Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2020

Winterfylleth - The Divination Of Antiquity
Jaar van release: 2014
Label: Candlelight Records
Winterfylleth - The Divination Of Antiquity
Het Britse Winterfylleth heeft in zijn relatief korte bestaan een zeer goede naam weten op te bouwen bij de liefhebbers van epische en krachtige black metal. De vorige drie albums waren in ieder geval drie schoten in de roos. De mystieke teksten over vervlogen veldslagen, de rijke Britse geschiedenis en andere historische taferelen, in combinatie met de epische riffs en grootse atmosfeer, zorgden voor vrijwel unaniem lovende recensies. Welnu, met The Divination Of Antiquity gaat Winterfylleth verder waar de band met voorganger The Threnody Of Triumph is opgehouden: het schrijven van majestueuze platen waarin de luisteraar moeiteloos meegetrokken wordt in de heroïsche sfeer.

Hoewel deze nieuwe plaat, die overigens wederom via Candlelight Records is verschenen, dus qua stijl voortborduurt op het eerdere werk van de band, is de kwaliteit onverminderd hoog. The Divination Of Antiquity is een muzikale triomftocht en mag tot de beste blackmetalplaten van het afgelopen jaar gerekend worden. De sfeer die het viertal uit Manchester weet neer te zetten, is vrijwel ongeëvenaard. Ieder nummer straalt een enorme kracht en grandeur uit. Dat komt niet in de minste plaats door de perfecte productie, die kristalhelder is, maar geen moment overgeproduceerd klinkt.

Het is alsof Wolves In The Throne Room en Wodensthrone hun krachten hebben gecombineerd: het stoere drumwerk zorgt voor een uitermate solide basis, terwijl de enerverende, meeslepende riffs de luisteraar verder de muziek in zuigen. Het heeft eigenlijk haast geen zin om individuele nummers te benoemen, want ze zijn allemaal van een even hoog niveau. Maar het plechtig beginnende, bijna tien minuten durende A Careworn Heart, dat een soort melodieus middenpunt van het album vormt, mag toch eigenlijk niet onvermeld blijven. Het meest representatief voor The Divination Of Antiquity zijn echter prachtige nummers als Whisper Of The Elements en Over The Borderlands. Stuk voor stuk gekenmerkt door hun geniale, enorm sfeervolle riffs en epische pracht.

The Divination Of Antiquity is een bijna een uur durend spektakelstuk geworden, waarvan het moeilijk ontwaken is. Het is een plaat waarin de luisteraar vanaf de eerste seconde bij de kladden wordt gegrepen. Een weldadige muzikale omarming die Winterfylleth tot de laatste klanken van Forsaken In Stone weet vol te houden. Een schitterend werkstuk.

Tracklist:
1. The Divination Of Antiquity
2. Whisper Of The Elements
3. Warrior Herd
4. A Careworn Heart
5. Foundations Of Ash
6. The World Ahead
7. Over Borderlands
8. Forsaken In Stone

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 18 februari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Winterfylleth - The Divination Of Antiquity
Reactie van e-RIC op 18-02-2015 om 21:45u
Score: 92 / 100

Helemaal eens met jouw recensie, Rik. Goed geschreven ook. Voor mij persoonlijk samen met de laatste albums van Agalloch en Fen de top drie van vorig jaar.

Winterfylleth - The Divination Of Antiquity
Reactie van Mathijn op 19-02-2015 om 11:57u

Erg goede plaat inderdaad.

Winterfylleth - The Divination Of Antiquity
Reactie van Artorius op 07-03-2015 om 22:55u
Score: 85 / 100

Luistert inderdaad verdomd lekker weg, had ik eerlijk gezegd niet verwacht.

Doet me wel een beetje denken aan Saor, ook geweldig.