Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Dismember - Where Ironcrosses Grow
Jaar van release: 2004
Label: Karmageddon Media
Dismember - Where Ironcrosses Grow
Een nieuw jaar, een nieuw platenlabel, nieuwe inspiratie en een nieuw fris album. Meerdere bands hebben hier plots 'last' van, tot groot jolijt van de metalliefhebber. Ook Dismember maakt deze maand een comeback van jewelste. Na het in 1999 verschenen 'Hate campaign' vernamen we weinig van deze Zweden (die ooit samen met bands als Unleashed, Grave, At the gates en Entombed voor ijzersterke Zweedse old school death metal stonden). De laatste jaren zag ik deze band nog op festivals als Wacken Open Air en Graspop maar de fut was er toch echt wel wat uit. Het niveau van Dismember's gloriedagen ten tijde van het legendarische debuut 'Like an everflowing stream' werd toch niet meer bereikt. Elk album van Dismember bevatte nog wel leuke en simpele old school death metal maar net dat extraatje ontbrak telkens.

Zoals ik al impliceerde is dit een van de beste albums van Dismember ooit. De band klinkt weer gemotiveerder en levendiger. De productie is wel heel erg Zweeds en het gitaargeluid is om te smullen. Het album start uitstekend met 'Where ironcrosses grow' waarna het catchy 'Forged with hate' volgt. In dat nummer zitten zelfs melodieuze refreinen die ons doen denken aan de eerste cd's van In Flames. Wat ook opvalt aan dit schijfje is dat het geheel wel erg fris en modern klinkt. Versta me niet verkeerd, de muziek bestaat nog altijd uit 95% old school death metal maar alles klinkt ook weer vrij modern. Het is moeilijk om dit te omschrijven; het geluid van deze cd moet je gewoon ondergaan. 'Me-god' bevat enkele stoere trage deathmetalstukken en we kunnen geregeld ook prachtige twinsolo's op dit schijfje horen. Op het einde van het nummer 'Tragedy' of the faithful' moet ik zelfs denken aan Iron Maiden-achtige solopartijen. Erg gaaf dus.

Dit album zal de bekendheid van Dismember wellicht nog vergroten. Jongere fans die zweren bij bands als Arch Enemy moeten dit ook eens beluisteren. Eigenlijk vind ik dit het beste album van Dismember sinds dat legendarische debuut uit 1991. Nu nog sterke comebacks cd's van Suffocation en Obituary en dan zal 2004 de metal-annalen ingaan als de comeback van de old school death metal!

Tracklist:
1. Where ironcrosses grow
2. Forged with hate
3. Me-god
4. Tragedy of the faithful
5. Chasing the serpent
6. Where angles fear to tread
7. Sword of light
8. As the coins upon your eyes
9. Children of the cross
10. As I pull the trigger

Score: 87 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 2 maart 2004

Koop dit album in

Meer Dismember:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dismember - Where Ironcrosses Grow
Reactie van Jaymz op 02-03-2004 om 08:31u

Leuke review, lijkt me een goed album. Maar Kristof, gebruik die spellingscontrole nu eens man! ;)

Dismember - Where Ironcrosses Grow
Reactie van XnegativeX op 02-03-2004 om 12:30u

Dude, Dismember heerscht op hun laatste albums ook gewoon loeihard. Altijd dat gemekker van "Hun eerste album was hun beste". Maar deze nieuwe is ook zeker erg vet.

Dismember - Where Ironcrosses Grow
Reactie van Een_Metalfan op 07-03-2004 om 01:52u

Het is toch 'spellingcontrole', zonder 's' toch?

Dismember - Where Ironcrosses Grow
Reactie van Wolfgard op 07-03-2004 om 17:59u
Score: 86 / 100

Inderdaad..ik vond Hate Campaign en Death Metal ook hele sterke albums, misschien anders..maar ook erg sterk en lekker old-school

Dismember - Where Ironcrosses Grow
Reactie van rebel4life op 27-08-2004 om 21:22u
Score: 90 / 100

Ja wat moet je hier nu nog van zeggen? Dit is gewoon hoe death-metal hoort te klinken! Niks meer en niks minder! Ik kan dan ook niet wachten tot ze op 19 september in 013 staan! Nu ik deze cd ik huis heb kan ik dat optreden dus niet missen!! Als ik de eerste 2 tracks van de cd gehoord heb, wil ik het komende uur niks anders meer horen, zo goed vind ik deze plaat!! Dismember 'rockt' met deze plaat de pannen van m'n dak af!!