Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Wolverine - Still
Jaar van release: 2006
Label: Candlelight Records
Wolverine - Still
En zo zit je opeens zonder label. Earache ontbindt in 2005 het contract met Wolverine en dat terwijl Still al opgenomen is. Het gevolg laat zich raden; uitstel van het uitbrengen van het derde album. Gelukkig ziet Candlelight Records er wel brood in en komt de opvolger van Cold Light Of Monday (2003) er toch.

De Zweedse progressieve metalformatie combineert op het debuut The Window Purpose (2001) progressieve rock en metal en pakt daarbij stevig uit met grunts. Daar is op de tweede plaat niets meer van over. Het is inmiddels atmosferische progrock wat de klok slaat. Still zit daar een beetje tussenin. Denk aan Opeth, Queensrˇche, Pain Of Salvation, Everon, Dream Theater, Anathema, Dark Suns, Riverside en Symphony X. De grunts blijven achterwege, maar de metal keert regelmatig terug, zoals in de sterke opener A House Of Plague en het zware Bleeding, dat ook een lichte passage bevat.

Het contrast blijft niet beperkt tot een enkel nummer. De release is namelijk zeer gevarieerd. Na de genoemde stevigere tracks (het krachtige This Cold Heart Of Mine hoort daar ook bij) zijn Taste Of Sand, Nothing More en het met percussie verfraaide Hiding juist heel rustig en melancholisch. Hierin komen de kwaliteiten van zanger Stefan Zell mooi tot zijn recht. De zanglijnen lijken soms op die van Geoff Tate of Mikael Ňkerfeldt. Het levert veel memorabele momenten op, zoals het refrein van de openingstrack, de vocale melodieŽn in Taste Of Sand en de emotionele voordracht in Nothing More, waarin zang en het glockenspiel van Andreas Baglien mooi samengaan. De jazzy soloís van Mikael Zšll tillen het nummer naar een nog hoger niveau.

De keyboardpartijen van Per Henriksson spelen een grote rol in de sound van het kwintet, zowel tijdens de stevige als ingetogen secties. Op de krachtige momenten maken ze het geheel bombastisch en op de rustige gaan ze mooi samen met bijvoorbeeld de akoestische gitaar. Er is een mooie balans tussen en binnen de songs, zodat je aandacht er bij blijft. Niet elk nummer is een hoogvlieger, maar er staat geen enkele zwakke track op. De speech van George W. Bush in Liar On The Mount is evenwel overbodig.

Still is een zeer fraaie release, die de veelzijdigheid van Wolverine laat horen. De composities zitten goed in elkaar en ademen veel emotie. Al gebeurt er muzikaal voldoende, het is vooral de zang die zorgt voor de memorabele momenten. Liefhebbers van genoemde bands nemen beslist de moeite om dit album te beluisteren.

Tracklist:
1. A House Of Plague
2. Bleeding
3. Taste Of Sand
4. Nothing More
5. Sleepy Town
6. Liar On The Mount
7. Hiding
8. This Cold Heart Of Mine
9. And She Slowly Dies

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 12 augustus 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]