Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Saxon, Iced Earth en Outburst
Op 3 februari 2009 in 013, Tilburg
Een review door Walter
Foto's door Tonnie
De Nederlandse thrashband Outburst had wel een heel bijzondere eer op dinsdag de derde februari. Ze mochten namelijk openen als voorprogramma voor twee bands die elk voor zich al volle zalen trekken. Dit keer was er gekozen voor een co-headline. Het gaat hier over Iced Earth en Saxon in een heerlijk warme 013.

"Wij zijn Outburst uit eh... hier om de hoek." Deze lokale band mocht dus de avond openen, en dat deden ze niet onaardig. Het geluid viel misschien wat tegen, maar dat is niets nieuws voor een openingsband. Het spel was daarentegen wel in orde, en de band zette in het korte half uur een degelijk potje thrash neer. Ze schijnen te werken aan nieuw materiaal, dus als het meezit horen we er later dit jaar weer meer van.

Outburst @ 013, Tilburg, 3-2-2009

Na een korte pauze was het tijd voor Iced Earth. De introductie In Sacred Flames van het meest recente album The Crucible of Man - Something Wicked Part 2 luidde het begin in een van een set die net iets meer dan een uur duren zou. De band opende zoals te verwachten met het eerste echte nummer van het laatste album, Behold the Wicked Child, maar tot mijn grote verrassing bleef het ook bij dit ene nieuwe nummer. Geen Come What May, geen Divide & Devour, maar een set die eigelijk amper afweek van de festivaltour die ze verleden jaar hebben gedaan. In plaats van veel Dark Saga dit keer veel Something Wicked. Let wel: het oudere album met die naam.

Iced Earth @ 013, Tilburg, 3-2-2009

De songkeuze was erg veilig, en over het algemeen was het optreden erg tam, bovendien zat de zang ook zacht in de mix. Na vijf keer Iced Earth was dit de minste show die ik van hen gezien heb. Geen grote verrassingen, wel wat klassiekers die nog altijd staan als een huis, bijvoorbeeld Pure Evil. Zelfs de praatjes van Matt Barlow tussen de nummers door waren precies dezelfde als vorig jaar. Alles op de automatische piloot. Dat dat niet altijd werkt, bleek tijdens Dracula, waar Barlow even zijn stem leek kwijt te raken tijdens een van de hoge uithalen, waarop hij even zijn gemak hield met zingen. Nog altijd een goede show, hoe kun je nu bijvoorbeeld niet uit je plaat gaan bij My Own Saviour, maar het ontbrak wat aan enthousiasme.

Iced Earth @ 013, Tilburg, 3-2-2009

Dat enthousiasme was er bij de tweede hoofdact Saxon wel, en schaam u diep als u een van de metalfans was die na Iced Earth de binnenkant van de zaal niet meer heeft gezien, want dan heeft u een geweldig optreden gemist. Saxon bestaat al dertig jaar, maar dat is erop het podium niet aan af te zien - buiten de gezichten van oude mannen. Deze maand is hun meest recente album Into the Labyrinth uitgekomen, en dat moet natuurlijk gevierd worden met een tour. De set was dan ook gevuld met een flinke hoeveelheid nieuw materiaal. Wanneer je de plaat al goed vond, zat je op die koude februari-avond goed, want het spetterde er echt vanaf. Battalions of Steel is een geweldig epische opener.Demon Sweeney Todd, Valley of the Kings en Hellcat rossen harder dan menig nummer van een wat jongere metalband. De sfeer in de zaal was goed en de band leek ook te genieten gezien de vele spraakzame momenten van frontman Biff Byford. Uiteraard ontbraken klassiekers als Crusader, Dallas 1PM en Power and the Glory niet. Na een korte pause was het nog tijd voor twee toegiften in de vorm van nieuwe single Live to Rock en de meebruller Denim & Leather.

Saxon @ 013, Tilburg, 3-2-2009

Het was een mooie avond in de 013 met veel metal. Het was interessant om Iced Earth en Saxon als co-headliners te kunnen bekijken. Echter gezien de performance op deze avond, leek het er toch meer op dat Iced Earth hier diende als voorprogramma bij Saxon, die overduidelijk in topvorm waren. Volgende keer toch maar weer aparte shows met langere sets voor beide hoofdbands.

Setlist Saxon:
1. Batallions of Steel
2. Let Me Feel Your Power
3. Demon Sweeney Todd
4. Man and Machine
5. Dallas 1 PM
6. Hellcat
7. Broken Heroes
8. The Letter
9. Valley of the Kings
10. Heavy Metal Thunder
11. Power and the Glory
12. Crusader
13. Live to Rock
14. Princess of the Night
15. Denim & Leather

Saxon @ 013, Tilburg, 3-2-2009
Saxon @ 013, Tilburg, 3-2-2009

Setlist Iced Earth:
1. In Sacred Flames
2. Behold The Wicked Child
3. Invasion
4. Motivation of Man
5. Setian Massacre
6. Burning Times
7. Declaration Day
8. Vengeance Is Mine
9. Violate
10. Pure Evil
11. Watching Over Me
12. Ten Thousand Strong
13. Dracula
14. Melancholy (Holy Martyr)
15. My Own Saviour
16. Iced Earth

Iced Earth @ 013, Tilburg, 3-2-2009

Outburst:

Outburst @ 013, Tilburg, 3-2-2009

klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van David op 16-02-2009 om 22:50u


Even een kleine correctie. Het volgende was namelijk niet het geval: "Alles op de automatische piloot. Dat dat niet altijd werkt, bleek tijdens Dracula, waar Barlow even zijn stem leek kwijt te raken tijdens een van de hoge uithalen, waarop hij even zijn gemak hield met zingen. " Eén of meerdere van de andere bandleden zette op dat moment het verkeerde stuk in waardoor Barlow voor veiligheid koos en een kort moment inhield totdat de band zich weer hersteld had.

Reactie van een Metalfan op 17-02-2009 om 06:09u


nee hoor David, het was duidelijk dat Barlow het zelf daar even niet trok.

Reactie van RoyACDC op 17-02-2009 om 12:01u


het was absoluut een fout van de band! Zo begon Schaffer al met de solo die ongv 12sec later had moeten beginnen. Idd verloor Barlow toen de controle over zijn stem...maar dus niet direct zijn fout. Maar idd...ik heb iced earth nu ook meerdere keren gezien en dit was veruit een van de mindere optreden. Ik vond ze een beetje plichtmatig overkomen. Amen

Reactie van jeffrey op 17-02-2009 om 16:32u


jah ik vond het jammer dat het bijna de zelfde set was als van vorigjaar maar goed ik zeker wel genoten maar volgendekeer graag alleen Iced Earth!

Reactie van Jeffrey op 17-02-2009 om 21:29u


Nee idd, Shaffer ging er even goed de fout in en het duurde ook even voor die het door had. Odnanks de vele moeilijk kijkende bandgenoten van hem. Barlow is toen heel wijselijk maar gaan headbangen. Volgens mij raakte de drummer er ook nog eventjes van in de war. Iig was Saxon de grote winnaar van de avond, ondanks ik Iced Earth als een van mijn favourite bands zie.

Reactie van Jos op 18-02-2009 om 21:49u


Volgensmij maakte de drummer inderdaad een foutje en ging toen Barlow vervolgens de fout in. Ik kan niet zoveel over Saxon zeggen. Het raakt me niet zo. Ik heb vier nummers gezien en ik kwam er gewoon niet in. Toen zijn mijn vriendin en ik naar huis gegaan... Over Iced Earth. Het was misschien niet hun beste optreden. Maar de sfeer was zoals altijd vet goed. Grootste deel deed mee en zong mee. Perfect!

Reactie van Iwan op 23-02-2009 om 21:26u


Was er zelf niet bij maar kijk naar de set list van Iced Earth en vraag mij toch af Veel van Something Wicked de eerste? 3 van de 16 noem ik echt niet veel

Reactie van orlog op 01-03-2009 om 15:44u


godverdomme wat een gezeur... ik heb gruwlijk genoten van iced earth , boeie dat er even wat verkeerd ging !!! schrijf dan geen revieuw

Reactie van een Metalfan op 08-03-2009 om 01:44u


Reactie van IcedDeci op 08-03-2009 om 01:52u


Ik kwam voor IE, dus zal mijn reactie beperken tot dit gedeelte van de avond. Mm... minste concert?? Ik heb IE nu 3x gezien en blijf erbij: het concert met 'The Ripper' is in mijn ogen het minste concert (m.n. vanwege de setlist: toen te veel nieuwe nummers). Beste blijft wat mij betreft januari 2002, al was de sfeer tijdens dit concert (iig rechts vooraan) zeer goed. Geen stem meer over, lekker een paar pilsjes gehad en twee dagen last van m'n nek, oftewel: geweldige avond gehad.