Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Concertreview

Judas Priest en The Scorpions
Op 2 april 2005 in Brabanthallen, Den Bosch
Een review door Walter
Na maanden vooruitkijken was het dan zover. Judas Priest in de Brabanthallen te Den Bosch op een zomerse lenteavond in april. Wat zouden ze er dit keer van bakken? Het concert op Graspop was wel goed, maar was hier en daar wat zielloos. Het liep niet over van de energie en Rob Halford, de Metalgod, liep gedurende de rest van de show robotachtiger dan tijdens zijn Metal Gods-act. Iets meer dan een half jaar later krijgen de Britse metalhelden een herkansing met ondersteuning van de Duitse rockers de Scorpions. Het tweede voorprogramma Paradise Lost kwam wegens ziekte te vervallen.

De Brabanthallen waren goed gevuld, iets dat ik van tevoren niet had verwacht, hoewel het natuurlijk wel erg heeft meegeholpen dat ze geen concert in Belgie gepland hadden. Het publiek bestond grotendeels uit dertigers en veertigers, de jaren zeventig en tachtig is immers de tijd dat ze echt heel groot waren. De accomodatie was niet echt ideaal, hoewel de zaal wellicht precies de juiste grootte en locatie had voor bezoekers uit het buitenland. Lange rijen stonden voor betaalautmaten en kassa's, en ook bij entree tot de zaal was de doorstroming langzaam. Gelukkig stonden er naast de diverse stands met veel te dure merchandise (60 euro voor een longsleeve; je zou denken dat Rob Halford en K.K.Downing hem voor die prijs met de hand in elkaar genaaid hebben) verkooppunten van overheerlijke friet, hamburgers en broodjes worst. Ideaal, want naar mijn mening hoort er bij elk metalconcert een warme hap vlees.

Precies om half acht, stipt als Duitsers zijn, begonnen de Scorpions met een groots aangekondigde entree. Ik moet bekennen, dat ik zeer sceptisch was tegenover de Scorpions als voorprogramma van deze oer-metalheads, maar deze negatieve verwachtingen werden tijdens het eerste nummer al hardhandig de kop in gedrukt, want het was werkelijk spectaculair. Deze mannen toonden zich echte podiumbeesten. Zanger Klaus Meine rende over het podium en deed zijn welbekende ' zwaaiend been' -act. En beide gitaristen en bassist toonden over het gehele toneel hun kunsten. De band had het publiek binnen korte tijd aan het rocken en kon zich verheugen op een daverend applaus en gejuich na elk nummer. Ongeveer een uur lang speelden zij diverse keiharde hardrocknummers die vaak uit volle borst werden meegezongen. De lichtshow was werkelijk overdonderend. Tijdens het derde nummer werd er een dozijn drumstokken het volenthousiaste publiek ingeworpen. Hoewel Winds of Change nu niet echt een keiharde rocker is en me tijdens het concert ook maar wienig kon boeien, moet ik vol bewondering zeggen, dat zanger Klaus Meine het fluiten ook live waar wist te maken. Een beter voorprogramma had Judas Priest zich wellicht niet kunnen wensen, want het publiek was in hoge mate opgewarmd voor hun entree. Het enige minpunt aan het optreden van de Scorpions waren de gitaren die zo nu en dan niet helemaal perfect klonken.

Na een pauze waarin het decor werd omgebouwd was het de beurt aan Judas Priest. Het publiek was uitzinnig van vreugde en begon al met joelen toen de lichten uitgingen. Slechts eenmaal eerder heb ik zulk publieksvertoon eerder gezien, tijdens een Iron Maiden concert in Leuven (2003). De teleurstelling sloeg bij mij enigszins toe, toen het decor identiek bleek aan wat ze gebruikten tijdens de afgelopen zomertour, maar dat duurde slechts tot de eerste klanken van The Hellion uit de speakers donderden. Het juichen van het publiek nam nog meer toe in volume toen de band daadwerkelijk op het podium verscheen en zeker toen Rob Halford vanuit het 'Electric Eye' decor de eerste woorden van het gelijknamige nummer zong. Het was duidelijk dat ze er zin in hadden, want de band was actiever dan anders op het podium. In korte tijd jaagde de band er een aantal klassiekers doorheen. Metal Gods, Riding on The Wind en Touch of Evil passeerden de revue.

Plots verdween de band van het podium en werd de verlichting gedimd. Een enorme afbeelding van de Jugulator-achtige engel die ook de cover van hun nieuwe album Angel of Retribution siert werd zichtbaar en hulde zich in rood licht. Zacht werd Judas Rising ingezet als een soort tweede begin van het concert. Langzaam rees Halford, vanuit de diepten omhoog om precies in het midden van de afbeelding tot stilstand te komen met een nogal magere nepvlam voor hem. Niettemin was het voor mij een moment om kippenvel van te krijgen. Daar stond hij, de Metalgod. Als de fallus van de metal, de Angel of Retribution, toornde hij boven alles uit. De geweldige hymne Judas Rising had niet beter tot zijn recht kunnen komen. Eigenlijk wordt hier wel pijnlijk duidelijk dat Judas Priest niet zonder hem als zanger kan. Dit ondanks de goede prestaties van Tim 'Ripper' Owens.

Het was tijd voor nog een track van het nieuwe album Angel of Retribution, namelijk Revolution en dat knalde er echt in. Later kwamen Hellrider en Deal With The Devil aan bod. Het viel op dat de nieuwe nummers zeer goed tussen de oude pasten en met evenveel kunde en overtuiging gespeeld werden. De solo's waren allen haarfijn in orde en de drums even stipt als altijd. Zelfs de solo van Glenn Tipton tijdens Victim of Changes viel op zijn plaats, terwijl die me vaak weet te irriteren.

Judas Priest verraste met I'm A Rocker afkomstig van Ram It Down en Hot Rockin' van Point of Entry. Nummers die je niet vaak in de sets ziet verschijnen. Gedurende de nummers zochten zowel Halford als beide gitaristen contact met het publiek en kregen daarvoor veel respons wat leidde tot een goedkeurend knikken en een veelvuldige duim omhoog van Halford, Glenn Tipton en K.K. Downing. Net als bij de Scorpions was de lichtshow uitstekend en voegde enorm toe aan de sensatie die zich op het podium afspeelde.

Na een ruime set was het tijd voor de toegift vanaf de Harley die traditioneel afsloot met You've Got Another Thing Coming. Deze avond was voor mij een droom die in vervulling geef. Beter zou een Judas Priest concert wellicht niet kunnen zijn. De band werd daar dan ook ruimschoots voor beloond met een publiek dat elk gespeeld nummer honoreerde met een enorm applaus en gejuich, en dat actief meeklapte en zong tijdens de nummers zelf. Ook na afloop van het concert toen de band nog even op het podium bleef om in het volle licht hun gezichten te tonen en hun waardering te laten zien aan de duizenden fans die zich in Den Bosch hadden verzameld, bleef een constante stroom van applaus en gejuich hen toekomen. The Priest is back. Voor al de fans hoop ik, dat ze nog een tijdje zullen blijven.

Setlist Judas Priest:
Hellion - Electric Eye
Metal Gods
Riding On The Wind
The Ripper
A Touch Of Evil
Judas Rising
Revolution
Hot Rockin'
Breaking The Law
I'm A Rocker
Diamonds And Rust
Deal With The Devil
Beyond The Realms Of Death
Turbo Lover
Hellrider
Victim Of Changes
The Green Manalishi (With The Two-Pronged Crown)
Painkiller
Hell Bent for Leather
Living After Midnight
You've Got Another Thing Comin'

Pitfest

Reactie van The_Sentinel op 08-04-2005 om 11:25u


Nice review! Het was inderdaad verdomd goewwd! Foto's zien? http://triggerhappy.t35.com

Reactie van J.P. op 08-04-2005 om 16:27u


Tsjonge...Scorpions goed? Dat viel toch wel fors tegen, met name door het belabberde Engels van Klaus (tamboerijn) Meine: "Come On Pipo!!!". Judas Priest was toch wel een stuk beter, ondanks dat het krasse knarren zijn van in de vijftig (m.u.v. Scott Travis natuurlijk)....enneh volgens mij en www.ShadowsOfDisgust.com stond Livin' after midnight ook op de setlist....waarvan akte!

Reactie van Argarath op 08-04-2005 om 17:17u


Ik hoop overigens dat je met het "irritante solootje" in Victim of Changes niet dat tussenstukje bedoelt wat GLENN TIPTON dus alleen op het podium doet in dat nummer. Want dat is dus Tipton en niet Downing.

Reactie van seborik op 08-04-2005 om 17:38u


Oef, ik was inderdaad abuis! Zal zorgen dat het veranderd wordt.

Reactie van op 09-04-2005 om 16:57u


Een Longsleeve kostte 40 Euro, geen 60.

Reactie van seborik op 09-04-2005 om 17:46u


Een longsleeve-trui dan, maakt dat het minder duur?

Reactie van Floor Koopman op 09-04-2005 om 18:59u


Ik sluit mij volledig aan bij de recensie van Seborik. Dit was Priest op zijn best. Sinds 81 geen concert gemist van Priest in Nederland. Dit was voor ons een jubileum uitvoering. Voor de 10e maal. Het was meer dan een geslaagd jubileum. The Priest is back. En nu maar wachten tot de 11e keer!!!!

Reactie van op 10-04-2005 om 12:25u


Ja, een longsleeve is nogal iets anders dan een sweater. Net zoals het uitmaakt als je zegt dat een patch 30 euro was terwijl het een t-shirt was.

Reactie van witch op 11-04-2005 om 11:40u


Loop niet te zeuren over de juiste prijzen van merchandise, het gaat immers om de review van de bands. En een goeie review is het!

Helldorado 2023 Dynamo Metalfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.