Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Wintersun, Darkest Horizon en Vetrar Draugurinn
Op 3 november 2018 in Fluor, Amersfoort
Een review door Jeffrey

Eerder dit jaar speelde Wintersun een aantal by request-shows in Finland. Dat concept sloeg aan en smaakte naar meer. Vandaag doet de epicmetalformatie Nederland aan; Fluor in Amersfoort om precies te zijn. Hoewel de organisatie van die concertlocatie niet veelvuldig metal programmeert, is het speciale optreden vandaag uitverkocht. Vetrar Draugurinn en Darkest Horizon zijn de support-acts.

Wintersun

Allereerst het Nederlandse Vetrar Draugurinn, de band rond Eric Hazebroek. De gitarist die onder andere in The Saturnine en Stream Of Passion veel ervaring heeft opgedaan, laat vandaag met zijn medemuzikanten in een half uurtje een mix horen van de ep I en toekomstig materiaal. In het begin staat het geluid nog niet goed afgesteld, waardoor er weinig te genieten valt. De laatste drie nummers hebben beduidend meer impact, al is het publiek wat aan de passieve kant. De melancholische, donkere, doomy metal sluit niet echt goed aan op wat later op de avond komt, maar dat doet niets af aan de goede prestaties van het kwintet. Zo is het stemgeluid van Marjan Welman mooi uitgelicht en pakt het nieuwe Wolves Of Northern Skies de luisteraar direct bij de eerste luisterbeurt. Dat geeft vertrouwen in de toekomstige release, die in 2019 gepland staat.

De tweede band van de avond komt muzikaal veel meer in de buurt van de hoofdact en kan, ondanks dat slechts drie mensen hun hand opsteken als de vraag klinkt wie Darkest Horizon kent, rekenen op meer enthousiasme. Aan het einde van het optreden ontstaat zelfs een minipit. De frontman doet flink zijn best om het publiek te betrekken bij de show. “Our payment depends on how loud you scream” grapt hij. Helaas staat ook hier de eerste helft van het optreden het geluid niet goed afgesteld, waardoor de epische en melodieuze death metal in het begin de impact mist die het op het studiomateriaal wel heeft. De gitaarsolo’s en de keyboardklanken die op de twee ep’s en evenveel full-lengths voor sfeer en melodie zorgen, zijn in het geheel niet te horen. Net als bij Vetrar Draugurinn is het tweede deel van de set de sound veel definieerbaarder, waardoor Cryonics (een mix van Omnium Gatherum en Dimmu Borgir) en het power metal-achtige Ad Astra veel beter uit de verf komen. Daardoor komt er ook meer bijval voor de gepassioneerde performance.

Er is echter maar één band waarvoor men vanavond massaal is komen opdraven: Wintersun. De bandleden betreden onder luid applaus en gejuich het podium en gaan van start met Winter Madness en The Forest That Weeps (Summer), waarvan het refrein uit volle borst door veel fans wordt meegezongen. Hoewel niet alle details van de composities hoorbaar door de boxen komen (met name bij eerstgenoemde), kan het optreden voor een groot deel van de aanwezigen al niet meer stuk. Band en publiek laten zich van hun goede kant horen en zien. Het enige nadeel is dat de keyboardpartijen van backingtrack komen.

Asim Searah blijkt echter een geweldige aanwinst voor de formatie. De gitarist verzorgt samen met de anderen de backingvocalen waardoor Jari Mäenpää zich volledig kan concentreren op zijn zang, wat zich uitbetaalt in het refrein van het prachtige Loneliness (Winter). Na twee wat tragere nummers is het Sons Of Winter And Stars dat iedereen tot meebewegen aanzet. Het nummer van Time I (2012) behoort beslist tot de hoogtepunten van de avond. De enthousiaste frontman betrekt iedereen goed bij de show en houdt de microfoon boven het publiek zodat hij nog meer uitnodigt tot meezingen. Halverwege schijnt iedereen in de donkere zaal met het lampje van de mobiele telefoon, wat een mooi beeld oplevert.

De bandleden zijn het hele optreden in de weer. Tijdens Death And The Healing is Jari aan het meedrummen met Heikki Saari (Finntroll, Whorion, Naildown) en masseert hij hem, mag bassist Jukka Koskinen even de leadzang op zich nemen en imponeren Asim en Teemu Mäntysaari met hun vingervlugge gitaarsolo’s. Starchild is nog zo’n favoriet die het uitstekend doet, maar Beyond The Dark Sun komt van alle songs vanavond wellicht het beste uit de verf. Battle Against Time doet er echter nauwelijks voor onder. Het tweede deel van de set is daarmee erg sterk. Heikki maakt indruk met zijn razendsnelle blasts en dat terwijl hij met een big smile schijnbaar ontspannen achter zijn drumkit zit. Hij is net als de andere muzikanten onder de indruk van het actieve publiek, dat flink op de muziek meebeweegt en bepaalde passages meezingt. Een toegift kan dan ook niet achterwege blijven en die komt er met Time. Ook daarna is er hoop op meer, maar de feestelijke avond in een sfeervol Fluor is helaas voorbij. Met een diepe buiging nemen Jari en co afscheid van Amersfoort.

Setlist Wintersun:
1. Winter Madness
2. The Forest That Weeps (Summer)
3. Land Of Snow And Sorrow
4. Loneliness (Winter)
5. Sons Of Winter And Stars
6. Death And The Healing
7. Starchild
8. Beyond The Dark Sun
9. Battle Against Time

Toegift:
10. Time

Setlist Darkest Horizon:
1. Omnipotence Paradox
2. Enigmachina
3. Skybreaker
4. Cryonics
5. Pandora
6. Ad Astra

Setlist Vetrar Draugurinn:
1. Hinterlands
2. Narrow Path
3. Mother Of Northern Skies
4. Wolves At Our Door
5. Bleak Earth

[ Terug naar de Concert Reviews ]