Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Jaar van release: 2014
Label: Roadrunner Records
Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Vliegtuigen worden uit de lucht geschoten, IS moordt er lustig op los, het ebolavirus rukt op en wereldoorlog nummer drie ligt op de loer. Slash heeft gelijk als hij zegt: World On Fire. Tracht hij daar zelf ook iets aan te doen? Nee, dat niet. Hij pakt zijn gitaar, speelt een gaaf riedeltje en laat je al die ellende vervolgens zevenenzeventig minuten lang vergeten.

World On Fire markeert alweer het derde solo-album van Saul Hudson en net als op zijn vorige avontuur Apocalyptic Love zijn Myles Kennedy en The Conspirators ook weer van de partij. Ditmaal had de snarenplukker meer dan genoeg inspiratie, want hij heeft maar liefst zeventien tracks uit zijn mouw weten te schudden. Je zou dan kunnen denken, is dat niet erg veel? Ja, dat is het, ware het niet dat de kwaliteit van de songs prima is en ze stuk voor stuk lekkere uptempo rock-'n-roll-knallers zijn.

Met leadsingle World On Fire gaat het schijfje met een rap tempo van start en word je meteen geconfronteerd met het kenmerkende gitaarspel van de iconische gitarist. Scheurende riffs, pakkende intro's en melodieuze solo's; allemaal onmiskenbaar Slash met zijn traditionele Les Paul-gitaar en het album staat er vol mee. Het fijne hierbij is dat zijn spel volledig in dienst staat van de nummers en niet andersom. Nergens krijg je het idee dat deze tracks geschreven zijn om het ego van de gitarist te strelen of dat Slash zichzelf een hoofdrol toe-eigent. Sterker nog, het is eerder Myles Kennedy die deze rol opeist met zijn sublieme zangwerk. Was ik op het vorige album nog niet helemaal overtuigd van de samenwerking, ben ik dat met World On Fire wel. Slash en Myles Kennedy liggen elkaar beter en de songs zijn ditmaal op het lijf van de zanger geschreven.

Het is dan ook jammer dat Slash en co ditmaal voor de veilige weg zijn gegaan. Doordat er geen grote risico's worden genomen, voelt de plaat nergens spannend of fris aan. Dit zorgt ervoor dat er geen echte uitschieters te vinden zijn maar ook dat zeventien nummers een erg lange rit is. Er hadden dan ook gerust vijf tracks minder op het schijfje mogen staan. Het mag dan een luxeprobleem zijn, maar vijf kwartier lang de zang van Myles Kennedy kan gaan tegenstaan. Ik mis dan ook een goede powerballade of een episch liedje zoals Anastacia, wat voor een betere afwisseling zou hebben gezorgd.

Dat gezegd hebbende, weet World On Fire gewoon goed te vermaken. De plaat is consistenter dan zijn voorganger maar ook een stuk minder avontuurlijk. Er staan een aantal erg fijne tracks op zoals Automatic Overdrive, 30 Years To Life, Battleground, The Dissident en het instrumentale Safari Inn, maar af en toe wordt er ook op de automatische piloot gespeeld. Doordat de muzikanten ditmaal hechter overkomen en er gekozen is voor een meer rechttoe-rechtaan rock-'n-roll benadering, bekruipt mij af en toe zelfs een Guns 'N Roses-gevoel (zeker als ik de cowbell hoor). Het is fijn dat op Slash (inmiddels al 49) nog steeds geen sleet zit en hij blijft presteren op niveau. Toch mag hij zichzelf wel blijven uitdagen, want er zit zeker meer in! Dit album zal dan ook bijblijven door zijn consistente niveau en niet door de vele uitschieters. Dat de wereld in de fik staat, is dan ook één ding wat zeker is. Het vuur is alleen nog niet overgeslagen op deze plaat.

Tracklist:
1. World On Fire
2. Shadow Life
3. Automatic Overdrive
4. Wicked Stone
5. 30 Years To Life
6. Bent To Fly
7. Stone Blind
8. Too Far Gone
9. Beneath The Savage Sun
10. Withered Delilah
11. Battleground
12. Dirty Girl
13. Iris Of The Storm
14. Avalon
15. The Dissident
16. Safari Inn
17. The Unholy

Score: 82 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 23 september 2014

Meer Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Reactie van appie op 23-09-2014 om 13:14u
Score: 78 / 100

ik ben het grotendeel met de review eens maar toch staan er wel een paar fijne uitschieters op , evenals wat nummers die gewoon goed zijn en een aantal nummers die niet slecht zijn maar me ook niks doen.
als de pakweg 7 stuks wat nietszeggende nummers weg waren gelaten dan was er een kort maar sterk schijfje over gebleven.

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Reactie van RS op 23-09-2014 om 13:18u
Score: 85 / 100

Gewoon een lekker album, met fijn gitaarwerk en sterke vocalen.

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Reactie van RS op 23-09-2014 om 13:19u
Score: 85 / 100

Gewoon een lekker album met fijn gitaarwerk en sterke vocalen.

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Reactie van Metal666 op 23-09-2014 om 14:09u
Score: 80 / 100

Een consistent niveau is wat telt.

Hallo Axl?

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Reactie van Rogier op 23-09-2014 om 15:00u
Score: 75 / 100

Lekkere plaat, maar die Myles krijgt teveel eer. Die kerel zingt alles op dezelfde manier met heel veel galm aan het eind. Een keertje grommen, brullen of spelen met intonatie zou wel eens leuk zijn. Myles is een dijk van een zanger, maar wel een zonder variatie.

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Reactie van Een Metalfan op 24-09-2014 om 22:44u

over het paard getilt Slash, ik zie hem nog met Michal Jackson, toen was het voor mij afgelopen.

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Reactie van enchant op 25-09-2014 om 19:49u
Score: 70 / 100

Een stuk minder dan zijn sterke voorganger. Het kunstje is ondertussen gekend, helaas. Een beetje meer avontuur in de songs zou geen kwaad kunnen. En wat een kinderachtige tekst heeft Shadow Life zeg??

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators - World On Fire
Reactie van Den pompert op 29-09-2014 om 19:45u
Score: 55 / 100

Gaaaaap wat een slaapverwekende plaaat zeg.