Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Five Finger Death Punch, Megadeth en Bad Wolves
Op 26 januari 2020 in AFAS Live, Amsterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Dirk

Een aankondiging die menig wenkbrauw deed fronsen: Megadeth is special guest op de tour van Five Finger Death Punch. Schande, volgens menig metalhead, want Megadeth zou moeten headlinen. De realiteit is dat Megadeth een zaal als AFAS Live bij lange na niet vol weet te krijgen, terwijl Five Finger Death Punch dat wél doet. Na het nieuws over de ziekte van Dave Mustaine werd het even spannend of de band deze tour überhaupt nog wel zou ondernemen. Gelukkig is het goedgekomen en zo staan de mannen op een frisse zondagavond in januari te Amsterdam.

De zaal is nog verre van vol op het moment dat opener Bad Wolves begint. Wellicht komt het doordat de band tien minuten eerder begint dan vooraf was gecommuniceerd. De band opent met het opzwepende No Messiah van het vorig jaar verschenen tweede album N.A.T.I.O.N.. De nogal generieke metalcorenummers mogen dan niet al te bijzonder zijn, ze zijn wel effectief en sluiten goed aan bij de hoofdact van vanavond. Er ontstaat al snel een moshpitje en in Friend Or Foe vraagt zanger Tommy Vext al om een wall of death. De band kan vanavond op aardig wat respons rekenen. Afgesloten wordt met de cover Zombie van The Cranberries, die ik overigens qua stijl totaal misplaatst vind na de eigen nummers. Het publiek denkt er anders over, want er wordt flink gehoor gegeven aan de vraag om de zaal te verlichten met telefoons en er wordt veel meegezongen. Vext gaat bij het nummer nog de fotopit in naar het publiek. Na afloop volgt een luid applaus en is de zanger zelfs in tranen. Het publiek lijkt goed te zijn opgewarmd.

Bad Wolves @ AFAS Live, Amsterdam, 26-1-2020

Welkom terug, Dave! Nadat de Megadeth-frontman vorig jaar bekendmaakte dat hij kanker had, was het afwachten of dat goed zou komen. Na behandeling werd hij op 16 oktober jongstleden kankervrij verklaard door zijn artsen, vertelt de vandaag goedgemutste Dave Mustaine tijdens de show. Want goedgemutst is hij. Er is vanavond vaak een brede grijns op zijn bebaarde gezicht te zien. Vanaf het moment dat hij het podium opkomt bij Hangar 18 is hij zichtbaar in zijn nopjes. De vraag vooraf was wel: "Is zijn stem niet aangetast?" Tijdens het eerste nummer denk je soms van wel, maar uiteindelijk valt het mee en klinkt Mustaine lang niet zo slecht als dat hij in het verleden weleens deed.

Megadeth @ AFAS Live, Amsterdam, 26-1-2020

De setlist bestaat uit veel oudjes en een recent nummer. Dat recente nummer is de titelsong van de laatste plaat Dystopia, dat op niet al te veel respons kan rekenen, afgezien van geheadbang. Heel anders is dat bij songs als Sweating Bullets, Symphony Of Destruction en Peace Sells. Daarbij wordt volop meegezongen, vooral door het oudere deel van het publiek. Het wat zeikerige Trust past echter niet heel goed in de setlist. De hele band is echter wel goed op dreef. Mustaine en gitarist Kiko Loureiro wisselen veelvuldig gitaarsolo's af. Vic Rattlehead maakt zijn opwachting nog tijdens Peace Sells, voordat de band van het podium verdwijnt. In de toegift krijgen we The Conjuring, die deze tour voor de eerste maal gespeeld wordt. Afgesloten wordt met het geweldige Holy Wars... The Punishment Due.

Megadeth @ AFAS Live, Amsterdam, 26-1-2020

Als Megadeth is afgelopen, is in het publiek duidelijk een wisseling te zien. Vele 'ouderen' maken plaats voor de jongere generatie. Zodra het grote doek dat voor het podium hangt, is gevallen, zien we een bekend decor. Net als bij de vorige show van Five Finger Death Punch in AFAS Live (iets meer dan twee jaar geleden) zien we een metersgroot hoofd van mascotte KnuckleHead hangen, met daarachter twee honkbalknuppels. De setlist van vanavond bevat wel wat veranderingen, maar toch ook heel veel overeenkomsten. Fans staan klaar om Life Me Up mee te zingen, maar worden blij verrast als de band de nieuwe single Inside Out inzet. Amsterdam heeft de primeur, want dit nummer heeft Five Finger Death Punch nog niet eerder live gespeeld. Daarna volgt alsnog Lift Me Up. Van de meeste albums komen een tweetal songs voorbij. Natuurlijk ontbreekt de Bad Company-cover Bad Company niet, evenals een akoestisch momentje in de show in de vorm van Wrong Side Of Heaven. Na dat nummer staat de band even stil bij het overlijden van basketballegende Koby Bryant, waarvan het nieuws eerder vandaag naar buiten kwam. De setlist bevat afgezien van de openingstrack niet echt verrassingen. Zo komen eigenlijk alle bekende songs wel voorbij, waaronder vele van de singles die de band heeft uitgebracht.

Five Finger Death Punch @ AFAS Live, Amsterdam, 26-1-2020

Frontman Ivan Moody is in een uitstekende bui vanavond. Komt het door zijn mallote, groene broek (die zelfs oplicht onder blacklight)? Of heeft hij weer gedronken? Feit is dat hij er duidelijk zin in heeft vanavond. En dat is helemaal niet erg! Wie er minder zin in heeft, is gitarist Jason Hook. Bij hem kan er geen glimlach vanaf. Misschien heeft dat nog wel te maken met zijn recente galblaasoperatie. Enkele shows na die van vanavond zal hij namelijk de tour vroegtijdig verlaten. Toch is het niet te horen en ook zijn moment in de spotlight (wanneer hij meters omhoog gaat op zijn platform tijdens Coming Down) is vermakelijk als altijd. Toch is hij de meest statische van alle bandleden. Moody rent de hele show van hot naar her, maar ook bassist Chris Kael en gitarist Zoltan Bathory zijn vanavond erg actief op het podium. Ook actief is het publiek. Ondanks de borden dat je niet mag crowdsurfen, gebeurt het toch. Ivan ziet nog een paar mensen in bananenpakken in het publiek en vindt dat te gek. Vervolgens gaan ook zij over het publiek naar de voorkant.

Five Finger Death Punch @ AFAS Live, Amsterdam, 26-1-2020

Zoals gezegd bevat de setlist weinig verrassingen. Dat hoeft ook niet, want het nieuwe album is nog niet uit. De vele oude nummers gaan er vanavond goed in. Afgesloten wordt natuurlijk met The Bleeding, waarbij het voor de laatste maal luidkeels meezingen is voordat de koek op is. Voldaan verlaten we na drie uitstekende bands de Amsterdamse AFAS Live.

Five Finger Death Punch @ AFAS Live, Amsterdam, 26-1-2020

Setlist Five Finger Death Punch:
1. Inside Out
2. Lift Me Up
3. Trouble
4. Wash It All Away
5. Jekyll and Hyde
6. Bad Company (Bad Company-cover)
7. Sham Pain
8. Burn It Down
9. Got Your Six
10. Wrong Side Of Heaven
11. Battle Born
12. Blue On Black (Kenny Wayne Shepherd-cover)
13. Coming Down
14. Never Enough
15. Burn MF

Toegift:
16. Under And Over It
17. Far From Home
18. The Bleeding

Five Finger Death Punch @ AFAS Live, Amsterdam, 26-1-2020

Setlist Megadeth:
1. Hangar 18
2. Wake Up Dead
3. Sweating Bullets
4. Dawn Patrol
5. Poison Was the Cure
6. Trust
7. Dystopia
8. Symphony of Destruction
9. Peace Sells
10. The Conjuring
11. Holy Wars... The Punishment Due

Megadeth @ AFAS Live, Amsterdam, 26-1-2020

Setlist Bad Wolves:
1. No Messiah
2. Foe Or Friend
3. Remember When
4. No Masters
5. Killing Me Slowly
6. I'll Be There
7. Zombie

Bad Wolves @ AFAS Live, Amsterdam, 26-1-2020

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

[ Terug naar de Concert Reviews ]