Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

88 Mile Trip - Through The Thickest Haze
Jaar van release: 2015
Label: Eigen beheer

88 Mile Trip - Through The Thickest Haze

141,6 kilometer per uur, oftewel '88 miles per hour'. Dat was de exacte snelheid waarmee tijdreizen mogelijk werd met de Delorean in de film Back To The Future. Voor stonerformatie 88 Mile Trip was dit filmfeitje in 2012 belangrijk genoeg om de bandnaam hiernaar te vernoemen. Inmiddels zijn de Canadezen drie jaar actief en komt de groep uit Vancouver met het eerste album Through The Thickest Haze. Een vermakelijk plaatje waarop een band te horen is die al een flink eind op weg is als het gaat om het vinden van een eigen geluid.

88 Mile Trip claimt niet de ambitie te hebben om het wiel opnieuw uit te vinden. De heren halen onder andere Black Sabbath en Kyuss aan als belangrijkste invloeden. Niet bepaald namen waarvan je bij een stonerbandje van verbazing van je stoel afvalt. Toch heeft de muziek van 88 Mile Trip genoeg interessants te bieden. Zanger Dave Bell speelt hierin een belangrijke rol. Sowieso omdat zijn zangpartijen nogal prominent in de mix staan. Bells zangstijl doet erg denken aan die van Glenn Danzig, mede omdat hij de gezongen noten erg lang aanhoudt. In de meeste songs pakt deze stijl goed uit. Vooral in het sterke The Repressed en The Awakening draagt hij de nummers met zijn vocalen, die vragen om uit volle borst meegebruld te worden. Dat zijn zangstijl echter ook storend aanwezig kan zijn, is te horen in Song Of The Dead. Een nummer dat eigenlijk vraagt om een subtielere aanpak qua zang.

Een ander positief element in de muziek van 88 Mile Trip is het heerlijke speelse baswerk van Darin Wall. Tussen al het Black Sabbath-achtige riff- en soleerwerk van de twee gitaristen krijgt Wall nog voldoende ruimte om zijn kunsten te laten horen. In 20 And 8, Serpent Queen en Burn The Saints zijn er bijvoorbeeld zelfs bassolo’s te horen. Een gewaagde, maar uitstekende zet. Ook de manier waarop de Canadezen de plaat laten eindigen, is typerend. De zeven minuten durende afsluiter Sacred Stone begint op hoge snelheid, maar eindigt traag en slepend, middels ontspoord noisy gitaarwerk, dat gepaard gaat met ronkend baswerk.

Hoewel 88 Mile Trip zich nogal bescheiden opstelt als het gaat om vernieuwing, weet het zich wel degelijk te onderscheiden van de massa stonerbandjes. Een perfect album is Through The Thickest Haze niet, maar het is zeker een debuut waar de heren trots op kunnen zijn.

Tracklist:
1. The Repressed
2. 20 And 8
3. Serpent Queen
4. A Call To Rise
5. Burn The Saints
6. The Awakening
7. I’m Not Mad (I’m Just Disappointed)
8. Song Of The Dead
9. Sacred Stone

Score: 77 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 18 september 2015

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van appie op 19-09-2015 om 11:08u
Score: 70 / 100

Muzikaal dik in orde maar door de zangstijl met die lang aanhoudende noten zit de zanger er met name tijdens de vlottere nummers regelmatig naast.