Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Inhumate, Teethgrinder en Distaste
Kalender
Vandaag jarig:
 • Adam "Desecrator" Malinowski (Behemoth) - 45
 • Alex Varkatzas (Atreyu) - 40
 • Antero Manninen (Apocalyptica) - 49
 • Erlend Hjelvik (Kvelertak) - 37
 • Igor Leiva Benavides (Poema Arcanus) - 47
 • Jussi Rautio (Battlelore) - 44
 • Kai Hansen (Gamma Ray) - 59
 • Matthieu Plana (Heavenly) - 44
 • Mauricio Nader (Six Magics) - 41
 • Sami Lopakka (Sentenced) - 47
 • Simone Simons (Epica) - 37
 • Steve Asheim (Deicide) - 52
Review

Iskald - Nedom Og Nord
Jaar van release: 2014
Label: Indie Recordings
Iskald - Nedom Og Nord
Sommige bandnamen behoeven weinig vertaling of toelichting. Zo zal het voor menigeen duidelijk zijn dat Iskald Noors is voor ‘ijskoud’. Ook het genre ligt daarmee voor de hand – en inderdaad – Iskald laat kille, maar goed geproduceerde black metal horen, waarin zeer veel ruimte is weggelegd voor fraaie melodielijnen. Mijn eerste kennismaking met de band was het in 2011 verschenen derde album The Sun I Carried Alone, waarin vooral invloeden van Dissection en – in mindere mate – Catamenia te horen waren. Begin 2014 levert Iskald met Nedom Og Nord zijn vierde en meest ambitieuze album tot op heden af.

Uit de songlengtes (zes nummers met een lengte tussen de zeven en tien minuten) valt al op te maken dat Iskald voor een meer epische aanpak kiest op deze vierde langspeler. Qua insteek en thematiek lijkt de band voor een door Immortal geïnspireerde, At The Heart Of Winter-achtige ‘vibe’ te willen gaan: uitgestrekte nummers vol dynamiek en melodie, met een ijzige sfeer. Dat maakt Nedom Og Nord wel wat minder makkelijk te behappen dan zijn voorganger, want ik moet bekennen dat de nummers de nodige incubatietijd nodig hadden voordat ze echt begonnen te beklijven.

De tamelijk volgestopte nummers klinken op het eerste gehoor namelijk vooral nog als een aardige collectie aan goede riffs, waarin nog niet direct nummers met kop en staart te ontdekken zijn. Nedom Og Nord vraagt dus om enig investeringsvermogen van de luisteraar, maar die wordt voor zijn geduld beloond. Met iedere luisterbeurt vallen namelijk meer details op hun plek, waardoor vooral Underworldly en The Silence zich ontpoppen tot ijzersterke nummers. Het overige materiaal doet daar overigens niet tot nauwelijks voor onder.

De transparante, langgerekte grunts van Simon Larsen (die overigens ook het grootste deel van het instrumentarium verzorgt) passen perfect bij de muziek en roepen af en toe zelfs een voorzichtige vergelijking op met Keep Of Kalessin. Op dat niveau zit Iskald niet, maar het streven naar een heroïsche en epische invulling van het blackmetalgenre hebben beide bands gemeen. Iskald neemt de luisteraar mee op een avontuurlijke reis door de woeste, onstuimige natuur van de Noordelijke landen. Liefhebbers van Dissection, Antestor en ook Immortal zullen dan ook ongetwijfeld genieten van de melodieuze kilte die de band hier tentoonspreidt.

Tracklist:
1. A Fading Horizon
2. Underworldly
3. Iskald
4. The Silence
5. Nidingsdåd
6. Nedom Og Nord

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 juni 2014

Iskald - Nedom Og Nord
Reactie van jt op 23-06-2014 om 21:43u

FF wat gehoord via de site, maar dit is best wel in te nemen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.