Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
Geen concerten bekend voor 04-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 49
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 57
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 46
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 51
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 49
 • Morten Veland (Sirenia) - 45
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 51
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 50
 • Robert Balci (Stormwitch) - 52

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Review

Dimmu Borgir - Forces Of The Northern Night (dvd)
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records

Dimmu Borgir - Forces Of The Northern Night (dvd)

Dimmu Borgir? Bestaat dat nog joh? Jazeker, het contract met Nuclear Blast is verlengd en daarvan is deze dubbel-dvd het eerste product. Maar wie zit er nog te wachten op zes jaar oud materiaal? Dimmu was dan misschien wel de eerste die met een heel orkest op het podium ging staan, maar daar is het nieuwe nu toch wel een beetje van af.

Aan de andere kant is het natuurlijk eeuwig zonde als een dergelijk document het daglicht nooit te zien zou krijgen. En in dit geval zelfs twee documenten: een optreden op Wacken Open Air en een stadionoptreden in Oslo. Als eerste knal ik de dvd van Wacken Open Air erin.

Het optreden op Wacken vindt overdag plaats en dat is natuurlijk eeuwig zonde. Dit soort bands komt nou eenmaal beter tot zijn recht in het donker. Dimmu Borgir in de fikkende zon om 16:00 op Lowlands zal ik ook nooit vergeten, maar niet omdat het vuurspuwen nou zo overtuigend overkwam. Maar goed, als bands zelf de programmering van festivals gaan doen, zijn ze allemaal headliner, en dat werkt natuurlijk ook niet. En Dimmu speelt dus tegen zonsondergang, so be it.

Muzikaal hebben de Noren in ieder geval niets aan het toeval overgelaten. De band die van zichzelf natuurlijk al retesymfonisch is, heeft het Czech National Symphonic Orchestra en het Schola Cantorum Choir (ook te horen op Abrahadabra, 2010) meegenomen om dat geheel nog eens te versterken. En met verve.

De meer dan honderd muzikanten die deze avond samen met het metalsextet op het podium staan, creëren een erg krachtig geheel. Niet alleen zijn de 'extra bandleden' gecorpsepainted, maar meer nog, de muziek sluit ontzettend goed aan! Hier is goed over nagedacht. Muzikale intermezzo's van het koor en het orkest vullen regelmatig de ruimtes tussen de nummers. Dat creëert een sfeertje dat doet denken aan bijvoorbeeld Wagner of Bach. Geweldig, en sowieso een enorme vooruitgang op dat slappe gelul van Shagrath tussendoor. Hij is sowieso erg serieus. Voor zijn doen dan. Maar dat kan helemaal geen kwaad. Het moet bovendien voor die 'klassieke muzikanten' ook een geweldige beleving geweest zijn. En daar heeft de camera ook af en toe oog voor. Je ziet zo nu en dan ook dat zij puur genieten.

Maar het draait uiteindelijk allemaal om de muziek. En die is goed. Vanzelfsprekend volgt er een bloemlezing uit de inmiddels twintigjarige carrière van de Noren. En met acht albums op zak gaat dat natuurlijk prima. Bijzonder is dat sommige songs zonder Dimmu gespeeld worden. Dat klinkt best goed, gat in de markt voor orkesten? Hoe dan ook kunnen die mannen tenminste zelf tussendoor eventjes uitrusten. Die worden ook een dagje ouder en anderhalf uur optreden is niet niks natuurlijk.

En dan is het tijd voor de andere dvd. Daar treedt het zwartmetaalgezelschap op in Oslo met het Norwegian Radio Orchestra. De plaats van handeling is Oslo Spektrum, een soort Noorse variant op de Amsterdam Arena.

Een concert op een locatie die daarvoor bedoeld en geoptimaliseerd is, heeft natuurlijk zo zijn voordelen. De band heeft alles uit de kast getrokken qua podiumaankleding en ook de geluidskwaliteit is vanzelfsprekend stukken beter. Nog even afgezien van het feit dat je heel andere apparatuur gebruikt op een open air festival, is er veel meer tijd geweest voor een soundcheck. Ook de beelden zijn beter. Er zijn nou eenmaal meer en interessantere cameraposities mogelijk in zo'n zaal. Ook is het hier donker. Dit komt de sfeer absoluut ten goede.

Qua setlist is het echter niet heel spannend meer. Er zitten nauwelijks verschillen tussen de optredens. Zelfs Shagraths aankondigingen tussendoor vertonen verrassend veel gelijkenissen, behalve dan dat hij het publiek regelmatig in het Noors toespreekt (ondertiteling ontbreekt). Dus tenzij je zelf bij het optreden op Wacken was, of een echte verzamelaar danwel diehard fan bent, is de dvd van Wacken eigenlijk een beetje overbodig. Het optreden in Oslo is in alle opzichten beter.

En dan is er nog het documentaire-gedeelte. Regelmatig zijn dit vrij nodeloze toevoegingen en helaas is dat met deze docu ook zo. Alle interviews zijn in het Noors en moet je dus met ondertiteling bekijken. De documentaire lijkt vooral gericht te zijn op de eigen, Noorse markt.

Ook inhoudelijk komt het niet echt van de grond. Leuk voor de liefhebbers van de band, maar het gaat nergens echt de diepte in. Dat er uitdagingen waren, is vanzelfsprekend, maar waar dan precies? Hoe werd dat opgelost? Dat er dik over de honderd microfoons gebruikt zijn is bijzonder, maar als je er even over nadenkt, is dat vrij logisch. En voor wat voor uitdagingen kom je dan te staan? Welke aanpassingen hebben ze moeten doen? Hoe is de setlist samengesteld? Hoe zijn de nummers aangepast om ze samen te kunnen spelen? Vragen, vragen, vragen. Nee, deze journalist heeft zich er een beetje makkelijk van afgemaakt.

Zoals gezegd zou het eeuwig zonde zijn als dit soort werk op de plank blijft liggen. Het is maar goed dat dit als dubbel-dvd uitgebracht wordt, in plaats van twee aparte releases om er extra geld uit te persen. Het is gaaf om die krakers in deze uitvoering te zien en goed om een teken van leven te zien van een band van dit formaat. Een mooie opwarmer voor het ophanden zijnde nieuwe album.

Tracklist dvd 1:
1. Xibir (orchestra)
2. Born Treacherous
3. Gateways
4. Dimmu Borgir (orchestra)
5. Dimmu Borgir
6. Chess With The Abyss
7. Ritualist
8. A Jewel Traced Through Coal
9. Eradication Instincts Defined (orchestra)
10. Vredesbyrd
11. Progenies Of The Great Apocalypse
12. The Serpentine Offering
13. Fear And Wonder (orchestra)
14. Kings Of The Carnival Creation
15. Puritania
16. Mourning Palace
17. Perfection Or Vanity (orchestra)
18. Documentary

Tracklist dvd 2:
1. Xibir (orchestra)
2. Born Treacherous
3. Gateways
4. Dimmu Borgir (orchestra)
5. Dimmu Borgir
6. Chess With The Abyss
7. Ritualist
8. A Jewel Traced Through Coal
9. Eradication Instincts Defined (orchestra)
10. Vredesbyrd
11. Progenies Of The Great Apocalypse
12. The Serpentine Offering
13. Fear And Wonder (orchestra)
14. Kings Of The Carnival Creation
15. Puritania
16. Mourning Palace
17. Perfection Or Vanity (orchestra)

Score: 75 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 24 april 2017

Meer Dimmu Borgir:

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.