Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Dark Tranquillity - Atoma
Jaar van release: 2016
Label: Century Media Records
Dark Tranquillity - Atoma
Wijzigingen in de line-up van Dark Tranquillity zie je niet vaak, maar begin dit jaar vond oprichter/componist/gitarist Martin Hendriksson het na 25 jaar dienst mooi genoeg geweest. Er is nog geen vaste vervanger voor hem. Die is er wel op bas. Anders Iwers, die al met de band toerde, is de nieuwste aanwinst. Leiden deze veranderingen tot een nieuwe sound?

Nee, eigenlijk niet. Martin componeerde de laatste jaren al steeds minder. De inspiratie was op. Gelukkig is dat bij de anderen nog niet zo, al is Atoma grotendeels een herhaling van zetten en nauwelijks vernieuwend. De melodieuze death metal bevat nog altijd de kenmerkende riffs, leadmelodieën, atmosferische partijen van de toetsenist en de wisseling van screams en cleane vocalen van Mikael Stanne. De elfde full-length is enerzijds een voortzetting van een mix van Projector tot en met Construct en pakt vooral atmosferisch uit, sporadisch zelfs op een bijna Agollochiaanse manier.

Dat werkt goed in het titelnummer, dat gekenmerkt wordt door een memorabele, swingende keyboardpartij. Ook in veel andere tracks zijn de elektronische bijdragen onderscheidend, zoals in het sfeervolle Merciless Fate (Muse meets post-rock), Faithless By Default of de agressieve opener Encircled, waarin het gitaarwerk de leiding neemt. De gitaarpartijen blijven evenwel doorgaans minder goed hangen, al verdienen ze in het pittige The Pitiless, het gelaagde Clearing Skies en het gevarieerde Force Of Hand (zowel de thrashriff als het melodieuze, bijna progressieve soleerwerk) juist een compliment.

Veel andere songs liggen lekker in het gehoor (zoals het sfeervolle Forward Momentum, waarin Mikael goed wisselt tussen screams en heldere zang). Ze brengen je echter lang niet altijd op het puntje van je stoel. Our Proof Of Life is een voorbeeld van een track die niet opvalt. Dat komt doordat je van Dark Tranquillity al eerder en beter hebt gehoord. Het is zeker niet slecht, maar je hoopt op meer als luisteraar. Toch scoort deze release bij de meeste lezers waarschijnlijk hoger dan Construct. Er dienen zich voldoende passages aan die interessant zijn om te blijven luisteren, maar het is niet een cd die je snel weer uit de kast pakt.

Atoma is vooral een solide plaat met de nodige variatie en een donkere sfeer. Mede dankzij de nadruk op atmosfeer in de productie komt het geheel beheerst over en beslist niet agressief. Verwacht derhalve geen knallende plaat of een hoogtepunt in de discografie, maar ruimtelijke composities. De fans van het recentere werk kunnen hier het beste mee uit de voeten. Liefhebbers van het oudere werk vinden, ondanks de aanwezigheid van elementen uit het verleden, minder van hun gading met Atoma.

Tracklist:
1. Encircled
2. Atoma
3. Forward Momentum
4. Neutrality
5. Force Of Hand
6. Faithless By Default
7. The Pitiless
8. Our Proof Of Life
9. Clearing Skies
10. When The World Screams
11. Merciless Fate
12. Caves And Embers

Score: 76 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 25 oktober 2016

Koop dit album in

Meer Dark Tranquillity:

[ Terug naar de Album Reviews ]