer stappen hebben gemaakt op songwriting-vlak.

Klopt. Iedereen is inmiddels wat comfortabeler met het delen van ideeën. Voorheen schreef en componeerde ik de muziek, maar nu was het meer een samenwerking van de band.

Wanneer ik de songteksten lees en het artwork van IV bekijk, lijkt de dood een belangrijk onderwerp.

Absoluut. We hebben de afgelopen jaren mensen verloren. Die verliezen worden mijlpalen in onze levens. Ze inspireren ons en maken ons expressief.

Volgens mij werk jij in de geestelijke gezondheidszorg. Inspireert die omgeving je ook bij het schrijven van songteksten?

Zeker. Ik heb tien jaar lang in de frontlinie van een opioïde epidemie gewerkt. Alles wat je daar meemaakt, is op zijn minst traumatisch te noemen.

In The Hanging Man en Existential Dread valt het mij op dat de keyboardpartijen perfect samengaan met het dubbele gitaarwerk. Het maakt de songs veel dynamischer...

Ja. Mike Rosen is een geweldige aanvulling op de band. Hij kwam echt met goede ideeën voor dit album.

Dead Quiet - IV

Kun je iets vertellen over hoe het schrijfproces gaat bij Dead Quiet?

Voorheen had ik al 95% geschreven, maar deze keer voelde het meer als fifty-fifty. Brock MacInnes (gitarist) en ik kwamen met veel riffs en we hebben ze gezamenlijk gecomponeerd tot songs.

Met Leave The Light On hebben jullie iets nieuws geprobeerd. Het is een indrukwekkende, emotionele song. Je zou het een ballad kunnen noemen. Hoe is deze song ontstaan? En welke muzikanten horen we?

Dat nummer was oorspronkelijk bedoeld voor mijn soloplaat, die misschien ooit het daglicht zal zien. De lagen die de band heeft toegevoegd, brengen het nummer echt tot leven. We hadden Ezra Poplove op cello, Matt Kelly op steelgitaar en nog wat vrienden als gastvocalisten, te weten Becky Black en Marin Patenaude.

Jullie hebben eerder leuke, humorvolle videoclips gemaakt. Zijn jullie nog van plan om er één te maken voor één van de liedjes van IV?

Helaas gaan we geen videoclips maken voor deze plaat. We hebben geen budget gekregen en als band zijn we blut, haha.

Jij hebt recentelijk wat acteerwerk gedaan dat je een Cannes-prijs opleverde, niet?

Acteren is altijd een passie van mij geweest, dus ik probeer het zoveel te doen als ik kan. Bags is een korte film, die ik met wat vrienden gemaakt heb, die een mooie ontvangst heeft gekregen.

Eigenlijk doet elk bandlid andere dingen naast Dead Quiet. Kun je wat over die bands/projecten vertellen?

Mike Grossnickle speelt in Empress, Brock MacInnes in Anciients en ik heb nog een band, namelijk Fearbirds. Mike Rosen en Jason Dana doen veel sessiewerk en hebben soloprojecten.

Dead Quiet

In mijn recensie van IV noem ik Dead Quiet een ondergewaardeerde, hardwerkende band. Hoe moeilijk is het om Dead Quiet draaiende te houden?

Het is heel moeilijk. We hebben een behoorlijk stap terug moeten doen. De reactie op deze laatste plaat was behoorlijk teleurstellend. We hebben ook nog geen kans gezien om echt te touren.

Dead Quiet heeft wat individuele optredens gedaan. Zijn jullie van plan om een tour te doen of is dat niet mogelijk?

Nee, er is simpelweg niet genoeg steun om een tour te rechtvaardigen op het moment.

De laatste keer dat jullie een Europese tour deden, zijn jullie beroofd. Zouden jullie nog een nieuwe Europese tour aandurven?

We zouden het te gek vinden om weer naar Europa te gaan! Als er iemand een goed woordje kan doen bij een booking agent, dan graag!

Wil je nog iets kwijt aan de lezers van Metalfan.nl?

Bedankt voor het steunen van de band!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.