Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Nyx - Home
Jaar van release: 2015
Label: Agonia Records
Nyx - Home
Een blackmetalband die louter uit vrouwen bestaat, het is niet een alledaags verschijnsel. Ik ken eigenlijk alleen het Griekse Astarte en dat was niet bepaald een hoogvlieger. Het Duitse Nyx, vernoemd naar de Griekse godin van de nacht, is echter ook zo’n band, bestaande uit de dames Blitz (drums en vocalen) en Vinterbarn (gitaar, bas, vocalen). Eind vorig jaar bracht het duo zijn debuut uit, via het verdienstelijke Agonia Records. Sinds het succes en de controverse rondom Myrkur, een eenpersoons blackmetalproject rondom de schone verschijning Amalie Bruun, is het makkelijk om Nyx weg te zetten als een hype, maar dat zou onterecht zijn, want deze band bestond toch echt al eerder. Of Agonia Records echter vooral meerwaarde zag in het marktpotentieel van Nyx of in de kwaliteit van het debuut, valt te bezien, want Home is een vrij doorsnee album geworden.

Dit debuutalbum van het duo begint met het aardige Beyond, een prima, hoewel verre van unieke, blackmetaltrack, waarin de hoofdmoot wordt gevormd door vurig drumwerk en voor het genre typerende tremoloriffs. De screams van beide dames klinken verdienstelijk en het is dan ook vooral in de gedrevenere, snelle nummers als de opener, Chaos Pt. 38 – Metastases en Going On (dat een aantal mooie, Dissection-achtige, melodieuze riffs bevat) dat Nyx laat horen over kwaliteit te beschikken. Het grootste probleem met Home is echter dat de schijf niet bepaald als een coherent geheel aanvoelt. Zo is het materiaal bij vlagen nogal inconsistent (S.ave O.ur S.ouls). Bovendien verliest het album aan kwaliteit zodra Nyx voor een atmosferischere aanpak kiest. De akoestische rustpunten en de ambient in een track als Prelude (die gek genoeg als vierde nummer voorbijkomt) hebben te weinig om het lijf om interessant te worden. De cleane zang die af en toe opduikt, maakt het materiaal ook niet sterker.

Over de gehele linie is Home geen slecht album geworden. Maar gelet op de kwaliteit van de bands die normaliter bij Agonia Records resideren (ik noem een Forgotten Tomb, Den Saakaldte, Thunderbolt, Tsjuder of Urgehal), is Nyx toch wel heel wat minder interessant. Er gebeurt simpelweg te weinig spannends. De nummers klinken behoorlijk, maar zitten wel erg simplistisch in elkaar. Als dat nu zou worden goedgemaakt door een tomeloze gedrevenheid en intensiteit, zou de band zeker terreinwinst boeken. Nu is Home eigenlijk vlees noch vis. De melodieuze aspecten zijn niet bijzonder en de meer rechttoe-rechtaan black metal ontstijgt het predikaat ‘aardig’ niet. De akoestische afsluiter Swallowed Screaming is bovendien vals. Er is dus nog werk aan de winkel, anders rest Nyx een roemloos bestaan in het grijze moeras der middelmaat.

Tracklist:
1. Beyond
2. Chaos Pt. 20 - Black Isle
3. Chaos Pt. 38 - Metastases
4. Prelude
5. S.ave O.ur S.ouls
6. Deep
7. Going On
8. Home
9. Swallowed Screaming

Score: 67 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 14 maart 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]