Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juli 2022 is uitgebracht?

Altars – Ascetic Reflection
Ashenspire – Hostile Architecture
Belphegor – The Devils
Blind Channel – Lifestyles Of The Sick And Dangerous
Chat Pile – God's Country
Conjurer – Páthos
Derek Sherinian – Vortex
Fellowship – The Saberlight Chronicles
Grima – Frostbitten
Imperial Triumphant – Spirit Of Ecstasy
Ithaca – They Fear Us
Jeff Beck & Johnny Depp – 18
Journey – Freedom
Karl Sanders – Saurian Apocalypse
Krisiun – Mortem Solis
Mantar – Pain Is Forever And This Is The End
Municipal Waste – Electrified Brain
Oceans Of Slumber – Starlight And Ash
Shinedown – Planet Zero
Sinner – Brotherhood
Stick To Your Guns – Spectre
Traitor – Exiled To The Surface
Wake – Thought Form Descent
Wormrot – Hiss
een ander studio-album uit juli 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
 • David "The Edge" Evans (U2) - 61
 • Les Binks (Judas Priest) - 71
 • Rikki Rockett (Poison) - 61
 • Sam Totman (Dragonforce) - 43
 • Scott Stapp (Creed) - 49
Concertreview

The Gathering
Op 9 november 2014 in Doornroosje, Nijmegen
Een review door Jeffrey
Foto's door Geert Oldenmenger
9 november 1989, een belangrijke dag in de geschiedenis. Het is de dag waarop de muur in Berlijn valt. Een emotionele dag waarop vreemden elkaar ontmoeten, dansen en vrienden worden. Grenzen worden doorbroken op weg naar de vrijheid. Op hetzelfde moment komen er in Nederland drie jongens (Bart Smits en de broers Hans en René Rutten) samen in een oefenhok om grensoverschrijdende muziek te maken. Ze durven hun vrijheid te benutten en beginnen een band met de naam The Gathering. De vrienden beginnen aan een muzikale reis, die begint met symfonische doom/death metal. Al snel hoor je dat ze een bijzonder geluid creëren met invloeden vanuit verschillende hoeken. Elk album laat weer een iets verrassends horen, zonder daarbij karakter te verliezen. Elementen vanuit de trip-hop, progressieve rock en atmosferische rock worden vermengd met metal en tot een uniek geheel gesmeed. De band breekt door met Mandylion en toert door Europa, Verenigde Staten en Zuid-Amerika. In Chili wint de formatie veel fans en wordt een dvd opgenomen.

Een aantal Chileense fans is vandaag speciaal naar Nederland gevlogen om de speciale anniversaryshow vanwege het vijfentwintigjarig bestaan van The Gathering van dichtbij mee te maken. Ook uit Roemenië, Israël, Noorwegen, Frankrijk en Verenigde Staten en vele landen meer, zijn fans in Nijmegen samengekomen om 25 Years Diving Into The Unknown te vieren, helaas zonder gitarist Niels Duffhuës en zangeres Martine van Loon. Omdat de avondshow binnen een dag uitverkocht was, werd er ook in de middaguren een concert gegeven. Het werd een emotioneel bijeenzijn.

Uren voordat de middagshow begint, staan de fans al voor de deur van het nieuwe Doornroosje te wachten. Sommigen zijn de avonden ervoor naar Delain, Autumn en Stream Of Passion geweest, maar de hoofdact van het weekend moet nog komen. Eenmaal binnen is het een weerzien van bekenden en worden nieuwe vrienden gemaakt. Iedereen heeft er veel zin in en wacht in spanning af.

The Gathering

Om drie uur is het dan zover. Het is aftellen van vijfentwintig naar nul en dan wordt Saturnine ingezet. Direct is er al een speciaal moment als de zangers (naast Bart zingt ook toetsenist Frank Boeijen even mee) en zangeressen (Anneke van Giersbergen, Marike Groot en Silje Wergeland) op het podium staan te zingen. Het publiek zingt mee en een daverend applaus volgt na afloop. Er is meteen een wij-gevoel gecreëerd. Het is heel speciaal om daar onderdeel van uit te mogen maken. Vervolgens komen er diverse favorieten voorbij als Strange Machines en Nighttime Birds.

The Gathering

Er is voor ieder wat wils. Nadat een paar nummers van het debuut ...Always aangekondigd worden met: “Are you ready for some doom? Prepare to be doomed”, en met sterke grunts van Bart uitgevoerd worden, volgt een min of meer chronologische reis door de discografie waarbij Almost A Dance als enige wordt overgeslagen.

The Gathering

Het Anneke-tijdperk volgt, waarbij opvalt hoe veel zin ze in het optreden heeft. Ze zingt vanavond erg overtuigend en voelt zich zichtbaar thuis op het podium tussen alle anderen. Wat een charisma heeft deze vrouw. Aandoenlijk is het vele contact dat ze heeft met het publiek maar ook met de bandleden. Mooi dat ze elkaar weer hebben gevonden en de nare gevoelens uit het verleden opzij hebben gezet. Ze geeft zelf tijdens een pauze aan: “Het zijn geweldige mensen en het voelde verrassenderwijs als gisteren om weer met ze samen te repeteren”. Een mooi gebaar.

The Gathering

Vervolgens is het de beurt aan de jarige Silje. Ze wordt uiteraard nog even toegezongen door de elfhonderd toeschouwers en zo wordt het voor haar een onvergetelijke verjaardag. Van het recente werk komen met name songs van Disclosure voorbij. Een deel van het publiek mag dan wat minder bekend zijn met het de laatste twee albums, Silje benut deze kans optimaal om voor een volle zaal te laten horen dat ook zij heel goed kan zingen.

The Gathering

Ze wordt ook nog vocaal ondersteund door toetsenist Frank en bassiste Marjolein Kooijman. Bijzonder fraai is het trompetspel van Noel Hofman in onder andere Meltdown en Heroes For Ghosts. Complimenten trouwens voor het licht en de visuals, erg mooi gedaan.

The Gathering

Bewonderenswaardig om te zien, is de samenwerking en het vele onderlinge contact op het podium, zoals het magische oogcontact tussen Anneke en Silje tijdens Paper Waves. De omhelzing aan het einde doet de harten op hol slaan en de temperatuur in de zaal verder stijgen.

The Gathering

Zo gebeurt er ieder nummer wel wat speciaals en heeft ieder zo z’n favoriet. Er heerst een onbeschrijflijk, speciaal gevoel, een besef dat je bij iets memorabels aanwezig bent. Bij Leaves wordt goed meegeklapt en meegezongen. Aardig wat mensen vechten tegen de tranen.

The Gathering

Onbetwist hoogtepunt van de show komt er als tijdens Travel iedereen het podium opkomt. Er zijn waarschijnlijk weinig mensen in de zaal die het op dat moment droog gehouden hebben. Het is een memorabel moment van een zeer geslaagde show. Er volgt nog een toegift van twee nummers en daarna is het helaas voorbij.

The Gathering

The Gathering

9 november 2014, een belangrijke dag in de geschiedenis. Het is de dag van het 25-jarig bestaan van The Gathering. Een dag waarop mensen van over de hele wereld getuige waren van een memorabele show van een grensoverschrijdende band. Heel bijzonder om bij aanwezig geweest te zijn en onderdeel van een samenkomst geweest te zijn. Van het optreden zijn audio-opnamen gemaakt voor een (dubbel)-live cd. Aangezien er geen camera's hingen, wordt er geen dvd uitgebracht. Hopelijk is dit geslaagde evenement een drive om nog langer door te gaan met het maken van fantastische muziek. Leden en aanwezige ex-leden van The Gathering, bedankt voor dit epische moment.

Met dank aan Geert Oldenmenger voor de foto's

The Gathering

Setlist:
1. Saturnine
2. Strange Machines
3. Meltdown
4. Nighttime Birds
5. The Mirror Waters
6. King For A Day
7. Even The Spirits Are Afraid
8. Broken Glass
9. Heroes For Ghosts
10. Afterwords
11. Amity
12. On Most Surfaces (Inuït)
13. Paper Waves
14. All You Are
15. Leaves
16. In Motion # 1
17. Travel

Toegift:
18. Waking Hour
19. I Can See Four Miles

The Gathering

The Gathering

The Gathering

The Gathering

The Gathering

The Gathering

The Gathering

The Gathering

The Gathering

The Gathering

Reactie van een Metalfan op 15-11-2014 om 22:09u


wat een mooi geschreven stuk, geweldig.

Reactie van robin op 16-11-2014 om 09:05u


kutgroep

Reactie van Timon op 16-11-2014 om 09:21u


concert van het jaar!

Reactie van Metal666 op 16-11-2014 om 11:56u


Anneke keert helaas nooit definitief terug.

@ Robin, dank voor dit verhelderende commentaar.

Reactie van Saturnine op 16-11-2014 om 12:17u


Robin laat maar weer eens blijken dat ook in Metalkringen de lage IQ''s voorkomen.
Het waren 2 magische concerten, zeer sterk ingespeeld.
2 dingetjes op de review:
- Henk van Koeverden is nooit lid geweest van TG, maar was studio engineer
- Niels Duffhuess speelde geen gitaar, maar was verantwoordelijk voor de desastreuze zang op Almost a dance.

Reactie van pos op 16-11-2014 om 12:33u


Wereldband met een wereldzangeres. Anneke van Giersbergen opvolgen is gewoon niet te doen.

@Robin, metalfans staan juist bekend om hun tolerantie en respect voor een ieder die luistert waar hij/zij naar wil. Je moet nog een boel leren blijkbaar knulletje.

Reactie van Klaas Jan op 16-11-2014 om 14:37u


Ook na een week wil ik nog steeds alles horen, lezen, zien van het Anniversary concerten van The Gathering. Thanx voor deze review.

Reactie van Chris op 16-11-2014 om 20:49u


Wat een geweldig mooi geschreven review! Complimenten!!

Reactie van Tim op 17-11-2014 om 15:15u


Ik was er ''s avond bij en ook toen was het heel emotioneel en intiem zowel bandleden onderling als de klik/contact met het publiek, een memorabele avond, in persoonlijk en zeker ook muzikaal opzicht!

Reactie van fan op 17-11-2014 om 19:11u


Fout Saturnine. Niels speelde wel acoustische gitaar op het nummer nobody dares.

groet van een The Gathering fan.
Goede review

Reactie van Progressive Jeff op 17-11-2014 om 23:48u


Dank je voor jullie positieve reacties. Leuk om te lezen. Henk is inderdaad geen vast lid geweest (ondanks het feit dat Metalarchives zijn naam wel noemt als vast lid). Hij heeft in de studio wel het een en ander gedaan. Ik heb zijn naam uit het verslag gehaald. Bedankt voor de opmerkingen.

Reactie van arno op 04-12-2014 om 00:11u


jammer dat ik er niet bij was, zo''n 20 concerten van zowel Gathering als Aqua als Anneke gezien. DVD moet er toch in kunnen zitten? damn..

Zoeken
  5 augustus:
 • Abaddon Incarnate - The Wretched Sermon
 • Amon Amarth - The Great Heathen Army
 • Demons Of Rock'n'Roll
 • Dub War - Westgate Under Fire
 • Einherjer - Norse And Dangerous (Live... From The Land Of Legends)
 • Grigorien - Magtens Evangelium
 • Imperial Age - New World
 • Psycroptic - Divine Council
 • Soulfly - Totem
 • Toxik - Dis Morta
 • 12 augustus:
 • Arch Enemy - Deceivers
 • Blasted Heath - Vela
 • Bleed Like Mylee - Nuk Soo Kow
 • Seventh Storm - Maledictus
 • The Halo Effect - Days Of The Lost

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.