Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Sirenia - Dim Days Of Dolor
Jaar van release: 2016
Label: Napalm Records
Sirenia - Dim Days Of Dolor
Na vier albums heeft Sirenia afscheid genomen van Ailyn Giménez García. Het was niet de keuze van Ailyn zelf, maar een beslissing van de band om persoonlijke redenen. De geschoolde operazangeres Emmanuelle Zoldan, die al meer dan tien jaar in het koor zingt dat op het studiomateriaal van de Noorse symfonische metalformatie te horen is, treedt nu in de spotlights als frontvrouw.

Emmanuelle heeft een veel krachtiger stem dan Ailyn. Waar Ailyn imponeerde met haar verleidelijke, zachte en zoete stem brengt Zoldan een veel klassieker geluid. Fans zullen zo hun voorkeur hebben, maar dat de Française het er kwalitatief goed van afbrengt, staat buiten kijf. Haar stem past prima bij de power van Dim Days Of Dolor.

Productioneel is de nieuweling een verademing ten opzichte van The Seventh Life Path. Endre Kirkesola, verantwoordelijk voor de mix en master, heeft het veld geruimd voor Jacob Hansen. Het geheel staat als een huis, klinkt robuust en machtig. Er zit diepte in het geluid waardoor je makkelijk een emotionele connectie krijgt met de songs.

Goddess Of The Sea is een overtuigende, bombastische binnenkomer. Het uiterst catchy titelnummer werpt zich al snel op als een van de favorieten. Dat doet ook het zeer veelzijdige The 12th Hour, waarin zowel rustgevende elektronische ambient is verwerkt, als melodieuze deathmetalriffs, screams van Morten, indrukwekkend hoge vocalen van Emmanuelle en nog veel meer.

In het toegankelijke Treasure 'N Treason laat de nieuwe zangeres horen ook met haar ingetogen stem prima uit de voeten te kunnen. Joakim Næss, die op de vorige twee platen ook al voor de cleane mannelijke vocalen verantwoordelijk is, zorgt voor een passend en verfrissend geluid in de van een melodieuze solo voorziene rocker Veil Of Winter.

Er staan ook wel tracks op die vrij ongemerkt voorbijgaan. Dat is allereerst het geval met Cloud Nine. De tweede helft van het album is minder sterk dan het overtuigende begin. Het is zeker niet slecht wat er wordt geboden, maar op enkele momenten na (het aan oude tijden herinnerende Elusive Sun bijvoorbeeld) brengt het je niet meer op het puntje van je stoel.

Dim Days Of Dolor is beslist een stap voorwaarts ten opzichte van The Seventh Life Path. Alleen de verbeterde productie al zorgt voor extra punten. Alhoewel een aantal fans het jammer zal vinden dat Ailyn vertrokken is, laat Emmanuelle Zoldan horen een uitstekende zangeres te zijn. Weliswaar is de tweede helft van het bombastische album het hoge niveau van de eerste helft niet vasthouden, maar toch is deze achtste full-length een zeer prettige symfonische metalplaat met elektronische elementen die uitnodigt om vaker beluisterd te worden. Op 22, 23 en 24 november staat Sirenia in respectievelijk Leiden, Amstelveen en Arnhem op het podium.

Tracklist:
1. Goddess Of The Sea
2. Dim Days Of Dolor
3. The 12th Hour
4. Treasure N' Treason
5. Cloud Nine
6. Veil Of Winter
7. Ashes To Ashes
8. Elusive Sun
9. Playing With Fire
10. Fifth Column
11. Aeon's Embrace

Score: 78 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 12 november 2016

Koop dit album in

Meer Sirenia:

[ Terug naar de Album Reviews ]