Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Ereb Altor - Nattramn
Jaar van release: 2015
Label: Cyclone Empire

Ereb Altor - Nattramn

Mijn eerste kennismaking met het Zweedse Ereb Altor was slechts twee maanden geleden toen de band als support van Cruachan in de Baroeg stond. De slepende viking/doom van het voorprogramma vormde een enorm contrast met de opzwepende folkmetal van de Ierse headliner, maar de stoere, epische zanglijnen en slepende passages grepen me meteen bij de strot en ook nog eens op een dermate wijze dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om het jaar te eindigen zonder een review van het laatste wapenfeit te plaatsen.

In vergelijking met de eerdere albums waarop Ereb Altor een epische Bathory-sound combineerde met de doominvloeden van Isole (waar gitaristen Mats en Ragnar beiden deel van uitmaken), komen op Nattramn ook gedachtes aan While Heaven Wept en Borknagar naar voren. Het resultaat is een majestueuze plaat die ondanks zijn moderne sound, precies de juiste snaar qua gevoel weet te raken. Denk aan een goed geproduceerde Bathory-plaat met krachtigere en zuiverdere vocalen, maar nog steeds met een zelfde en vertrouwde epic/viking-metalsfeer die nergens te modern of klinisch klinkt.

Na het intro The Son Of Vindsvalr gaat het album atmosferisch van start met Midsommarblot, waarop al meteen duidelijk wordt dat de vocalen ten opzichte van voorganger Fire Meets Ice veel krachtiger en helderder klinken. De overgang naar het bombastische blackmetalgeweld dat de band ons laat horen in titeltrack Nattramn, staat in behoorlijk contrast met de voorgaande track, maar slaat de luisteraar dermate krachtig om de oren dat het omschakelen in een keer goed verloopt. In The Dance Of Elves komen hiernaast ook enkele folkloristische invloeden naar voren die het nummer prachtig complimenteren in een melancholische sfeer, in plaats van dat zij de song frivool maken.

Op de valreep van het jaar, is Nattramn mijn jaarlijst binnengeslopen door met solide composities, melancholische gitaarmelodiëen en een sterke afwisseling tussen krachtige en heldere doomvocalen en ijzingwekkende blackmetalscreams, een koud en slepend album neer te zetten waar liefhebbers van epische viking/doommetal niet omheen kunnen. Een absolute aanrader voor ieder zichzelf respecterende Bathory-liefhebber!

Tracklist:
1. The Son Of Vindsvalr
2. Midsommarblot
3. Nattramn
4. The Dance Of Elves
5. Dark Waters
6. Across The Giants Blood
7. The Nemesis Of Frej

Score: 88 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 30 december 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]