Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Blind Guardian
Op 5 mei 2006 in Lucky, Rijssen
Een review door Rene
Foto's door Rene
Het lijkt zo langzamerhand een traditie te worden. En nee, ik heb het niet over Bevrijdingsdag. Ik heb het over Blind Guardian die voor de derde keer op rij haar nieuwe tour start in Rijssen. Met zo'n mooie zaal als Lucky & Co komen de bandleden al snel in de juiste sfeer die hun show nodig heeft. Het is dan ook alweer 2 jaar geleden dat Blind Guardian hun laatste show heeft gegeven als support van het album "A Night Of The Opera". Dit keer is er nog geen nieuw album uit, dat gebeurt pas eind dit jaar. Reden genoeg om nog een keertje een set voorgeschoteld te krijgen met alle Blind Guardian-krakers die de fans zo graag willen horen.

Het publiek was hongerig! Al vanaf de eerste noten werd duidelijk dat men wel weer lang genoeg heeft gewacht voor een nieuwe show. Alles werd uit volle borst meegezongen en al vroeg ontstond er een grote pit. Erg uitzonderlijk, want het Nederlandse publiek is vaak erg terughoudend en zeker tegenover power metal. Maar natuurlijk zullen er wel een hele hoop Duitsers naar Rijssen zijn afgereisd die de rest van het publiek een flinke schop onder de kont hebben gegeven qua uitbundigheid.

Blind Guardian

Maar uiteindelijk waren het de Duitsers op het podium die zorgden voor de prachtige sfeer heel de avond. Qua songs is Blind Guardian typisch een band met een luxe-probleem. Want bijna elk nummer dat vroeger eens op de setlist heeft gestaan, is live een klapper geworden. "Welcome To Dying", "A Past & Future Secret" en "Majesty" werden dit keer overgeslagen. Maar daar kregen we dan weer "Lord Of The Rings", "Time What Is Time" en "And The Story Ends" voor terug. De nieuwe nummers "Fly" en het acoustische "Skalds And Shadows" werden ook goedgekeurd. Ach, de gehele band zou eens 5 minuten lang scheten laten, het publiek zingt toch wel mee.

Alleen aan het begin van de show was duidelijk dat de band nog een beetje moest opwarmen. Vooral het missen van de intro "War Of Wrath" voor het nummer "Into The Storm" leek de band een beetje ongemakkelijk te maken (deze ontbrak niet de volgende dag in België). Maar de complexe nummers werden één voor één vlekkeloos gespeeld en zelfs Hansi was van begin tot eind goed bij stem. En dan hebben we nog Frederik Ehmke. Ik vind het moeilijk om de nieuwe drummer live te beoordelen. Maar het feit dat Thomen Stauch niet gemist werd, zegt genoeg.

Blind Guardian

Ik kan niks opnoemen wat tegenviel aan de show. Blind Guardian is één van de beste bands als het gaat om contact met het publiek. En dat alleen verplettert de kleine minpunten die misschien aanwezig waren. "The Bard's Song (In The Forest)" werd weer volledig meegezongen en zelfs als "Valhalla" is afgelopen, zette men het meezing-gedeelte spontaan in. De band heeft weer geproefd van de impact die hun show de rest van de tour zal hebben. Aanstaande september wordt het nog eens dunnetjes overgedaan in de 013 te Tilburg. Maar je kon Hansi al zien denken dat Blind Guardian volgend jaar graag nog een keertje terugkomt naar Rijssen. En dat zal uIteraard naar traditie in het voorjaar zijn.

Setlist:
Into the Storm
Born in a Mourning Hall
Nightfall
Script For My Requiem
Time What Is Time
Valhalla
Lord Of The Rings
Fly
Bright Eyes
Lost in the Twilight Hall
Skalds and Shadows
Imaginations From the Other Side

1e toegift:
And The Story Ends
Mordred's Song
Time Stands Still At The Iron Hill

2e toegift:
The Bard's song (In The Forest)
Mirror Mirror

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Doodskreet op 07-05-2006 om 20:19u


En mooi was het zeker. Erg van genoten.

Reactie van Disinter op 08-05-2006 om 15:38u


Aardige review en een fantastisch optreden, in 013 ben ik er zeeeker weer bij.

Reactie van esjie op 09-05-2006 om 22:05u


was erg leuk, hopen dat ik geld heb in september

Reactie van Puk op 10-05-2006 om 19:34u


argh, t was mega vet^^

Reactie van Killswitch op 14-05-2006 om 11:13u


Awesome gewoon :D