Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Dead Lord - Heads Held High
Jaar van release: 2015
Label: Century Media Records

Dead Lord - Heads Held High

"We are a swedish rock band. We shall rock you with our rock". Met deze Spinal Tap-achtige zin introduceert Dead Lord zich op Facebook. Deze hardrockers uit Stockholm hebben een superstart gemaakt, want sinds de oprichting in 2012 hebben ze nu al de overstap gemaakt naar het grote Century Media. Nadat High Roller Records in 2013 Dead Lords debuut Goodbye Repentance uitbracht, komt het kwartet nu met de opvolger Heads Held High.

Je hoeft geen kenner te zijn om te horen waar Dead Lord door beïnvloed is. De Thin Lizzy-referenties liggen er namelijk dik bovenop. De band geeft zelf aan dat het Lizzy-gehalte op het debuut groter was, maar dat neemt niet weg dat elk van de tien songs op deze plaat bol staan van de ingrediënten die de Ieren in de jaren zeventig tot een legendarische rockgroep maakten. Fans van de dubbele leadgitaar-opstelling en uitvoerig soleerwerk komen hier dan ook ruimschoots aan hun trekken.

En toch is er een grote ‘maar’ in dit verhaal. Dit zit hem in het feit dat Dead Lord bijna nergens het niveau haalt van haar idolen. De heren kunnen absoluut spelen en het geluid op de plaat is warm door de analoge opnametechniek, maar om heel eerlijk te zijn blijft er weinig hangen. Elke riff, solo en hook doen je vermoeden dat je ze al meerdere malen hebt gehoord. Natuurlijk, tegenwoordig zijn maar weinig riffs echt origineel te noemen, maar op Heads Held High lijkt het een groot riff- en solo-recyclefeestje. Zanger/gitarist Hakim Krim heeft een zuivere, herkenbare stem, die ergens tussen Paul Stanley (Kiss) en (uiteraard) Phil Lynott ligt, maar ook hij weet de songs niet naar een hoger niveau te tillen.

Hoewel Dead Lord maar sporadisch indruk weet te maken, zijn er toch een aantal lichtpuntjes. Songs als Ruins, No Regrets, The Bold Move en de titeltrack zitten gewoon goed in elkaar en tonen dat Dead Lord wel degelijk iets van een eigen smoel kan hebben. Vooralsnog resteert de conclusie dat Dead Lord nog te veel leunt op de muziek van haar idolen. Qua instrumentbeheersing is het dik in orde, maar het songmateriaal komt nog te kort. Het kan overigens goed dat Dead Lord net als Thin Lizzy live beter uit de verf komt. Voor degene die dat willen ervaren: op 3 september aanstaande spelen de Zweden in het voorprogramma van Audrey Horne in Gebr. De Nobel te Leiden.

Tracklist:
1. Farewell
2. Ruins
3. Mindless
4. No Regrets
5. Cold Hearted Madness
6. Strained Fools
7. When History Repeats Itself
8. The Bold Move
9. Don’t Give A Dawn
10. With Heads Held High

Score: 69 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 29 augustus 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 31-08-2015 om 13:57u
Score: 85 / 100

Wederom een geweldige plaat van Dead Lord. Op het eerste gehoor niet zo catchy als Goodbye Repentance. Het duurt iets langer voordat Heads Held High beklijft. Waarschijnlijk komt dat vooral door het meer bluesy karakter van deze plaat in vergelijking met de voorganger.
Men heeft duidelijk een muzikale groei doorgemaakt.
Uiteraard binnenkort aanwezig wanneer ze Nederland weer aan doen want vorig jaar waren ze geweldig live in The Little Devil.

Reactie van Grafhoer op 07-09-2015 om 15:19u
Score: 85 / 100

Ik heb ze donderdag voor het eerste gezien en gehoord in De Nobel in Leiden. Ik was gelijk overrompeld. Wat een goede songs en wat een vette live band. Gelijk de CD gekocht, super band!