Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

Indian Handcrafts - Creeps
Jaar van release: 2015
Label: Sargent House

Indian Handcrafts - Creeps

Het Sargent House-label staat al jaren garant voor interessante artiesten. Het zijn meestal bandjes die het net even anders aanpakken. Het Canadese Indian Handcrafts is daar een goed voorbeeld van. Het duo bestaat uit zanger/gitarist Brandyn James Aikins en zanger/drummer Daniel Brandon Allen. De aanpak van de heren is behoorlijk alternatief en experimenteel te noemen. Als je het hebt over duo’s die experimentele muziek maken, moet ik al gauw denken aan de muzikale gekte van Ween. Hoewel deze vergelijking met Ween niet eens zo vreemd is, blijft Indian Handcrafts in tegenstelling tot Ween wat meer in de rock- en metalhoek en gaat het qua genres niet alle kanten op.

Op het eind vorig jaar verschenen derde album Creeps is goed te horen dat er aandachtig geluisterd is naar rock en metal uit de jaren tachtig en negentig. Hierbij is de aanpak behoorlijk minimalistisch. Het duo vervalt niet in: “Kijk eens wat wij met zijn tweeën allemaal kunnen”-gedrag. Slechts een gitaar, drums en vocalen die afwisselend vervormd, clean of schreeuwend gebracht worden. Op de eerste helft van de plaat zijn de liedjes uiteenlopend, kort en compact. De band komt meteen goed uit de startblokken met Down At The Docks. Deze begint mysterieus en heeft daarna wat weg van een Melvins-song, alleen dan gecombineerd met Mike Patton (Faith No More)-achtige screams. It’s Late Queeny klinkt dan weer als Queens Of The Stone Age in een flauwe bui, terwijl het freakerige Murderers For Hire herinneringen oproept aan sludge-groep Acid Bath.

Na het riffgeoriënteerde Brothers Underground volgen een aantal nummers die wat complexer zijn en daarbij ook een langere speelduur hebben. Zo is het noisy Maelstrom qua toegankelijkheid even doorbijten, maar uiteindelijk een avontuurlijke track met een verslavend refrein. In Snake Mountain worden vervormde, demonisch klinkende vocalen (in de stijl van Ministry’s Al Jourgensen) op een ongebruikelijke, maar geslaagde manier gecombineerd met strakke, groovende riffs en NWOBHM-gitaarstukken. The Divider bevat ook weer zo’n opmerkelijke combi. Hier doen de vocalen en het verloop van het refrein heel erg denken aan het Kiss van begin jaren tachtig. Dit Kiss-element weten de Canadezen vervolgens te combineren met sludge-metal in de stijl van Baroness.

Na de kort maar krachtige, vermakelijke waanzin van Degenerate Case eindigt de plaat via Rat Faced Snorter een beetje met een anticlimax. Het is een track die ruim zeven minuten duurt, maar die iets te geforceerd de Melvins-kant op gaat. Dit is ook een van de weinige smetten op deze release. Het is goed hoorbaar dat de heren uiteenlopende muzikale invloeden hebben. Ondanks het vele ‘name dropping’ in deze review weet Indian Handcrafts de invloeden goed om te smelten tot een eigen geluid. Al met al is Creeps een behoorlijk origineel werkje geworden. Dit maakt Indian Handcrafts tot een groep om nauwlettend in de gaten te houden.

Tracklist:
1. Down At The Docks
2. It’s Late Queeny
3. Murderers For Hire
4. Brothers Underground
5. Maelstrom
6. Snake Mountain
7. The Divider
8. Degenerate Case
9. Rat Faced Snorter

Score: 82 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 10 februari 2016

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.