Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  18 februari:
 • Alcest en Hangman's Chair
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Katatonia, Sólstafir en SOM
Kalender
Vandaag jarig:
 • André Bendigtsen (Where Angels Fall) - 43
 • Brian Paz (Dirge) - 43
 • Carl McCoy (Fields Of The Nephilim) - 59
 • Ed "Eddie Misery" Bacon (Apothys) - 37
 • Hannes Van Dahl (Sabaton) - 32
 • Jeffrey Revet (Stream Of Passion) - 35
 • Jonathan Davis (Korn) - 51
 • Torsten Wolf (Human Fortress) - 55
Concertreview

Circle II Circle, Lord Volture en Desert
Op 8 mei 2016 in Baroeg, Rotterdam
Een review door Lennert

Terwijl buiten de eerste mussen dood van het dak vallen, verzamelt zich op 8 mei bij de Baroeg toch nog een hondertal aanwezigen voor een middagje melodieuze metal. Speciaal voor de gelegenheid hebben de medewerkers van Rotterdams enige metaltempel buiten een welkom terrasje geplaatst, wat betekent dat men in de pauzes tussen de optredens ook lekker in het zonnetje een biertje kan drinken. Goeie zet! Nu maar hopen dat er ook binnen wat te genieten valt.

Het Israëlische Desert bijt vandaag het spits af met een potje licht progressieve power metal. Dat er op dit moment in de zaal nog niet meer dan enkele tientallen mensen staan, lijkt de band verder een worst te wezen, want ze spelen alsof hun leven ervan afhangt. Het belooft veel goeds voor de rest van de dag, want het enthousiasme lijkt vandaag bij iedereen aanwezig. Desert heeft een behoorlijke truemetaluitstraling, maar heeft een bombastische sound die eerder aan combinatie van Stratovarius, Sabaton en Powerwolf doet denken. Frontman Alexei Raymar overlaadt tussen de nummers door het publiek met welgemeende complimenten en draagt Flying Dutchman nog aan ons op, een nummer dat een lekker zeemanssfeertje oproept. Briljant is het niet te noemen, maar sympathiek zeker wel. Een leuke opener!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik Lord Volture live aanschouwd heb, maar gelukkig word ik vanmiddag niet teleurgesteld. Het bezoekersaantal is nog niet heel veel groter geworden, maar het lijkt ook deze band niet te deren terwijl men aftrapt met het ijzersterke Where The Enemy Sleep. De nadruk van de setlist ligt vandaag op het laatste wapenfeit Will To Power, waarvan verder onder andere The Pugilist, Line 'Em Up! en het aan medetourgenoten Desert opgedragen Taklamakan voorbijkomen. Buiten het feit dat tijdens het eerste nummer de zang net te zacht in de mix staat, is het verder een optreden om door een ringetje te halen. David Marcelis' uithalen zijn loepzuiver en krachtig, de gitaarduels vlammen en de ritmesectie is lekker strak. Buiten dat, slaan de nummers van de laatste cd ook erg goed aan en nodigen ze allemaal uit tot lekker meezingen. Het publiek toont zich nog wat afwachtend, maar komt uiteindelijk steeds verder naar voren. Een spetterende uitvoering van het van het debuutalbum afkomstige Heart Of Steel maakt een einde aan dit erg geslaagde optreden.

Lord Volture @ Baroeg, Rotterdam, 8-5-2016
Lord Volture @ Baroeg, Rotterdam, 8-5-2016

Headliner Circle II Circle begint tien minuten eerder dan in de planning staat aangegeven, waardoor de zaal nog niet helemaal gevuld is. Men gaat van start met het stevige Victim Of The Night van het laatste album Reign Of Darkness en krijgt hiermee gelukkig al meteen de handen goed in de lucht. De show legt vooral de nadruk op het stevige materiaal van deze cd en een drietal tracks van Burden Of Truth ter ere van het tienjarige bestaan van dit album. Om me heen hoor ik goedkeurende geluiden over het materiaal van het erg sterke laatste album, maar het meeste zingt men toch mee met eveneens prachtige songs als Heal You, Revelations en het magistrale Live As One. Als Stevens bij het laatstgenoemde nummer de afsluitende zangpartijen inzet, is het goed voor te stellen dat bij enkele aanwezigen (lees: ikzelf) het gemoed volschiet. Wat een prachtige performance! Het valt hiernaast ook nog eens op dat een in mijn ogen op album wat mindere track als Diamond Blade vele malen krachtiger en spetterender klinkt. Een goed teken, waardoor de setlist nergens tegenvalt.

Lord Volture @ Baroeg, Rotterdam, 8-5-2016

Buiten Stevens nemen ook bassist Mitch Stewart en toetsenist Henning Wanner de vocalen voor hun rekening, wat zij beiden op smaakvolle wijze doen. Ook de introducties worden onderling afgewisseld, waarbij vooral Wanner en gitarist Bill Hudson zorgen voor vermakelijke aankondigingen. Het moge duidelijk zijn dat ook bij de afsluitende band van de dag iedereen het naar zijn zin heeft, wat goed overslaat op het zichzelf luidkeels laten horende publiek. Nieuwe drummer Marcelo Moreiro krijgt nog even de spotlights op zich gericht voor een zeer aardige drumsolo, terwijl bassist Stewart nog geint dat hij het publiek niet hetzelfde op de bas aan zal doen. Nee, men gaat daarna gewoon lekker door met een klassieker als Watching In Silence en de nieuwe tracks Ghost Of The Devil en het erg goed aanslaande Untold Dreams.

Lord Volture @ Baroeg, Rotterdam, 8-5-2016

Wat is een Circle II Circle-optreden zonder verwijzingen naar Stevens voormalige broodheer? Het publiek wordt vanavond getrakteerd op een viertal Savatage-tracks. Allereerst het bombastische Turns To Me, gevolgd door het met een van de mooiste gitaarsolo's ooit ondersteunde Edge Of Thorns. Als de band daarna ook nog eens een uitzonderlijk zuiver gezongen versie van Chance neerzet, kan het publiek haar geluk niet meer op. Precies op dit moment keert de band voor een laatste maal terug op het podium, om ons te trakteren op een bijzondere uitvoering van Hall Of The Mountain King. Bijzonder, omdat Zak Stevens de drums hierbij op bijzonder verdienstelijke wijze voor zijn rekening neemt en Wanner de vocalen. Het tekent helaas het einde van één van de beste optredens die ik de afgelopen jaren heb mogen aanschouwen. Het bewijst voor mij nog eens extra dat Stevens en kompanen genoeg fantastisch eigen materiaal hebben om een programma mee te vullen. Een prima einde van een erg geslaagd dagje!

Lord Volture @ Baroeg, Rotterdam, 8-5-2016
Lord Volture @ Baroeg, Rotterdam, 8-5-2016
Lord Volture @ Baroeg, Rotterdam, 8-5-2016 Lord Volture @ Baroeg, Rotterdam, 8-5-2016

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.