Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Lynchpin - God Complex
Jaar van release: 2014
Label: eigen beheer

Lynchpin - God Complex

Dit jaar gaf de Nederlandse metalscene de Wacken Metal Battle op, om bands uit het Caribisch gebied een kans te geven voor een plaats op het festival. Vijf bands uit Aruba, Suriname, Frans Guyana en Trinidad (twee bands) namen het tegen elkaar op. Winnaar Lynchpin uit Trinidad moest het in Duitsland opnemen tegen nog eens 27 bands en wist de begeerde plek op het podium te verwerven. Een geweldige ervaring voor de band, waarover je alles kunt lezen in het interview met frontman Sievan Siewsarran.

Lynchpin werd opgericht in 2009 en bracht twee jaar later een eerste demo uit met twee nummers, gevolgd door de ep God Complex in 2014. Het is een eerbetoon aan bands als Death, Pantera, Sevendust, Meshuggah, TesseracT en Tool, maar deathcore dekt de lading het beste. Van de genoemde bands komt vooral Pantera naar voren. Dat Lynchpin het stempel deathcore krijgt, heeft vooral te maken met de eerste indruk. Dat begint al met het schreeuwen bij aanvang van de titeltrack.

Vooral For You is behoorlijk rechttoe rechtaan, waardoor ik de aandacht er met moeite bij weet te houden. Vanaf Rage Fueled Hate hebben de nummers echter wel meer te bieden, waardoor het jammer is dat er juist bij For You een video gemaakt is. Al is dit de meest toegankelijke track, een video geeft de eerste indruk en daarmee maakt Lynchpin een valse start. Vooral Meathook en Softest Floor bevatten veel meer afwisseling en weten voldoende te boeien.

Live zal Lynchpin een prima prestatie neerzetten, maar op de plaat is meer nodig. Sievan weet met zijn grunts en screams goed te overtuigen, maar afwisseling in de riffs is meer dan wenselijk. Het slagwerk staat te zacht in de mix. Ook zou een strakkere ritmesectie goed doen. Een echt brutere, groovy sound zou veel beter passen bij de smerige, agressieve vocalen van Sievan. Dan hoeven de songstructuren niet eens zozeer aangepast te worden.

Tracklist:
1. God Complex
2. For You
3. Rage Fueled Hate
4. Lockedinsanity
5. Meathook
6. Softest Floor

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 30 augustus 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]