Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Rival Sons - Great Western Valkyrie
Jaar van release: 2014
Label: Earache Records

Rival Sons - Great Western Valkyrie

Dat er de laatste tien jaar sprake is geweest van een jaren zeventig rockrevival zal weinig metalliefhebbers zijn ontgaan. De retrobands schoten links en rechts als paddenstoelen omhoog. Grote kritiek op dergelijke bands is vaak het kopieergedrag en gebrek aan originaliteit. Gelukkig vallen vele bands door de mand op de langere termijn. Vooral vanwege het gebrek aan kwalitatief goede songs en gemis aan muzikaal vakmanschap. Ook Rival Sons werd bij vorige albums beschuldigd dat het een tweederangs Led Zeppelin-kloon zou zijn. Met hun recente album Great Western Valkyrie, snoeit de band deze critici definitief de mond.

Na het degelijke debuutalbum, het sterke Pressure & Time en het ietwat onstabiele Head Down levert Rival Sons haar beste album tot nu toe af. Ten opzichte van het vorige album heeft de band een kleine line-up wijziging doorgevoerd: bassist Robin Everhart is vervangen door Dave Beste. De invloeden zijn ongewijzigd. Great Western Valkyrie is een ode aan de vele sterke jaren zeventig rockbands als Led Zeppelin, The Doors en The Who. Groot verschil is dat de nummers van Rival Sons volwassener dan ooit zijn. Ook is dit het eerste album dat over de hele rit contant is en nauwelijks verzwakt.

Het album opent met Electric Man, een heerlijk rockend nummer in de lijn van songs als Keep On Swinging en Pressure & Time van de vorige twee albums. Nummers als Good Luck en Secret houden het niveau vervolgens hoog en met Good Things komen de Californiërs met één van de hoogtepunten van het album. Het nummer kenmerkt zich door een heerlijke, speelse wisselwerking tussen orgel- en gitaarspel. Open My Eyes, de tweede single na Electric Man is ook het vermelden waard, met name door het imposante drumintro en prima gitaarsolo.

Met Rich And The Poor en afsluiter Destination On Course laat Rival Sons tevens horen dat het complexere nummers kan schrijven. Met name op Destination On Course, dat als enige nummer geschreven is door gitarist Scott Holiday, grijpt de band de kans om te laten horen dat het toch echt topmuzikanten zijn waar nog veel moois van verwacht kan worden in de toekomst. Live stond de performance van Rival Sons reeds als een huis. Op album komt de band met Great Western Valkyrie nu ook definitief goed uit de verf en zijn de mannen de status van veredelde retroband ontstegen.

Tracklist:
1. Electric Man
2. Good Luck
3. Secret
4. Play The Fool
5. Good Things
6. Open My Eyes
7. Rich And The Poor
8. Belle Starr
9. Where I’ve Been
10. Destination On Course

Score: 87 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 17 juli 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Rival Sons - Great Western Valkyrie
Reactie van Een Metalfan op 17-07-2014 om 20:18u

Drummer Scott Holiday?? De drummer heet Michael Miley en destination on course in geschreven door gitarist Scott Holiday...

Rival Sons - Great Western Valkyrie
Reactie van Hugo op 17-07-2014 om 21:10u

Ah...per abuis even die namen door elkaar gehaald. Thanks voor de correctie.

Rival Sons - Great Western Valkyrie
Reactie van Robert op 20-07-2014 om 20:21u
Score: 90 / 100

Briljant Album - en een geweldige live band. Vorig jaar in Haarlem gezien, wat een topmuzikanten.

Rival Sons - Great Western Valkyrie
Reactie van Een Metalfan op 24-07-2014 om 19:34u
Score: 100 / 100

Geweldig album. Maar deze review geeft verdomd weinig informatie. 'Het niveau is hoog', ja dat hoor ik ook wel. Maar waarom is niets vermeld over de toetsenisten Mike Webb en Ikey Owens? Of de niet onbelangrijke rol van producer Dave Cobb? Of de excellerende Miley, die op dit album beter drumt dan op de voorgaande?