Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

    8 februari:
  • Manowar
  • 9 februari:
  • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
  • 10 februari:
  • Diablo Swing Orchestra
  • Distant en Changing Tides
  • Dream Theater
  • For I Am King en Another Now
  • Sepiroth, Carceri en Buried
  • 11 februari:
  • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
  • For I Am King en Another Now
  • John Mitchell
  • Smyrna Death Fest
  • 12 februari:
  • Dream Theater
  • Up The Irons (met Dennis Stratton)
  • 13 februari:
  • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
  • Gas Lipstick (HIM) - 52
  • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
  • Paul Barker (Ministry) - 64
  • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
  • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Concertreview

Heilung en Lili Refrain
Op 6 januari 2023 in Poppodium 013, Tilburg
Een review door Jeffrey
Foto's door Wouter
Het optreden van Heilung op Graspop staat bij velen nog altijd scherp op het netvlies. Niet dat van afgelopen jaar, maar dat van 2018, toen de neofolkgroep nog relatief onbekend was. Tot dan toe was er ‘slechts’ het debuut Ofnir (2015) en in 2017 het eerste optreden op Castlefest – een legendarische show die is vastgelegd onder de titel Lifa en inmiddels meer dan acht miljoen keer is bekeken op YouTube. Inmiddels is Heilung groot. Zo groot dat het optreden op 12 januari razendsnel uitverkocht en er op 6 januari een extra optreden is.

Bij die extra show is er in tegenstelling tot die van enkele dagen later maar één voorprogramma. Geen Eivør vandaag als voorprogramma. Dat is jammer, want de Faeröerse zangeres maakte in Utrecht eind vorig jaar nog een zeer positieve indruk. Wel zien en horen we Lili Refrain. De Italiaanse zangeres/multi-instrumentaliste brengt een mix van folk, dark ambient/drone en improv. Dat doet ze in haar eentje. Laag voor laag bouwt ze de nummers op met ritmiek (met twee stokken op een pauk), donkere, veelal langgerekte keyboardtonen en haar folkzang. Af en toe pakt ze de gitaar erbij en gaan de horns omhoog tijdens een Sabbathiaanse riff. De in een zwarte jurk gehesen frontvrouw komt met improvisaties ten opzichte van haar studiomateriaal. Hoewel ze lang niet iedereen kan overtuigen, klinkt er toch een zeer respectvol applaus. Terecht, want Lili Refrain toont veel beleving, is blij om na haar optreden op Roadburn weer terug te zijn in 013 en toont haar dankbaarheid voor de belangstelling.

Lili Refrain @ 013, Tilburg, 06-01-2023

Inmiddels behoeft Heilung geen introductie meer, al zijn er dagelijks nog genoeg mensen die de neofolkgroep ontdekken en gegrepen worden door de “amplified history”. Een gemêleerd gezelschap is dan ook getuige van het ritueel in Tilburg. De massale en diverse belangstelling komt de beleving van een optreden niet altijd ten goede, omdat sommige mensen om je heen door de muziek heen praten in plaats van respectvol te luisteren. We zijn onderhand ruim vijf jaar verder na het eerste optreden en die ervaring zie je vandaag terug. De voorstelling is tot in de puntjes verzorgd, de lichtshow is perfect op de ritmiek afgesteld en het geluid staat subliem afgesteld. Elke partij is goed te volgen en zodoende komt elke bijdrage goed tot zijn recht. Bepaalde elementen, zoals percussie of achtergrondzang, zijn prachtig uitgelicht.

Heilung @ 013, Tilburg, 06-01-2023

Het is dus vanaf het begin volop genieten. De tekst van Opening Ceremony (“We all are brothers”) klinkt niet alleen door de artiesten op het podium, maar ook door meerdere fans in de zaal. We zijn dan ook niet alleen toeschouwers, maar deelnemers van de ritus die het internationale gezelschap opvoert. Elk nummer is een hoofdstuk in het geheel en is voorzien van een eigen toneelstuk. Je kijkt je ogen uit, want soms staan er zo’n vijftien mensen op het podium, elk in prachtige kledij. Daarnaast is er de prachtige lichtshow en het artwork dat op de achtergrond getoond wordt, zoals tijdens Anoana.

Heilung @ 013, Tilburg, 06-01-2023

Van het nieuwe album Drif (2022) komen alleen Asja en Anoana aan bod. Laatstgenoemde krijgt een prachtige vertolking en behoort tot de hoogtepunten. Andere highlights zijn 'oudjes' (In Maidjan, Alfadhirhaiti, Krigsgaldr) plus recenter werk van het album Futha (2019), waaronder Norupo, Traust en een fantastische uitvoering van Othan, waarvan het einde kippenvel oplevert. Met name de tracks van Futha hebben live meer impact dan de studioversies. Eigenlijk is er geen enkele compositie die uit de toon valt. In het publiek wordt meegeleefd, zie je (soms geschminkte) mensen met de armen omhoog, meedansend op de muziek die je transporteert naar een hogere energie. Met het uitbundige Hamrer Hippyer gaan we nog een keer los, voordat de ceremonie gesloten wordt. Heilung maakt diepe indruk en voedt de ziel van een uitverkocht 013.

Heilung @ 013, Tilburg, 06-01-2023

Setlist Heilung:
1. Opening Ceremony
2. In Maidjan
3. Alfadhirhaiti
4. Asja
5. Krigsgaldr
6. Hakkerskaldyr
7. Svanrand
8. Norupo
9. Othan
10. Traust
11. Anoana
12. Galgaldr
13. Elddansurin
14. Hamrer Hippyer
15. Closing Ceremony

Setlist Lili Refrain:
1. Ichor
2. Mami Wata
3. Terra 2.0
4. Travellers
5. Sangoma

Lili Refrain @ 013, Tilburg, 06-01-2023

Pitfest

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.