Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Primal Fear - Devil's Ground
Jaar van release: 2004
Label: Nuclear Blast Records
Primal Fear - Devil's Ground
Zanger zit in metal bandje met bekende gitarist. Zanger wil hogerop, en doet auditie bij een der bekendste metal bands. Zanger wordt afgewezen. Zanger richt nieuwe band op. Dat is de korte versie van de jaren '90 van Ralf Scheepers. Hij verliet de band van ex-Helloween gitarist Kai Hansen om auditie te doen bij Judas Priest, maar Priest koos voor een Amerikaan in plaats van een Duitser, en Ralf richtte samen met Sinner-leden Mat Sinner en Tom Naumann Primal Fear op. Nu zijn we inmiddels een jaar of zes later, en is Primal Fear toe aan haar vijfde studio album: Devil's Ground.

Het zal moeilijk zijn een band te vinden die puurdere heavy metal maakt dan Primal Fear. De gitaren, de drums, de bas, maar vooral de zang, alles is echt pure heavy metal. Snelle krakers in de vorm van Colony 13, Sacred Illusion, Suicide & Mania en opener Metal Is Forever worden afgewisseld met de wat rustigere, melodieuzere nummers als The Healer (met een erg lekker refrein) en Visions Of Fate. Alleen de gesproken afsluiter Devil's Ground is de vreemde eend in de bijt. De nummers zitten allemaal erg goed in elkaar, en liggen goed in het gehoor. De productie, van de hand van bassist Mat Sinner, is wederom uitstekend.

Toch haalt de plaat het net niet bij voorganger Black Sun. Ondanks dat de songs goed in elkaar zitten weten ze net iets minder te boeien. Toch is Devil's Ground zeker geen slecht album, maar gewoon een erg goede heavy metal plaat. En het moge na vijf albums duidelijk zijn waarom Scheepers auditie deed bij Judas Priest...

Tracklist:
1. Metal Is Forever
2. Suicide & Mania
3. Visions Of Fate
4. Sea Of Flames
5. The Healer
6. Sacred Illusion
7. In Metal
8. Soulchaser
9. Colony 13
10. Wings Of Desire
11. Heart Of A Brave
12. Devil's Ground

Score: 82 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 25 februari 2004

Koop dit album in

Meer Primal Fear:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Primal Fear - Devil's Ground
Reactie van justplay op 25-02-2004 om 19:25u
Score: 90 / 100

Black sun vond ik juist het minste album van primal fear. Devil's ground klinkt miscchien wat "traditioneler", maar die sound vind ik het beste bij primal fear passen. wel moeten ze gaan oppassen met hun gitaarrifs: die lick van 'in metal' is volgens mij dezelfde als 'burn in hell' van judas priest. maakt niet uit: devil's ground is gewoon goed!

Primal Fear - Devil's Ground
Reactie van Een_Metalfan op 06-03-2004 om 12:28u
Score: 85 / 100

Persoonlijk vond ik Nuclear fire de beste van Primal Fear, maar als dit album iets duidelijk maakt is het wel dat je geen buil kunt vallen aan de band, ze spelen gewoon echte metal, en nou maar hopen dat dat een keer wordt begrepen door het publike, en dat dit soort bands meer zullen spelen in Nederland, want het aanbod is extreem klein.

Primal Fear - Devil's Ground
Reactie van saqqara op 07-03-2004 om 20:35u
Score: 80 / 100

Kleine correctie: Ralf Scheepers is geen duitser maar nederlander. Over het album: Gewoon een lekkere metalplaat.

Primal Fear - Devil's Ground
Reactie van justplay op 12-03-2004 om 14:19u

Ralf Scheepers is volgens mij gewoon Duits hoor. Hij komt uit zuid-Duitsland, Esslingen, toch?

Primal Fear - Devil's Ground
Reactie van Een_Metalfan op 21-04-2004 om 19:57u

Correct, Scheepers is een Nederlander.

Primal Fear - Devil's Ground
Reactie van Een_Metalfan op 20-05-2004 om 11:48u

jammer jongens: Name: Ralf Scheepers Date of birth: 05-02-1965 Nationality: German