Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Grave Digger - Return Of The Reaper
Jaar van release: 2014
Label: Napalm Records

Grave Digger - Return Of The Reaper

Het is maar weinig bands gegund om weg te komen met godvergeten kloteteksten als "Grave (grave), grave (grave) desecrator, I am the human's greatest hater, grave (grave), grave (grave) desecrator the last human traitor. Grave (grave), grave (grave) desecrator, I am the human's greatest hater, grave (grave), grave (grave) desecrator the last dictator." en dat ook nog eens in een simpele couplet-refreinvorm. Toch lukt het Grave Digger al ruim dertig jaar en ook op dit nieuwe Return Of The Reaper weten ze er de juiste snaar mee te raken. Op deze nieuwe plaat geen epische en hero´sche verhalen, maar gewoon terug naar hun eeuwenoude mascotte Magere Hein die echt fantastisch is vormgegeven in het zeer mooie artwork.

Zoals je van Grave Digger gewend bent, doen ze eigenlijk al jaren hetzelfde kunstje en op deze schijf is dat dan ook niet anders. Wanneer je de afgelopen dertig jaar niets met Grave Digger kon, dan kun je al meteen stoppen met lezen. Voor diegenen die ondanks de herhaling en de mindere platen, die er helaas ook zijn geweest, Grave Digger nog altijd trouw zijn, is Return Of The Reaper weer een groot feest.

Na het verplichte intro waarin dit keer Chopin met een knipoog onrecht wordt aangedaan, barst het Teutoonse heavymetalgeweld los met het zeer traditionele Hell Funeral. Alle bekende elementen van deze Duitse rockers zijn weer volop aanwezig: de donkere, raspende zang, lekker zwaar gitaarwerk en geweldig pakkende refreinen. De songs die volgen, zijn dan voor de trouwe luisteraar ook een waar feestje. Het is niet geheel onwaarschijnlijk dat de groep voor enkele passages wat van hun materiaal uit het verleden heeft hergebruikt, maar dat neem je op de koop toe wanneer je nog steeds naar dit gezelschap luistert. Originaliteit is nooit het sterkste punt geweest. Nee, dat sterkste punt zijn de stukken waar ik deze review mee opende: suffe teksten in een refrein dat je niet meer los wil laten en dat met zoveel plezier wordt gebracht, dat je niet anders kunt dan enthousiast meedoen. Een van de hoogtepunten van Return Of The Reaper is dan ook de song Grave Desecrator.

Het nummer Satan's Host is een vreemde eend in de bijt, want het lijkt een cover te zijn van Mot÷rhead, zo lijkt het op die opgevoerde rock-'n-roll van Lemmy Kilmister en vrienden. Toch is het 'eigen' werk van Grave Digger. In Dia De Los Muertos nemen ze de catchphrase "More cowbell" ter harte in een verder niet onaardig nummer. Echt slecht materiaal is er op deze plaat eigenlijk niet te vinden. Zo een spektakel als Clash Of The Gods van twee jaar geleden is het niet, maar dit Return Of The Reaper behoort zonder twijfel tot het betere werk van de afgelopen tien jaar.

Tracklist:
1. Return Of The Reaper
2. Hell Funeral
3. War God
4. Tattooed Rider
5. Resurrection Day
6. Season Of The Witch
7. Road Rage Killer
8. Grave Desecrator
9. Satan's Host
10. Dia De Los Muertos
11. Death Smiles At All Of Us
12. Nothing To Believe

Score: 79 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 5 juli 2014

Koop dit album in

Meer Grave Digger:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Grave Digger - Return Of The Reaper
Reactie van Erik op 05-07-2014 om 16:07u
Score: 85 / 100

Een heerlijke metal plaat weer. Deze band verdient meer aandacht in NL.

Grave Digger - Return Of The Reaper
Reactie van Een Metalfan op 05-07-2014 om 21:07u

zeker weten.

Grave Digger - Return Of The Reaper
Reactie van Rene op 06-07-2014 om 10:50u

Nou maar op Dokk'em Open Air volgend jaar!!

Grave Digger - Return Of The Reaper
Reactie van Jos op 06-07-2014 om 11:21u

Als er nou 1 band is waar ik absoluut niet naar kan luisteren is het Grave Digger wel. Hun Muziek is echt geweldig, maar die zanger... hoe is die gast ooit op het idee gekomen om te gaan "zingen". En ben ik toch al heel wat foute, irritante en valse zangers tegengekomen in de metal, maar hij spant echt de kroon. Al 30 jaar verkracht hij magere hein met zijn echt afschuwlijke stem. Ik heb wel 100 keer geprobeerd om er doorheen te luisteren maar helaas.

Grave Digger - Return Of The Reaper
Reactie van appie op 06-07-2014 om 21:34u

juist en dan ook nog die vreselijke simpele teksten die na 30 jaar nog net zo slecht zijn als op hun debuut album.

Grave Digger - Return Of The Reaper
Reactie van Een Metalfan op 10-07-2014 om 22:47u

zijn de teksten van andere groepen dan zo intelligent???????????????

Grave Digger - Return Of The Reaper
Reactie van appie op 11-07-2014 om 13:24u

grave digger - yesterday
yesterday, yesterday, yesterday, yesterday, yesterday, yesterday.........
frans bauer - skippybal
ik wil springen met mijn skippybal, skippen totdat ik val , lekker jumpen in de lucht...............
het antwoord is ja