Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-01-2021

Sirenia, Tr, Unleash The Archers, Xaon en Relicseed
Op 24 november 2016 in Willemeen, Arnhem
Een review door Jeffrey
Foto's door Ton Dekkers

Maar liefst vijf bands treden op donderdag 24 november op in Willemeen te Arnhem. Publiekstrekkers zijn headliner Sirenia, Unleash The Archers en het veelbesproken Tr. Waar eerdere optredens van laatstgenoemde in bijvoorbeeld Bremen en Kln nog afgelast zijn, is de band welkom in het Gelderse. De avond begint met Relicseed en Xaon.

Het eerste optreden, dat van Relicseed, begint laat in de middag. Er hebben zich slechts veertig belangstellenden in de dan nog frisse zaal verzameld. Zij krijgen een compliment van de enthousiaste frontman Edgars Rakovskis: "You are the most positive crowd of the last three days." Zijn presentatie is het sterkste element van de band uit Letland, of zoals Edgars aangeeft "Puerto Latvia", want de drummer komt uit Puerto Rico. De muziek en zang komen live minder sterk over dan op de aardige cd Slaughterhouse (2014). De combinatie van door Machine Head en Metallica genspireerde groovy, heavy en thrash metal is weliswaar veelzijdig en kent middels Domestic Devil een opleving, maar mist ondanks de positieve bedoelingen van de bandleden het gewenste niveau.

Relicseed @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Het is inmiddels dubbel zo druk in de zaal als Xaon met zijn set begint. De Zwitserse melodieuze dark/deathmetalformatie presenteert de recente ep Face In Balaam en doet dat zeer overtuigend, met name qua energieke performance. De mannen maken veel contact met het publiek en krijgen de handen goed op elkaar. Het is wat dringen op het podium, maar toch weet Rob Carson een paar keer een flinke sprong van het drumplatform te maken. Het memorabele Discrowned (zonder gastzanger Bjrn Strid van Soilwork) is het onbetwiste hoogtepunt van de setlist. Andere tracks zijn soms wat aan de hectische en volle kant, maar het is wel een band om in de gaten te houden. De mannen laten vandaag in ieder geval een gemotiveerde indruk achter.

Xaon @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Ook Unleash The Archers laat zich van zijn sterkste kant zien. De zaal staat inmiddels bijna vol en laat zich positief verrassen met songs van het vorig jaar uitgebrachte Time Stands Still en een paar oudere tracks. Neem nu de flitsende heavy metal van Test Your Metal of de power metal in Frozen Steel. Zangeres Brittney Slayes overtuigt met haar hoge uithalen in met name Tonight We Ride, maar kan ook uitstekend een toontje lager zingen in Time Stands Still. Gitarist Grant Truesdell screamt af en toe mee, maar zijn cleane zang tijdens Dreamcrusher en zijn gitaarspel samen met Andrew Kingsley zijn een groter succes. De harmonieuze partijen zijn prima uitgevoerd en ook het soleerwerk mag er zeker zijn. General Of The Dark Army vormt een mooi einde van een sterke set met een overtuigende performance van de Canadese heavymetalformatie.

Unleash The Archers @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Over Tr is de laatste tijd veel gezegd. Vaak ging het niet over de muziek. Vanavond gelukkig wel. "We play heavy metal and a little bit of folk music", roept Heri Joensen en met de vraag: "Hoe gaat het met jullie?", blijkt hij ook nog een aardig woordje over de grens te kunnen spreken. Zijn samenzang met gitarist Terji Skibens en de actief aanmoedigende bassist Gunnar 'Gunz' H. Thomsen is fantastisch, zoals al direct bij aanvang blijkt van Sinklars Vis en later met onder andere Turi Torkilsdttir. Blood Of Heroes is een vroege favoriet van de fans en deze melodieuze track wordt dan ook door velen meegezongen. Dat gebeurt overigens niet alleen tijdens de Engelstalige tracks als By The Sword In My Hand ("about the historical event of the unfortunate introduction of Christianity in our country"), maar ook bij de teksten in het Faerers. Tijdens het gave en snelle Hold The Heathen Hammer High ontstaat kortstondig een pit. Lady Of The Slain bevat prima riffs, maar er zijn ook wel nummers met wat mindere ideen. De uitvoering is weliswaar goed, maar de melodielijnen en solo's komen niet altijd even goed door. De Faerers eindigen sterk met Mare Of My Night en de Deense traditional Ramund Hin Unge.

Tr @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Al stond Emmanuelle Zoldan al eerder op het podium met Sirenia, in Eindhoven op FemME was het voor haar het eerste officile optreden met Sirenia. Destijds oogde het nog wat onwennig, maar vandaag laat de Franaise zien flink gegroeid te zijn in haar rol als frontvrouw. Ze maakt veel meer contact met het publiek. Ze moedigt aan om mee te klappen tijdens The End Of It All en ook haar moves passen beter bij de symfonische metal. Sirenia is evenwel nog altijd meer een studioband dan een liveband en derhalve is er nog ruimte voor verbetering in de performance. Zo zijn de woorden tussen de tracks door wat zakelijk en soms iets geforceerd, maar zoals reeds aangegeven is er al een flinke verbetering ten opzichte van het festival in september. Het oogt zelfverzekerder, de bandleden bewegen meer en de echte fans vermaken zich prima.

Sirenia @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

In het begin is het nog even zoeken naar het geluid, maar dat trekt steeds beter bij. Zo klinkt Sons Of The North veel krachtiger dan op The Seventh Life Path (2014) en klinkt Lost In Life (met mooie solo) overtuigend. Opvallend is dat Emmanuelle de oudere tracks prima vertolkt. Dat is het geval bij onder meer My Destiny Coming To Pass en het sterk uitgevoerde Cold Caress. Emmanuelle laat daarin horen geen enkele moeite te hebben met de hoogste noten. Alhoewel het tijdens de show van Sirenia wat rustiger is dan bij Unleash The Archers en Tr, bedankt ze het publiek voor de hoge opkomst "and giving the energy to us".

Sirenia @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Het is lang wachten op de nieuwste songs van Dim Days Of Dolor, maar die komen er toch met Goddess Of The Sea, het uiterst catchy titelnummer (waarbij Morten Veland voor het eerst van zijn plaats komt) en Ashes To Ashes, waarbij het publiek wat meer meeklapt. Tot dan toe was de publieksreactie niet echt uitbundig, maar vanaf Meridian, n van de hoogtepunten op de setlist, komt het publiek meer in beweging. Het einde van de set is zeer overtuigend met My Mind's Eye, The Other Side en The Path To Decay. Ook hier is weer duidelijk te merken dat Zoldan met haar zang de klassiekers naar een hoger plan tilt. Once My Light stond ook op de setlist, wordt echter in de reguliere set overgeslagen, maar volgt alsnog als toegift. Alhoewel er nog altijd ruimte is voor verbetering in de performance, liet Sirenia zich vandaag van een veel betere kant zien dan op FemME. Het is knap hoe Emmanuelle in korte tijd zich qua presentatie heeft verbeterd. Ook de andere bands, met Unleash The Archers als verrassende winnaar van de avond, lieten zich op een positieve manier zien. Derhalve een geslaagde avond met een zeer gevarieerd aanbod.

Sirenia @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Setlist Sirenia:
1. Seti
2. Serpent
3. Lost In Life
4. My Destiny Coming To Pass
5. The End Of It All
6. Sons Of The North
7. Cold Caress
8. Goddess Of The Sea
9. Ashes To Ashes
10. Meridian
11. Dim Days Of Dolor
12. My Mind's Eye
13. The Other Side
14. The Path To Decay

Toegift:
15. Once My Light

Setlist Tr:
1. Sinklars Vsa
2. Blood Of Heroes
3. Grindavsan
4. Hold The Heathen Hammer High
5. By The Sword In My Hand
6. Turi Torkilsdttir
7. Lady Of The Slain
8. Trndur Gtu
9. Mare Of My Night
10. Hall Of Freedom
11. Ramund Hin Unge

Setlist Unleash The Archers:
1. Northern Passage
2. Frozen Steel
3. Test Your Metal
4. Tonight We Ride
5. Dreamcrusher
6. Time Stands Still
7. General Of The Dark Army

Relicseed

Relicseed @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Xaon

Xaon @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Unleash The Archers

Unleash The Archers @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Tr

Tr @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Sirenia

Sirenia @ Willemeen, Arnhem, 24 november 2016

Met dank aan Ton Dekkers van Interdependent Photo voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]