Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Dirty Americans - Strange Generation
Jaar van release: 2004
Label: Roadrunner Records
Dirty Americans - Strange Generation
Dirty Americans, de rocksensatie van 2004? Als je de biografie moet geloven wel, en het zou me niet verbazen als de band met "Strange Generation" daadwerkelijk hoge ogen ging gooien. Het gaat hier namelijk om een redelijk veelzijdige rockplaat, die het in zich heeft om een breed publiek te behagen.

"Strange Generation" omvat een gevarieerd scala aan rockstijlen, overgoten met een persoonlijk sausje die het album van de nodige continuïteit en eenheid voorziet. Invloeden uit jaren '70 rock als die van Led Zeppelin worden losjes gecombineerd met meer moderne invloeden, wat een plaat oplevert die zowel contemporair als retro klinkt. Mijn algemene impressie van "Strange Generation" is dat het een aangenaam in het gehoor liggende, plezierig gebrachte serie songs is. Deze heren weten hoe goede rocknummers in elkaar steken, maar van een echte vunzige, heftige rock 'n roll sfeer is geen sprake. Ik vraag me dan ook af wat er zo 'dirty' aan deze Americans is. Daarentegen heb ik de laatste tijd misschien wat teveel naar Turbonegro geluisterd en maak ik een te groot punt van een triviale zaak.

Afgezien van het wat tamme karakter heb ik niks op deze plaat aan te merken. De dertien nummers zijn stuk voor stuk pakkende meezingers, kant en klaar voor radio en vrij hitgevoelig. Het verschil tussen Dirty Americans en de meeste succesvolle top40-rockbands van het moment is dat het materiaal meer voort lijkt te komen uit liefde voor muziek dan honger naar succes. Er is sprake van een zeker 'authentiek gevoel' dat de songs van een ononkenbare charme voorziet. Met name nummers als het stevig rockende "No Rest", de heavy ballad "Give It Up" en het geweldige titelnummer maken een goede indruk. De rest van het album is wat betreft kwaliteit vrij consistent, maar "Strange Generation" is dan ook niet het soort album waar je erg kritisch naar luistert. Dit soort lekker eenvoudige rock is nu eenmaal wel of niet je ding.

Tracklist:
1. No Rest
2. Car Crash
3. Strange Generation
4. Burn You Down
5. Time in Space
6. Give It Up
7. Dead Man
8. Control
9. Deep End
10. Way to Go
11. Light-Headed
12. Chico
13. We Were Young

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 5 maart 2004

Koop dit album in

Meer Dirty Americans:

[ Terug naar de Album Reviews ]