Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-07-2020

Dyscordia - Twin Symbiosis
Jaar van release: 2013
Label: DMI Records
Dyscordia - Twin Symbiosis
Dyscordia is een progressieve metalband uit België. De formatie verrijst in 2009 uit de as van onder andere Artrach, Battalion, Gwyllion, Impedigon en Anesthesy. Een jaar later verschijnt de zelfgeproduceerde ep Reveries. In 2013, het jaar waarin de zuiderburen onder andere op Dokk’em Open Air staan, brengt DMI Records Twin Symbiosis uit.

Op deze eerste full-length gaat het verhaal over een schizofreen-autistisch kind. ‘Twin’ staat voor de hoofdpersoon en zijn denkbeeldige vriend, ‘Symbiosis’ voor de associatie tussen die twee. Twin is ook van toepassing op het heerlijke gitaarspel van Martijn Debonnet en Guy Commeene, een van de sterkste elementen in de sound van Dyscordia. Het hele album staat vol met strakke riffs, melodieuze leads en fraaie solo’s die elkaar prima aanvullen. En van symbiose is sprake middels de goede afwisseling van cleane vocalen (Piet Overstijns) en grunts (Stefan Segers). Dankzij Jens Bogren en Tony Lindgren staat het gitaarwerk en de vocalen mooi op de voorgrond.

Dit debuutalbum staat vol levendige, progressieve, melodische (power)metaltracks. The Empty Room en From Sight To Black zijn uitstekende nummers met een energieke vibe, inclusief kleurrijk gitaarwerk en aanstekelijke zanglijnen. Ook het tragere, melancholische Ache Of Hearts is een infectieuze song die goed in elkaar zit en wederom aangename gitaarmelodieën bevat.

Het stevige Rise Of Perception heeft ook zijn sterke momenten, maar onder andere de nasale zang aan het begin doet afbreuk aan het luisterplezier. Ook in de speeldoos-intro en -outro is dat het geval. Op deze paar momenten na liggen de vocalen echter prettig in het gehoor. In het stevige The Loser’s Game bijvoorbeeld wisselen en elkaar uitstekend af. Alleen is het dan weer jammer van het gesproken deel. Enerzijds past het binnen het concept, maar anderzijds is het wat té theatraal.

Twin Symbiosis doet zijn naam eer aan. De uitersten vullen elkaar goed aan. Grunts en cleane vocalen wisselen elkaar af, stevige riffs en melodieus spel volgen elkaar goed op in vakkundig gecomponeerde songs. Met name de eerste helft van de plaat is fantastisch. Na een wat minder derde kwart sluiten de Belgen erg sterk af het heerlijk rockende titelnummer en My Devotion. Aanrader voor liefhebbers van onder andere Soilwork, Sonata Arctica, Iron Maiden en Blind Guardian.

Tracklist:
1. Dreamcatcher Tree
2. The Empty Room
3. From Sight To Black
4. Rise To Perception
5. Ache Of Hearts
6. The Loser's Game
7. In Solitude
8. Locked Within
9. Black Clown
10. Twin Symbiosis
11. My Devotion

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 7 oktober 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]