Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Meshuggah - The Ophidian Trek
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records

Meshuggah - The Ophidian Trek

Meshuggah staat al jaren eenzaam aan de top van de math metal. Het vijftal uit Umeå, Zweden dat al sinds 1989 aan de weg timmert, heeft een ongenaakbare livereputatie opgebouwd en met The Ophidian Trek geven de heren ons de gelegenheid om thuis ook te genieten van hun show.

Dat is niet voor het eerst natuurlijk want in 2010 kwam Alive al uit, maar als traktatie vanwege hun 25-jarige bestaan brengt de band ons weer helemaal up-to-date. Helaas heeft het videomateriaal het alleen niet gered tot aan de burelen van Metalfan, dus blijft het bij een bespreking van de twee live-cd's.

De tracks zijn opgenomen tijdens de Europese Ophidian Trek tour waarbij ze onder andere in 2013 Wacken aandeden. Dat levert in eerste instantie dan weer hetzelfde commentaar op als Alive: te fragmentarisch en te grote verschillen in geluid. Maar deze keer is het overall-geluid veel constanter en samenhangender. Ervan uitgaande dat ook het advies om de tussendoordocu-stukjes te schrappen, ter harte is genomen, is The Ophidian Trek in zijn algemeenheid gewoon een stuk strakker. En als Meshuggah het toch ergens van moet hebben, is het wel van de enorme strakheid.

Maar dan dus de cd's zelf. Gedurende de tour in 2013 was de setlist vrijwel overal hetzelfde, hoewel er omwille van de duur, hier en daar eens een nummer tussenuit is gevallen. De volgorde is dan ook alles behalve opvallend of origineel, ware het niet dat In Death - Is Life en In Death - Is Death ineens niet meer op de setlist staan. Bij nadere bestudering blijken ze als één track te zijn vastgeplakt aan Mind's Mirrors (alle drie zijn ze van Catch Thirty-Three).

In anderhalf uur tijd worden we door alle hoogtepunten uit de inmiddels dus 25 jaar durende carrière van de mathmetalmeesters geleid. De nadruk ligt daarbij op de laatste drie releases, hoewel Rational Gaze (Nothing, 2002) en New Millennium Cyanide Christ (Chaosphere, 1998), ik zou bijna zeggen 'natuurlijk', niet ontbreken.

Nu laatsteling Koloss alweer uit 2012 stamt komt The Ophidian Trek, net als de vier dagen later te verschijnen re-release van I toch een beetje over als zoethoudertje. Er mag dan op I een nieuw nummer staan, maar op de hier besproken plaat staat niets nieuws. Dat neemt niet weg dat de opnames, zeker voor een live-plaat, van enorm hoog niveau zijn. Toch is deze plaat vooral voor de echte fans die de discografie compleet willen houden. De algemeen geïnteresseerde metalhead, zal deze plaat laten liggen.

Tracklist:
CD 1:
1. Swarmer
2. Swarm
3. Combustion
4. Rational Gaze
5. obZen
6. Lethargica
7. Do Not Look Down
8. The Hurt That Finds You First
9. I Am Colossus

CD 2:
1. Bleed
2. Demiurge
3. New Millennium Cyanide Christ
4. Dancers To A Discordant System
5. Mind’s Mirrors
6. The Last Vigil

Score: 78 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 6 oktober 2014

Koop dit album in

Meer Meshuggah:

[ Terug naar de Album Reviews ]