Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Avantasia - Ghostlights
Jaar van release: 2016
Label: Nuclear Blast Records

Avantasia - Ghostlights

Het is drie jaar geleden dat muzikaal alleskunner Tobias Sammet ons verblijdde met een rockopera onder de noemer Avantasia. Het nieuwe Ghostlights is de muzikale en spirituele opvolger van The Mystery Of Time uit 2013. Net als op voorgaande albums heeft Sammet weer een enorme hoeveelheid gastvocalisten- en musici weten te verzamelen voor een groots rockspektakel. Dee Snider, Marco Hietala, Jorn Lande, Geoff Tate, Michael Kiske en Sharon den Adel zijn enkele van de vocalisten die kleur geven aan de wederom ijzersterke power metal van Sammet.

Hoewel Avantasia in de basis nog altijd onder de noemer power metal vallen kan, is de muziek van Tobias Sammet doorontwikkeld tot een bonte mengelmoes van stijlen die hij moeiteloos weet samen te brengen tot prettig in het gehoor liggende songs. Al vanaf opener Mystery Of A Blood Red Rose krijg je dat warme gevoel van herkenning van het geluid van voorgaande platen, maar tegelijkertijd het enthousiasme voor een nieuw album. Dit nummer, waar Sammet tevens mee naar het songfestival wil, was oorspronkelijk bedoeld voor Meat Loaf, maar dat feest ging helaas niet door. Desalniettemin is het duidelijk dat er goed geluisterd is naar Bat Out Of Hell en soortgelijke muziek, want de Meat Loaf-invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig.

Mystery Of A Blood Red Rose lijkt een luchtige opwarmer te zijn voor het grootse werk dat volgt, want het ruim twaalf minuten durende Let The Storm Descend Upon You is een van de epische verhalen die we al vaker zijn tegengekomen op de Avantasia-platen. Deze grootse song wordt gevolgd door de onheilspellende nummers The Haunting, met Dee Snider en Seduction Of Decay, met Geoff Tate. Het is knap hoe Sammet, net zoals bijvoorbeeld Arjen Lucassen, altijd het beste uit zijn gasten weet te halen. Het geluid van Snider, Tate en andere vocalisten is zeer eigenzinnig, wat voor wel meer gasten op de diverse platen geldt, maar altijd heb je het idee dat Sammet eruit haalt wat erin zit. Dat geldt ook zeker voor Ghostlights.

Niet alleen de grote namen schitteren. Ook de minder bekende Herbie Langhans (Sinbreed) heeft een glansrol tijdens het warme, liefdevolle Draconian Love en Robert Mason (Warrant) zingt de sterren van de hemel tijdens het rappe Babylon Vampyres. Die laatste song is een van de traditionele powermetalknallers die we aantreffen op deze schijf. Dit nummer valt echter vooral op vanwege het spetterende gitaarwerk van Bruce Kulick, Oliver Hartmann en Sascha Paeth.

Het spreekt eigenlijk voor zich dat Sammet en kompanen geen steekje laten vallen. Productie, muziek en zangkunsten zijn allemaal dik in orde. Wellicht dat ook dit Ghostlights voor doorgewinterde fans niet altijd even verrassend in de oren klinkt. Het valt echter niet te ontkennen dat ondanks het bekende geluid, dit wederom een prachtige plaat is geworden, en dat elk van de in deze review niet-genoemde nummers niet onderdoet voor de rest van de schijf. Hoewel deze plaat als geheel misschien donkerder aandoet dan de directe voorganger, eindigt Ghostlights weer net zo warm en sprankelend als het begon. Met op het eind het grootse A Restless Heart And Obsidian Skies, dat voorzien is van een fantastisch refrein. Avantasia stelt wederom niet teleur.

Tracklist:
1. Mystery Of A Blood Red Rose
2. Let The Storm Descend Upon You
3. The Haunting
4. Seduction Of Decay
5. Ghostlights
6. Draconian Love
7. Master Of The Pendulum
8. Isle Of Evermore
9. Babylon Vampyres
10. Lucifer
11. Unchain The Light
12. A Restless Heart And Obsidian Skies

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 28 januari 2016

Koop dit album in

Meer Avantasia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van peter op 29-01-2016 om 01:48u
Score: 60 / 100

sterke nummers afgewisseld met matige songs,redelijk album,
kortom teleurstellend.

Reactie van Robster op 29-01-2016 om 19:20u
Score: 90 / 100

The Metal Opera pt. 1 zal hij niet meer evenaren maar dit is ook weer een wereld plaat. Ik verwacht niet meer en niet minder !

Reactie van metal mamma op 31-01-2016 om 11:02u
Score: 100 / 100

weer een meesterwerk van Tobias (bremen here we come)

Reactie van henk op 06-02-2016 om 08:02u
Score: 100 / 100

had niks anders verwacht dan dat dit ook weer een geweldige cd zou worden en dat is het