Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Jaar van release: 1991
Label: Peaceville Records
Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Een schande is het dat deze absolute kraker binnen het black metal genre nog niet van een review is voorzien. Daarom zal ik deze taak op mij nemen, want het is nodig dat deze black metal krachtpatser word gewaardeerd. Nog steeds.

Na een aantal demo's en het nog meer death metal georiënteerde Soulside Journey was het opeens een heel andere aanpak voor DarkThrone. De band stapte weg uit de steeds populairder wordende death metal scene en begon met het maken van extreme en vooral primitieve black metal. Op de manier zoals men dat vandaag nog steeds doet. Maar in mijn mening is het de band nooit echt gelukt om dit album en Transylvanian Hunger te overtreffen. Die albums hebben wat speciaals, nog steeds dat ontzettend rauwe ouderwetse gevoel. Door het toenmalig nog voornamelijk op death metal georiënteerde Peaceville toendertijd eerst gezien als een mislukt experiment nog voor de uitgave, maar door de fans nog altijd gewaardeerd. En daar heeft het label vast geen spijt van gehad

Persoonlijk is dit mijn favoriete DarkThrone album, vanwege de sfeer, de doordringende hypnotiserende riffs ,het onmenselijke gekrijs van Nocturno Culto en natuurlijk de drums van mastermind Fenriz die zowel trage doomy passages ondersteunen als haast betonpunk-achtige snelheden. Met de geweldige opener Kathaarian Life Code schiet men bij mij al vol in de roos en kan het album al niet meer stuk, maar als men daar vervolgens nog dik overheen gaat met het uiterst sfeervolle en dreunende In The Shadow of the Horns dan weet ik waarom ik zo graag naar deze muziek luister. Dit is ware black metal, ontdaan van alle franje waar zovele bands ons vandaag te dag mee dood gooien. Deze muziek stamt uit de tijd dat black metal nog geen miljoenen industrie was en dat er van commercieel zijn nog geen sprake was.

Het gehele album blijft die lekkere primitieve rauwe sfeer aanwezig en hoewel er misschien best wat foutjes te ontdekken zijn, spelen dat soort dingen juist alleen maar mee aan de primitieve ware black metal feel die hier zo aanwezig is. Productioneel gezien verre van perfect, maar dat heeft deze muziek natuurlijk ook helemaal niet nodig, met een vette productie zou er een hoop verloren gaan, het is dat barbaarse wat het hem doet.
Het is geen album dat je op volle sterkte moet draaien, het is muziek die je even op je in moet laten werken. Door de structuur van de muziek zul je als in een trance het album beluisteren. Satanische duistere teksten wijzen nog maar eens op de eeuwige zonden. Allemaal kenmerken van DarkThrone.

Als black metal fan dien je dit album natuurlijk in huis te hebben, want absoluut, het is één van de beste black metal platen ooit verschenen uit een tijd die helaas niet meer terug zal komen. Muziekstijlen komen en gaan, maar DarkThrone , 'holy' DarkThrone blijft bestaan.., dat lijkt me een zeer geschikte afsluiting. Mensen die het album nog niet hebben, op naar de platenboer!

Score: 95 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 15 oktober 2003

Meer Darkthrone:

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Reactie van Svenson op 16-10-2003 om 17:03u

Is zeker een gaaf plaatje, al moet ik wel toegeven dat ik nog steeds niet helemaal onder de indruk ben van Fenris zijn drumpartijen.

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Reactie van Een_Metalfan op 20-10-2003 om 00:04u
Score: 90 / 100

Het is zeer zeker een van de mijlpalen uit de, nu reeds doodgebloedde, Noorse BM scene. Me dunkt dat de meezinger In The Shadows Of The Horns dit de meest geliefde plaat van DARKTHRONE maakt. Ik vind deze echter de minste van het trio "A Blaze...", "Under a Funeral Moon" en "Transilvanian Hunger". Laatstgenoemde is echt een van de meest geniale Black Metal albums ooit gemaakt.

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Reactie van Nastrondgard_666 op 11-04-2005 om 10:35u
Score: 100 / 100

Geniale plaat. Kathaarian Life Code, In the shadow of the Horns en where cold winds blow zijn echt de beste Darkthrone nummers ooit. Dit album is gewoon een zwarte bijbel voor honderden andere Black Metal bands. Check ook Gorgoroth en Sargeist

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Reactie van HeLLiuM op 13-02-2006 om 20:26u
Score: 85 / 100

Darkthrone is gewoon veel beter op ABITNS dan op Soulside Journey... de muziek zelf op SJ isgewoon fantastisch, alleen Nocturno Culto's vocals zijn daarop echt niet best....Op ABITNS is echter Nocturno's stem veeel beter...Hail Euronymous om hen tot de Black Metal te bekeren...Darkthrone's BM- sound is gwn veel beter dan de DeathMetal-sound!!!

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Reactie van satyr op 20-10-2006 om 10:24u
Score: 84 / 100

de beste van de oude krakers!!vind ik veeel beter dan transilvanian hunger veel betere klank gwn en met songs zoals in the shadow of the horns en the pagan winter kan het gwn niet anders dan een goeie BM cd te zyn a must have cd

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Reactie van Richard op 21-03-2010 om 20:26u
Score: 100 / 100

leuk, ik vond dat woord uit in Eindhoven 1994/95 : Betonpunk, dank je wel, dat je Betonpunk in je review gebruikt. Respect...

vergeet niet, betonpunk is slechts een benaming voor extreem harde punk muziek, maar niet alleen de muziek, maar ook 20+ jaar naar punk herrie luisteren verdient respect. Vandaar het woord 'betonpunk' . o ja, uh , black metal, nou ja, ik luisterde zelf vroeger naar Morbid Angel , Death, Sepultura, enzo, en inderdaad, toen het te commercieel werd, werd ik maar punker. dat ben ik nog steeds in 2010. of zoiets. Nou ja, groetjes, Richard V uit Eindhoven, voormalig DJ uit Hardcorner Burgers.

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Reactie van CARLO op 08-05-2011 om 14:51u

CLASSIC !!!!!

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Reactie van DemonicalGenocide op 08-05-2011 om 23:19u
Score: 99 / 100

ijs en ijskoud...zoals het hoort en zoals we het willen deze hete lente
Ave Sathanas, Ave Darkthrone!

Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
Reactie van DedicatedSATANist ! op 03-06-2011 om 15:11u

A True Black Metal Classic !

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.