Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders Jivarp (Dark Tranquillity) - 51
  • Andrew Craighan (My Dying Bride) - 54
  • Andy Sneap (Sabbat) - 55
  • Daron Malakian (System Of A Down) - 49
  • Fredrik Åkesson (Opeth) - 52
  • Fredrik Hermansson (Pain Of Salvation) - 48
  • Jaska Raatikainen (Children Of Bodom) - 45
  • Martin Eric Ain (Celtic Frost)† - 57
  • Sal Abruscato (Life Of Agony) - 54

Vandaag overleden:
  • René Berg (Hanoi Rocks) - 2003
Concertreview

Mono en A.A. Williams
Op 27 augustus 2022 in Neushoorn, Leeuwarden
Tekst door Jeffrey
Foto's door Gerben Duijster
"Originally, we started the band because we wanted to play live." Dat was in 1999. Drieëntwintig jaar en elf studio-albums later staat Mono bekend om zijn intense liveshows, waarin de opbouw van de postrock-kolossen optimaal tot zijn recht komt. Vandaag is Neushoorn in Leeuwarden aan de beurt om dat te ervaren.

Voordat het zover is, mag A.A. Williams de avond openen. Aanvankelijk is de zaal wat aan de lege kant, maar gaandeweg druppelt het volk naar binnen. Het zijn vooral liefhebbers die keurig stil zijn en genieten van de “death gospel” van de Engelse zangeres/multi-instrumentaliste. Ze spreekt haar dank uit voor het bijna eerbiedig luisteren. Veel woorden tussen de songs door zijn er echter niet, al grapt ze nog wel dat de bassist bij de merchandisetafel zal staan na de show “to answer all your questions”. Verder is ze bloedserieus en geconcentreerd en raakt ze ieders ziel. Het is de ingetogen muziek die tot de harten van de aanwezigen spreekt.

A.A. Williams @ Neushoorn, Leeuwarden. Foto door Gerben Duijster.

Williams overtuigt in een set die een mooie dwarsdoorsnee van haar discografie laat horen. Dat doet ze samen met drie heren: bassist Thomas Williams, drummer Wayne Proctor en gitarist/toetsenist/achtergrondzanger Matthew de Burgh Daly. Van het binnenkort te verschijnen album As The Moon Rests komen Evaporate, For Nothing en Golden aan bod. De laatste twee sluiten aan bij wat we van Williams gewend zijn, maar eerstgenoemde is met zijn gothic rock in een hoger tempo dan de rest een wat vreemde eend in de bijt. Het is in deze setting optimaal genieten van de intieme klanken, met af en toe een wat stevigere passage, die de impact nog wat groter maakt. Het mooie, indrukwekkende optreden eindigt met het hoogtepunt Melt.

Ook Mono laat een dwarsdoorsnee horen van de discografie, al is het begrijpelijk dat niet alle elf albums aan bod komen. Het publiek krijgt een mix van klassiekers, enkele verrassingen en drie nieuwe tracks. Daarmee verschilt de setlist behoorlijk van die van drie jaar geleden in Doornroosje te Nijmegen, toen het twintigjarig jubileum werd gevierd. Het meest recente, elfde album Pilgrimage Of The Soul is vertegenwoordigd met Imperfect Things, Innocence en Riptide, die al vroeg in de set aan bod komen. Net als bij A.A. Williams staat het geluid uitstekend afgesteld en mede daardoor is het optimaal genieten van de post-rock.

Mono @ Neushoorn, Leeuwarden. Foto door Gerben Duijster.

De show biedt nauwelijks verrassingen. Gitaristen Takaakira "Taka" Goto en Hideki "Yoda" Suematsu zitten op een krukje. Drummer Dahm Majuri Cipolla zit achteraan het podium en bassiste Tamaki Kunishi staat vlak daarvoor mee te bewegen op de muziek. Omdat het niet heel druk is, kun je de verrichtingen van de bandleden goed volgen. In het begin van de set moeten ze nog even warmdraaien, maar gaandeweg komen ze los en krijgen we een geoliede machine. Het meest opmerkelijk is de toegift, die met Exit In Darkness begint. De hele tijd staat het keyboard van A.A. Williams al op het podium. Niet voor niets, want zij komt het podium op om samen met de hoofdrolspelers van vanavond dit nummer van de gelijknamige ep uit 2019 ten gehore te brengen; een aangename verrassing.

Mono @ Neushoorn, Leeuwarden. Foto door Gerben Duijster.

Het optreden komt helaas ten einde met Com(?). Die klassieker is samen Halcyon (Beautiful Days) en Ashes In The Snow (met Dahm Majuri Cipolla en bassiste Tamaki Kunishi op xylofoon) het hoogtepunt voor velen, al doet de uitvoering van de andere tracks er niet veel voor onder. De bandleden verlaten een voor een het podium en laten tevreden liefhebbers achter. Zowel A.A. Williams als Mono lieten op geheel eigen wijze intense muziek horen die indruk maakte op een zeer respectvol publiek.

Mono @ Neushoorn, Leeuwarden. Foto door Gerben Duijster.

Setlist Mono:
1. Riptide
2. Imperfect Things
3. Nowhere, Now Here
4. Innocence
5. Sorrow
6. Halcyon (Beautiful Days)
7. Ashes In The Snow
8. Exit In Darkness
9. Com(?)

Mono @ Neushoorn, Leeuwarden. Foto door Gerben Duijster.

Setlist A.A. Williams:
1. For Nothing
2. Love And Pain
3. Evaporate
4. Belong
5. Golden
6. Control
7. Wait
8. Melt

A.A. Williams @ Neushoorn, Leeuwarden. Foto door Gerben Duijster.

Dank aan Gerben Duijster van darkster.nl voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.