Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  18 februari:
 • Alcest en Hangman's Chair
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Katatonia, Sólstafir en SOM
Kalender
Vandaag jarig:
 • André Bendigtsen (Where Angels Fall) - 43
 • Brian Paz (Dirge) - 43
 • Carl McCoy (Fields Of The Nephilim) - 59
 • Ed "Eddie Misery" Bacon (Apothys) - 37
 • Hannes Van Dahl (Sabaton) - 32
 • Jeffrey Revet (Stream Of Passion) - 35
 • Jonathan Davis (Korn) - 51
 • Torsten Wolf (Human Fortress) - 55
Review

Neolith - Izi.Im.Kurni-Ki
Jaar van release: 2015
Label: Non Serviam Records
Neolith - Izi.Im.Kurni-Ki
Neolith is een Poolse blackened deathmetalband die al sinds 1991 aan de weg hamert. In ruim twintig jaar tijd wist de formatie met drie platen relatief onbekend te blijven. Met Izi.Im.Kurnu-Ki (vuur, wind, hel) doet het zestal muzikanten een nieuwe poging om internationaal naamsbekendheid te verwerven.

En ik verwacht dat ze dat ook gaat lukken. Niet dat Neolith een grote band zal worden, maar de Polen hebben een prima visitekaartje afgegeven met dit vierde album. Er zijn vaardige muzikanten aan het werk. De drummer ramt erop los met zijn blasts en double bass-werk en hij varieert bovendien voldoende (interessante bijdrage in onder andere Ire Thru Fire). De bassist zorgt samen met hem voor een strakke ritmesectie. De zanger is niet heel opvallend aanwezig, maar zijn verstaanbare manier van grunten is toereikend. De riffs van de gitaristen die af en toe aan de oude Behemoth en Vader doen denken, zijn zeer solide en regelmatig zelfs gaaf. Niets nieuws onder de zon, soms voorspelbaar, maar degelijk en lekker om op te headbangen. Ze bewijzen hoe doeltreffend eenvoud kan zijn.

Wat Neolith losmaakt van de vergelijking met hun landgenoten, is het gebruik van keyboards en elektronica (onder andere het Zweedse Luciferion ging hen hierin voor). Ze vervullen een belangrijke en toevoegende rol, zonder dat ze constant aanwezig zijn. De ene keer zijn het industrialgeluiden en de andere keer atmosferische melodieën die opduiken. Doorgaans is het een verrijking, maar in Ire Thru Fire slaat de experimenteerdrift met elektronicamelodieën en –ritmiek wat te ver door. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen de bijdrage van de toetsenist kan waarderen en liever had gezien dat zijn partijen wat vaker achterwege waren gelaten. De experimenten blijven trouwens niet beperkt tot de keys. In het afsluitende Khufu Arise! dragen de effecten op de cleane vocalen bij aan een prettige luisterervaring. Ook het complexere E.A. Firebringer herbergt geslaagde vocale variaties. Zo heeft iedere track wel iets extra’s te brengen. Het album blijft daardoor interessant en het luistert tevens prettig weg.

Neolith bewijst zichzelf met dit prima geproduceerde nieuwe album een goede dienst. Deze release bevat goed uitgevoerde tracks en voldoende interessante experimenten. De blackened death metal is voorzien van de originele en onderscheidende bijdrage van de keyboards. Voor sommige metalfans een verstorende toevoeging, voor anderen juist verfrissend en zeer welkom. Ik denk dat hier genoeg liefhebbers voor zijn. Open-minded fans van de oude Behemoth, Vader en zeker die van Luciferion gaan deze band checken.

Tracklist:
1. Hear Our Calling
2. Of The Angel And His Orison
3. Chariots Of The Gods
4. E.A. Firebringer
5. Enlil
6. Ire Thru Fire
7. Inferludium
8. One Is The Truth And The Truth Is The One
9. Are We The Lost Ones?
10. Khufu Arise!

Score: 78 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 21 maart 2015

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.