Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Architects Of Chaoz - The League Of Shadows
Jaar van release: 2015
Label: Metalville
Architects Of Chaoz - The League Of Shadows
Kijk aan. Paul Di'Anno kan ook nog iets anders dan keer op keer opnieuw dezelfde klassiekers van Iron Maiden opnemen. Natuurlijk heeft de zanger die The Soundhouse Tapes, Iron Maiden en Killers van zijn karakteristieke stemgeluid voorzag alle recht om de songs ten gehore te brengen. Maar eerlijk is eerlijk, tippen aan de originele versies kan deze zware jongen niet meer. Of hij het zelf inzag of dat het toch één van zijn maatjes uit begeleidingsband The Phantomz was, doet er niet toe. Onder de naam Architects Of Chaoz brengen de mannen nu een plaat uit met twaalf gloednieuwe nummers.

Di'Anno mag door al zijn drank- en drugsmisbruik een deel van zijn strot hebben ingeleverd, dit The League Of Shadows mag er verdorie zijn. Een album tot de nok gevuld met vlotte heavy metal. Lekker energiek, melodieus en met alle ruimte voor de rauwe zang van Di'Anno. Bovendien klinkt de plaat lekker log en zwaar. Het is een tikje flauw, maar klonk een Maidenplaat maar weer eens zo productioneel pittig en songtechnisch to the point. Niet dat de band overdreven modern klinkt. Vreemde groovy fratsen zoals op de latere albums van 'Annobands' als Killers en Battlezone hoef je hier niet te verwachten. Melodie voert de boventoon in sterke songs als opener Rejected en het loodzware Erase The World.

Dat het ook wat minder kan, bewijst de zanger in Switched Off. Op zich een degelijke compositie, maar tijdens de rustige stukken blijkt wel erg duidelijk hoeveel Di'Anno aan nuance en bereik is verloren. Anderzijds lijkt de zanger zich daar zelf ook van bewust en zingt hij niet zoals huidig Maidenzanger Bruce Dickinson (te) regelmatig boven zijn kunnen. Overigens is het niet eerlijk om alleen over de strapatsen van de zanger te spreken. De muzikanten doen hun taak eveneens naar behoren. Vooral het gitaarwerk staat er strak op. Luister voor de aardigheid eens naar de snelle twinsolo's die hier en daar opduiken.

Na een aantal luisterbeurten ben ik vooral blij. Blij dat Paul Di'Anno eventjes niet teert op zijn verleden. Dat hij zich hoorbaar met plezier uitleeft in songs waarvan het merendeel uitstekend in elkaar steekt. Want buiten dat zijn naam op de plaat prijkt, is dit een beresterke heavymetalrelease die prima wegluistert. Nu afwachten of Iron Maiden ook zo fris, fruitig en belangrijker, heavy voor de dag weet te komen.

Tracklist:
1. Rejected
2. How Many Times
3. Horsemen
4. Switched Off
5. Erase The World
6. Dead Eyes
7. Architects Of Chaoz
8. When Murder Comes To Town
9. Obsidian Black
10. You’ve Been Kissed By The Wings Of The Angel Of Death
11 Apache Falls
12. Soldier Of Fortune

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 19 mei 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 19-05-2015 om 14:18u

Dit is toch wel een verrassing ik vind het een puik album

Reactie van attematic op 26-05-2015 om 14:01u
Score: 83 / 100

De beste DiAnno-plaat sinds 'Murder One' van Killers.....en die is ook alweer 23 jaar oud.

Postieve bijkomstigheid is dat hij sinds jaren weer eens een 'eigen' setlist gebruikte op RockHard.

Reactie van appie op 30-05-2015 om 13:27u
Score: 95 / 100

erg sterke plaat en dat had ik eigenlijk niet verwacht

Reactie van MetalMike op 12-10-2015 om 08:38u
Score: 65 / 100

Album mag er best zijn maar live is het niet om aan te horen. Bijna triest.
Een zittende Paul DAnno die er nog 3 nummers uit kan persen met zijn oude bereik en daarna steeds verder wegzakt in het drijfzand.