Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
Kalender
Vandaag jarig:
 • Arve Heimdal (Crest Of Darkness) - 51
 • Dan Spitz (Anthrax) - 59
 • Donald Tardy (Obituary) - 52
 • Ilya "Alan" Piyaev (Psilocybe Larvae) - 50
 • Matt Devries (Chimaira) - 45

Vandaag overleden:
 • Geoff Nicholls (Black Sabbath) - 2017
Concertreview

An Evening With Nightwish In A Virtual World
Op 28 mei 2021 in Valova, Vantaa
Een review door Jeffrey

Na bijna twee en een half jaar trad Nightwish afgelopen weekend weer op. Helaas niet op de traditionele manier, maar via een livestream met de titel An Evening With Nightwish In A Virtual World. Gespannen wachtten meer dan honderdvijftigduizend fans en belangstellenden uit honderdacht landen af hoe de symfonische metalformatie zich na zo’n lange tijd presenteert. We bekeken de eerste stream op vrijdag en waren natuurlijk net als iedereen benieuwd hoe het vertrek van Marko Hietala opgevangen wordt.

An Evening With Nightwish In A Virtual World

Om met dat laatste te beginnen: Jukka Koskinen is in de zaal Valova in de stad Vantaa nabij Helsinki, waar het online evenement plaatsvindt, en tijdens de wereldtour ter promotie van het meest recente reguliere studio-album Human. :||: Nature de bassist. Waar hij bij Wintersun echter ook de achtergrondvocalen voor zijn rekening neemt, doet hij dat bij Nightwish niet. Wel zijn zijn baspartijen vanavond goed te horen, speelt hij technisch prima en is er interactie met de andere bandleden.

Het is Troy Donockley die de zangpartijen van Marko grotendeels heeft overgenomen, samen met Floor. Dat zorgt voor een andere dynamiek dan men gewend is. De Engelsman heeft een warmere en kalmere zangstem. Het rauwe is er daarmee wel af en dat is uiteraard even wennen. De multi-instrumentalist lijkt wat gespannen, maar brengt het er over het algemeen naar behoren van af. Hij zal tijd nodig hebben om in zijn nieuwe rol te groeien. Dat hij uitstekend kan zingen, bewijst hij in met name Harvest, dat mede daardoor tot de hoogtepunten van de set hoort.

Nightwish livestream 28-5-2021

Wie reeds in haar rol is gegroeid, is Floor Jansen. ‘Onze’ Floor ziet er vanavond goed uit, is expressief in haar voordracht, fraai gestyled en heeft er zin in. Ze lijkt in het eerste deel van de set wat technische problemen met haar in-ear-systeem te ervaren, maar als die voorbij zijn, zingt ze de sterren van de hemel. Neem bijvoorbeeld How’s The Heart en het knappe opera-deel van Shoemaker; kippenvel gegarandeerd, om nog maar niet te spreken van haar overtuigende interpretatie van Ghost Love Score.

Nightwish livestream 28-5-2021

De setlist is een mix van nieuwe en bekende nummers met enkele verrassingen. Zo komen de hits Élan en Nemo voorbij, staat Planet Hell (waarin Floor het gedeelte van Marko zingt) voor het eerst sinds 2013 op de setlist en wordt How’s The Heart akoestisch opgevoerd. Dat laatste pakt meer dan prima uit. De nieuwe nummers komen uitstekend uit de verf. Noise, Tribal, Harvest en Shoemaker beleven vanavond hun live-debuut. Een dag later is de setlist iets aangepast. Alpenglow, de reguliere versie van How's The Heart, Dark Chest Of Wonders, Ever Dream, Pan en Sleeping Sun, vervangen Tribal, She Is My Sin, 7 Days To The Wolves, Bless The Child, Shoemaker en de akoestische versie van How's The Heart.

Nightwish livestream 28-5-2021

De in een cirkel opgestelde band maakt een gemotiveerde indruk. Er is onderling contact, de heren en dame tonen speelplezier en dat terwijl ze slechts voor een groen scherm staan te spelen. Helaas wordt er geen woord aan de kijkers gericht. Een gemiste kans. Het gemis van de interactie zoals tijdens een concert is al een domper op de feestvreugde, maar wat woorden van dank aan de kijkers en enige achtergrondinfo over de nummers tijdens het optreden (achteraf volgt nog wel een filmpje met een dankwoord) zou beslist de online interactie ten goede zijn gekomen.

Nightwish livestream 28-5-2021

Wel zijn de animaties dik in orde. Knap hoe de mensen achter de schermen de band zo echt mogelijk in de virtuele wereld hebben geplaatst. Een virtuele wereld met steampunkelementen, Finse meren, heuvels, een zeppelin en The Islanders Arms (een taveerne met glas-in-loodramen en een vuurtoren) op de rand van de waterval. Achter de bandleden kun je door de ramen naar buiten kijken, wat een ruimtelijk effect geeft. Binnen in een koepel staan de goed belichte bandleden te spelen. Tuomas Holopainen staat centraal achterin met links naast hem Kai Hahto en rechts naast hem Troy. De voorste linie bestaat uit Floor (centraal), Jukka (links) en Emo ‘Emppu’ Vuorinen (rechts). Een enkele keer is er een positiewisseling, maar het gros van de tijd blijft iedereen op zijn of haar eigen plek.

Nightwish livestream 28-5-2021

Hoewel een livestream nooit een echte concertbeleving kan evenaren, is het goed dat Nightwish met An Evening With Nightwish In A Virtual World een teken van leven geeft en de fans verblijdt met een gemotiveerde performance. Een nieuw tijdperk zonder Marko Hietala is aangebroken. Dat is even wennen en die tijd moet de groep dan ook gegund worden. Laten we hopen dat we deze legendarische formatie met 'onze' Floor weer snel écht live mogen ervaren.

Nightwish livestream 28-5-2021

Setlist:
1. Music (Intro)
2. Noise
3. Planet Hell
4. Tribal
5. Élan
6. Storytime
7. She Is My Sin
8. Harvest
9. 7 Days To The Wolves
10. I Want My Tears Back
11. Bless The Child
12. Nemo
13. How's The Heart? (Acoustic)
14. Shoemaker
15. Last Ride Of The Day
16. Ghost Love Score
17. The Greatest Show on Earth
18. All The Works Of Nature Which Adorn The World: VIII. Ad Astra

Nightwish livestream 28-5-2021

Nightwish livestream 28-5-2021

Nightwish livestream 28-5-2021

Nightwish livestream 28-5-2021

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.