Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
  27 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • Suffocation, Belphegor, Hate, Necrosy en Skaphos
Kalender
Vandaag jarig:
 • Janick Gers (Iron Maiden) - 65
 • Markus Kekoni (Masterstroke) - 40
 • Mike Patton (Faith No More) - 54
 • Scott Leach (Crystal Ball) - 49
Concertreview

Greta Van Fleet en Goodbye June
Op 29 oktober 2018 in Poppodium 013, Tilburg
Een review door Dirk
Foto's door Dirk

Greta Van Fleet is het nieuwe (hard)rock-sprookje. Het is de band van de tweelingbroers Josh (zang) en Jake Kiszka (gitaar) met hun bassende broertje Sam en drummer Danny Wagner. De bandnaam is een verbastering (met toestemming) van de polkamuzikante Gretna Van Fleet uit hun dorp Frankenmuth in Michigan. Met twee ep's en het net verschenen tweede album is de band de rijzende ster aan het (hard)rockfront. Fel gitaarwerk op een bluesrockerige, stampende ritmesectie kenmerkt de classic rock met moderne twist. Tel daar de Robert Plant-achtige zang bij op en een (plagiaat-achtige) vergelijking met het almachtige Led Zeppelin is het gevolg. Greta Van Fleet trekt zich daar niets van aan en de fans ook niet, getuige uitverkochte optredens over de hele wereld. Ook de grote zaal van Poppodium 013 is voor deze avond al lang uitverkocht.

Het onbekende Goodbye June opent de avond. De rockband komt uit countryhoofdstad Nashville, Tennessee, waardoor enige countryinvloeden onmogelijk kunnen ontbreken. Met drie neven - Landon Milbourn (zang), Brandon Qualkenbush (gitaar) en Tyler Baker (sologitaar) - is dit ook een band met een sterke familieconnectie. De bandnaam is trouwens een verwijzing naar de in juni overleden broer van Tyler. Ook de muziek van Goodbye June heeft raakvlakken met Led Zeppelin, maar meer nog met The Allman Brothers en The Black Crowes. Na de ep Danger In The Morning en het album Magic Valley hebben de mannen net weer een ep uitgebracht: Secrets Of The Sunset. Het publiek moet even wennen aan de band omdat velen de muziek voor het eerst horen, maar al tijdens het eerste nummer is men om. The 'southern feel' van zanger Landon en de geweldige gitaarsolo's van Tyler zijn een lust voor je oren. Wat een heerlijk begin van de avond als je zo'n voorprogramma krijgt voorgeschoteld.

Goodbye June @ Poppodium 013, Tilburg, 29-10-2018

Om 21.30 uur betreedt Greta Van Fleet het podium. Vanaf de eerste toon weet iedereen dat dit een topavond gaat worden. Alle verwachtingen worden waargemaakt, en meer! De zang van Josh is live identiek aan die op de albums, alsof het hem geen enkele moeite kost. Hier staat een geïnspireerde band die iedereen wil laten zien hoe goed ze is. De ritmesectie is zo'n betrouwbare machine dat gitarist Jake vanaf minuut één helemaal los kan gaan en dat doet hij tot de laatste noot.

Greta Van Fleet @ Poppodium 013, Tilburg, 29-10-2018

De set leunt onverwacht zwaar op het eerste album From The Fires (dat eigenlijk de tweede ep is met vier nieuwe nummers), aangevuld met nummers van het nieuwe album Anthem Of The Peaceful Army en twee covers; Evil van blueslegende Howlin' Wolf en Lay Down van de Amerikaanse singer-songwriter Melanie Safka, die ze spelen in Greta Van Fleet-stijl. Leuk om te weten is dat Melanie Safka in 1969, wegens ziekte, een optreden in Geleen afzegde. De organisatie moest een alternatief verzinnen en dat werd een festival, namelijk de eerste editie van Pinkpop. De toegift is briljant met de titelsong van de tweede EP Black Smoke Rising en de über-Zep-song Safari sluit dit geweldige concert af.

Greta Van Fleet @ Poppodium 013, Tilburg, 29-10-2018

Greta Van Fleet overtuigt vanavond volledig. De mannen kwamen, zagen en overwonnen. Alleen ontbreekt nog een concertduur zoals de grote jongens uit de seventies dat deden. De jonge band (maximaal 22 jaar oud) trekt een zeer divers publiek van ongeveer 15 tot 55 jaar oud en kan in elke zaal of op elk festival met deze muziek imponeren. Stap voor stap groeit de band waarbij het eind nog niet in zicht is. Op 27 februari 2019 spelen de mannen dan ook in de grotere AFAS Live in Amsterdam.

Greta Van Fleet @ Poppodium 013, Tilburg, 29-10-2018

Setlist Greta Van Fleet:
1. Brave New World
2. Highway Tune
3. Edge Of Darkness
4. Flower Power
5. You're The One
6. Evil (Howling' Wolf-cover)
7. Lay Down (Melanie Safka-cover)
8. Watching Over
9. When The Curtain Falls

Toegift:
10. Black Smoke Rising
11. Safari Song

Greta Van Fleet @ Poppodium 013, Tilburg, 29-10-2018

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.