Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Pain en Engel
Op 21 oktober 2011 in Tivoli De Helling, Utrecht
Een review door Nicole
Foto's door Bert Harmsen @ Metalshots.com
Industrial metal is wellicht niet het meest bekende genre, maar lopen als een trein doet het wel. Dat blijkt uit de uitverkochte show van Pain in Tivoli de Helling. In eerste instantie zou het Finse Tarot meegaan om het publiek warm te draaien, maar wegens een ernstige ziekte in de familie van een van de bandleden heeft de heavy metalformatie af moeten zeggen. Vervanging wordt gevonden in de vorm van Engel uit Gotenburg. Zou deze lieflijk klinkende band op kunnen boksen tegen de enorme populariteit van landgenoten Pain?

Het publiek is vanavond diverser dan bij een ander metalconcert. Van gothicjurken tot patchjassen, polo’s en bandshirts van Marduk en Megadeth: vrijwel iedereen lijkt iets te kunnen met de industrial metal van vanavond. Het is aan Engel om te mogen aftrappen. Deze Zweden (en vooruit, een Londenaar) doen het aardig, maar krijgen helaas te maken met slecht geluid en technische problemen. Vooral aan het begin van de set is de cleane zang amper te horen.

Ook het licht is vrij donker en pas bij het derde nummer zien we iets van de bandleden dankzij de stroboscoop. Het publiek ontvangt deze vier heren met gemengde reacties. Hoewel de metaalhoofdjes braaf knikken op de maat, moet zanger Mangan de bezoekers regelmatig vragen om mee te doen met nummers als Scythe en Casket Closing. Het tamme publiek klapt mee en pit als daar om gevraagd wordt en steekt regelmatig de hoorntjes in de lucht.

Dat iedereen toch vooral komt voor Pain, is te merken als iedereen vanzelf meedoet zonder dat frontman Peter Tägtgren daar een verzoek voor moet doen. En waarom zou hij ook? De show die deze vier Zweden weggeven is er eentje die staat als een huis. De setlist is om van te smullen en de band vermaakt zich zichtbaar. Het is dan ook geen wonder dat de temperatuur stijgt in het kleine zaaltje als iedereen meedanst, pit en klapt. Het enige smetje op de avond is wederom het geluid, waarbij de drums weer veel te hard lijken te staan.

Het decor bestaat uit vier videoschermen die de nummers ondersteunen. Bij Psalms Of Extinction zien we bijvoorbeeld beelden van atoombommen en orkaan Katrina. Tägtgren en zijn mannen vuren in hoog tempo hits op ons af. Slechts enkele praatjes kunnen er nog van af en Tägtgren bedankt het publiek dan ook voor een uitverkocht optreden. Klassiekers als Zombie Slam en Dancing With The Dead worden afgewisseld met materiaal van recentere platen. Vooral het sobere, voor Pain-begrippen dan, Have A Drink On Me en slotnummer Shut Your Mouth doen het goed bij het publiek. Deze avond smaakt naar meer. Missie geslaagd dus.

Setlist Pain:
Intro (Lux Aeterna uit Requiem For A Dream)
1. Let Me Out
2. Dancing With The Dead
3. Psalms Of Extinction
4. Dirty Woman
5. Zombie Slam
6. End Of The Line
7. Suicide Machine
8. Nailed To The Ground
9. The Great Pretender
10. It’s Only Them
11. I’m Going In
12. Monkey Business

Toegift:
13. Have A Drink On Me
14. Supersonic Bitch
15. Feed The Demons
16. Same Old Song
17. Shut Your Mouth

Outro (My Way van Frank Sinatra)

Met dank aan Bert Harmsen van www.metalshots.com voor de foto's!

[ Terug naar de Concert Reviews ]