Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Vanishing Point - Tangled In Dream (re-release)
Jaar van release: 2017
Label: AFM Records
Vanishing Point - Tangled In Dream (re-release)
Later dit jaar komt de zesde full-length van Vanishing Point uit. De melodieze progband uit Melbourne is al sinds 1995 actief en aangezien Tangled In Dream (2000) en Embrace The Silence (2005) al een tijdje "out of print" zijn, is er besloten om deze op 27 januari opnieuw uit te brengen.

De Australiërs maken door AOR beïnvloede melodieuze metal. Daarin zijn wat lichte progressieve twists verwerkt, maar slechts in beperkte mate. De songs kleuren vooral keurig binnen de lijntjes en bevatten weinig opzienbarende momenten. In Never Walk Away en Father (7 Years) hoor je de invloeden van Dream Theater en elders duiken Queensrÿche en Helloween in gedachten op, maar de muziek is nog veel meer geworteld in de (radiovriendelijke) symfonische rock, zoals bijvoorbeeld die van Journey.

Zowel de zang als de muziek zijn zeer melodieus. Silvio Massaro heeft een heldere zangstem die goed aansluit bij de muziek. Regelmatig treden het harmonieuze gitaar- en toetsenspel op de voorgrond. Het geheel is solide en ligt prettig in het gehoor, al herhaalt Vanishing Point wel vaak hetzelfde trucje en is het drumwerk niet bijzonder. De nummers hebben daardoor de neiging om als inwisselbaar te klinken. Pas na een paar luisterbeurten blijkt dat er wel degelijk accentverschuivingen zijn.

Deze tweede full-length start overigens prima. Surreal is een zeer aangename opener, Samsara heeft een memorabel refrein en het proggy Closer Apart bevat een mooie melodielijn. Daarna kabbelt de muziek wat voort. Het akoestische The Real You biedt net als enerzijds afwisseling, maar behoort anderzijds zeker niet tot de hoogtepunten. Dat doen de twee langste tracks (Father (7 Years) en Never Walk Away) wel. Die bieden de nodige uitdaging aan de luisteraar. Het eerste deel van Never Walk Away is atmosferisch en doomy met een fraaie lead, maar de versnelling halverwege doet afbreuk aan het nummer als geheel.

De bonusdisc bevat een in 2016 opgenomen, prima herbewerking van Samsara, die energieker uitpakt dan het origineel. Daarnaast zijn er twee aardige covers, twee Japanse bonustracks (waarvan Veil Of Deceit in positieve zin opvalt), en vijf unplugged nummers die live zijn uitgevoerd. De extra schijf is een welkome aanvulling voor degene die al van plan is om Tangled Dream aan zijn verzameling toe te voegen.

Tangled In Dream is een solide album dat iets te veilig is in zijn benadering en wat repetitief in zijn exercitie. Desondanks zijn er wel momenten die er in positieve zin uitspringen. Liefhebbers van lichte prog en AOR kunnen hiermee wellicht uit de voeten alsmede fans van Poverty's No Crime, Avalon en Vision Divine. Voor de progfanatici die wat meer uitdaging willen hebben, zijn bijvoorbeeld Vandenplas en Enchant betere opties.

CD I:
1. Surreal
2. Samsara
3. Closer Apart
4. Bring On The Rain
5. Never Walk Away
6. The Real You
7. Two Minds And One Soul
8. I Will Awake
9. Dancing With The Devil
10. Father (7 Years)
11. Tangled In Dreams

CD II:
1. Samsara II (newly recorded 2016 version)
2. Separate Ways (Journey-cover)
3. On The Turning Away (Pink Floyd-cover)
4. The Endless Road (Japanse bonustrack van Distant Is The Sun)
5. Veil Of Deceit (Japanse bonustrack van The Fourth Season)
Live and Unplugged on PBS FM (2003):
6. The Real You
7. Dancing With The Devil
8. Inner Peace
9. Hollow
10. Vanishing Point

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 28 januari 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]