Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Eyehategod - Eyehategod
Jaar van release: 2014
Label: Century Media Records

Eyehategod  - Eyehategod

Een comeback is altijd spannend voor een band en de fans. In het geval van sludge/doomformatie Eyehategod is er bijna vijftien jaar geen studioalbum uitgebracht. De comeback line-up was tot en met de opnames van het nieuwe, zelfgetitelde album ongewijzigd. Ware het niet dat gedurende de opnames drummer Joey LaCaze onverwacht overleed als gevolg van zijn chronische astma. Alle drumtracks van LaCaze waren voor zijn overlijden wel opgenomen zodat deze gebruikt konden worden bij het nieuwe album.

Vijftien jaar kan veel doen veranderen op het gebied van het geluid van een band. Geen nood aan de man voor de Eyehategod-fans, want de band klinkt namelijk zoals het altijd heeft geklonken. Eyehategod gaat verder waar de band was gebleven met het laatste album Confederacy Of Ruined Lives in 2000. Op het nieuwe album krijgt de luisteraar de vertrouwde vuige sludge/doom te horen. De riffs doen vaak denken aan Black Sabbath, maar dan flink ontspoord en voorzien van veel feedback. Daaroverheen schreeuwt Mike IX Williams als vanouds met zijn getergde, furieuze, gal spuwende en soms gekwelde vocalen.

Op het eerste gehoor klinkt de plaat misschien vrij simplistisch, maar op langere termijn blijven de nummers interessant, vooral door de opmerkelijke loopjes in de riffs en continu wijzigende tempo’s en breaks. Parish Motel Sickness, Quitters’s Offensive en Nobody Told Me zijn daar goede voorbeelden van. Op Medicine Noose klinkt de band bijna als de andere NOLA(New Orleans, Louisiana)-band Down. Het drumwerk op de plaat doet je toch realiseren dat de wereld het zonder een uitstekende drummer moet stellen. Met name op Flags And Cities Bound en Worthless Rescue is LaCaze’s drumwerk genieten. Vooral het einde van Worthless Rescue is een kippenvelmoment als na de fade-out alleen nog LaCaze’s drums te horen zijn.

Verder valt er weinig over te vertellen, want Eyehategod doet op het nieuwe album simpelweg niets nieuws. Toch heeft de band een opmerkelijke, unieke sound, die wellicht niet voor iedere luisteraar geschikt is, maar wel staat als een huis. Liefhebbers van vorige albums kunnen Eyehategod zonder aarzeling aanschaffen.

Tracklist:
1. Agitation! Propaganda!
2. Trying To Crack The Hard Dollar
3. Parish Motel Sickness
4. Quitter’s Offensive
5. Nobody Told Me
6. Worthless Rescue
7. Framed To The Wall
8. Robitussin And Rejection
9. Flags And Cities Bound
10. Medicine Noose
11. The Age Of Bootcamp

Score: 78 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 23 augustus 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]