Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Concertreview

Obituary, M:Pire Of Evil en Dust Bolt
Op 16 januari 2015 in Victorie, Alkmaar
Een review door Wessel
Foto's door Sara Van Eif

Obituary weet de weg naar de Nederlandse podia dikwijls te vinden en stond afgelopen zomer nog als headliner op het Stonehenge festival in Steenwijk. Dat we de gebroeders Tardy en co. desondanks nog altijd niet zat zijn, wordt op 16 januari 2015 weer bewezen in een uitverkochte Victorie te Alkmaar. De Amerikaanse deathmetalband presenteert aldaar hun verse schijf Inked In Blood aan het publiek en neemt M:Pire Of Evil, Dust Bolt en Posthum mee als support.

Geheel volgens goed gebruik wordt de eerste band vakkundig gemist: er moet immers ook gewerkt, gestudeerd en gegeten worden. Aan Dust Bolt de eer om de oren vast voor te masseren. De gründliche thrash metal van deze Duitsers leent zich daar prima voor. Zoals bij de talloze genregenoten wordt dit soort retrothrash nergens echt interessant of verrassend, maar lekker is het wel. Het enthousiasme van het jonge viertal doet de rest. De eerste beweging in de zaal is waargenomen en de sfeer zit er goed in.

Dust Bolt @ Victorie, Alkmaar, 16-1-2015
Dust Bolt @ Victorie, Alkmaar, 16-1-2015

M:Pire Of Evil doet bij de meeste lezers waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar wanneer ik de naam van gitarist Mantas laat vallen zal dat wel anders zijn. Een van de belangrijkste songschrijvers van het legendarische en genrevormende Venom staat hier vanavond op de planken met zijn nieuwe band. Ook zanger/bassist Demolition Man, die van 1989 tot en met 1992 bij Venom speelde, maakt deel uit van dit powertrio. In de set materiaal van de twee studio-albums die M:Pire Of Evil uitgebracht heeft, dat sterk aan een (nog) vuigere versie van Motörhead doet denken. Ook de ooit revolutionaire überklassiekers Welcome To Hell en Black Metal kunnen natuurlijk niet uitblijven en na een bloedspuugact is de associatie met de voormalige broodheer compleet. Deze nummers blijven evergreens en ook de bandleden zijn nog niet op vermoeienis of plichtmatigheid te betrappen. Leuk optreden!

M:Pire Of Evil @ Victorie, Alkmaar, 16-1-2015
M:Pire Of Evil @ Victorie, Alkmaar, 16-1-2015

Niet lullen maar spelen is het devies bij Obituary. De lichten gaan uit en zonder enig intro of aankondiging breekt Centuries Of Lies, het eerste nummer van de nieuwe cd Inked In Blood, de zaal open. Het geluid is keihard en superbruut en benadert de sound die producer Scott Burns de klassieke albums uit de vroege jaren negentig meegaf. Obituary levert vanavond niets minder dan een muzikale vuistslag en swingt daarbij als geen ander. De meest inventieve band zal het nooit worden, maar wie maalt daarom? De groove, die o zo aanstekelijk werkt, is wat Obituary tot een monument binnen de death metal heeft gemaakt. Het ijselijke gekrijs van John Tardy gaat nog altijd door merg en been. Ook de ritmesectie en de riffs van Trevor Peres zijn solide als altijd. Gitarist Sam Molina (ex-Monstrosity, WB) speelt sinds 2012 met de band mee en soleert op even smaakvolle wijze als meestergitarist James Murphy op Cause Of Death (1990) deed. Het is dan ook lovenswaardig dat prijsnummer Infected van die bewuste klassieker een vast onderdeel van de set lijkt te zijn geworden.

Obituary @ Victorie, Alkmaar, 16-1-2015

Waar de nieuwe cd me wat tegenviel vanwege het dunne gitaargeluid, komen de nieuwe nummers als Centuries Of Lies en Visions In My Head live veel beter uit de verf. Verder komen er veel nummers uit de oude doos aan bod, zoals Intoxicated, Bloodsoaked, Don’t Care en Back To One. Eigenlijk is dit gewoon in alle opzichten een concert voor in de boeken en menig bezoeker zal nu alweer reikhalzend uitkijken naar de volgende keer dat Obituary in Nederland langskomt!

Obituary @ Victorie, Alkmaar, 16-1-2015
Obituary @ Victorie, Alkmaar, 16-1-2015

Reactie van Stevie op 21-01-2015 om 01:30u


Dan doe ik de eerste band wel ;)
Posthum is een echte Noorse Black Metal band die erg sterk in mekaar zit.
Met een goeie afwisseling van rustig delen naar de wat agressievere kanten van hun nummers.
Ik kreeg kippenvel van de mooie solo''s in de nummers en de band zelf had ook uitstraling, zanger Jon Skare heeft een goeie black metal stem en is daarom ook fijn om naar te luisteren, al met al niet te overdreven en ook al bleef de zaal rustig het was een zeer mooie opwarmer voor Dust Bolt.

Reactie van Tamar op 22-01-2015 om 18:31u


Sam Molina? Volgens mij is het toch echt Kenny Andrews die al een tijdje met Obituary speelt.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.